Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Ο ηγέτης της Καταλονίας αναστέλει την ανακήρυξη ανεξαρτησίας - Ζητά διάλογο με τη Μαδρίτη

Υπογράμμισε την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση

  
Την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση, υπογράμμισε στην κρίσιμη ομιλία του ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, μιλώντας για τις «πολιτικές συνέπειες» που είχε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.   

Τόνισε ότι «σε αυτή την ιστορική στιγμή, ως πρόεδρος της Καταλονίας, θέλω να ακολουθήσω τη λαϊκή βούληση να γίνει η Καταλονία ανεξάρτητο κράτος». 

Ωστόσο, ανακοίνωσε την αναβολή της ανακήρυξης ανεξαρτησίας και την επιδίωξη διαλόγου. «Αναστέλλουμε τη κήρυξη ανεξαρτησίας για μερικές εβδομάδες, επειδή θέλουμε έναν λογικό διάλογο, μια διαμεσολάβηση με το ισπανικό κράτος».   

«Ζούμε μια εξαιρετική στιγμή, με ιστορικές διαστάσεις» είπε ο Πουτζντεμόν, τονίζοντας ότι «δεν απευθύνει απειλές» και ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας «δεν είναι εσωτερική σύγκρουση στην Ισπανία, αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση».   

«Είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος».   

Ακόμα, χαιρέτισε τη διαδικασία δημοψηφίσματος και καταδίκασε τις ενέργειες της ισπανικής κυβέρνησης, αλλά αναγνώρισε ότι όλες τις πλευρές ανησυχούν για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. «Είμαστε όλοι μέλη της ίδιας κοινότητας και πρέπει να προχωρήσουμε μαζί. Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η δημοκρατία και η ειρήνη», ανέφερε μιλώντας στους βουλευτές.


























 www.lifo.gr             

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *