Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Στα κάτεργα του τουρισμού: 14ωρη δουλειά, εκβιασμοί και παρενοχλήσεις στο «παλμαρέ» της «βαριάς βιομηχανίας»

 


Αντιμέτωποι με συνθήκες γαλέρας είναι χιλιάδες εργαζόμενοι, κατά κύριο λόγο νέοι και νέες, που εργάζονται στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της πολυδιαφημιζόμενης «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού. Νέοι και νέες αντιμέτωποι εργάζονται ανελλιπώς σαν σύγχρονοι σκλάβοι κάτω από άθλιες συνθήκες, με υπερωρίες, με απλήρωτα ρεπό, με απίστευτη ψυχολογική πίεση, με συνέπεια να κινδυνεύει η σωματική και ψυχική τους υγεία.

 

Σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», της δημοσιογράφου Αλεξίας Καλαϊτζή, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι περιγράφουν τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται. Μάλιστα, είναι τέτοιος ο φόβος τους που, παρά το γεγονός ότι στο ρεπορτάζ αναγράφεται μόνο το μικρό τους όνομα, ακόμα και για αυτό υπάρχει υποσημείωση ότι είναι… ψευδώνυμα για λόγους «προστασίας της ταυτότητας των εργαζομένων».

 

Το ρεπορτάζ προέρχεται από τα κάτεργα του Ηρακλείου της Κρήτης. Από το ίδιο νησί όπου οι ξενοδόχοι έχουν βάλει τους εργαζόμενους να υπογράφουν… ρήτρα ότι θα πληρώσουν μέχρι και 5.000€ αν αποφασίσουν να φύγουν από το «σκλαβοπάζαρο» που εργάζονται πριν το τέλος της σεζόν.

 

Η Βασιλική (ψευδώνυμο), αναφέρει ότι η ίδια είναι πολύ κοντά στο να μετανιώσει την επιλογή της να εργαστεί «σεζόν» σε ξενοδοχείο καθώς, όπως λέει «δεν επαρκούν οι εργαζόμενοι και τα πόστα είναι πολλά. Για να πάρω ρεπό, η συνάδελφός μου δούλευε μόνη της στην παραλία, καλύπτοντας και μια εξέδρα που έχουμε και το εστιατόριο. Ένα άτομο μόνο και για τις παραγγελίες και το σέρβις», ανέφερε. Η συμφωνία που είχε κάνει ήταν για οκτώ με 10 ώρες, κάτι που τείνει ήδη να καταστρατηγηθεί. «Όταν έχει δουλειά και δεν υπάρχουν άτομα, δεν μπορείς να τα αφήσεις όλα και να φύγεις», σημείωσε.

 

 

Στο ίδιο ρεπορτάζ, υπάρχει η καταγγελία του προέδρου του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών του νομού Ηρακλείου και γενικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωυσάκης, ο οποίος αναφέρει ότι «κάθε εργαζόμενος βγάζει δουλειά δύο – τριών ατόμων για να καλύψει κενές θέσεις. Η πίεση, τόσο η σωματική όσο και η ψυχολογική, το εργασιακό μπούλινγκ και η λεκτική βία απομακρύνουν τους νέους εργαζόμενους και ωθούν τους παλαιότερους να φύγουν και αυτοί με την πρώτη ευκαιρία».

 

Ο άλλος εργαζόμενος, ο Τάσος (επίσης ψευδώνυμο) εργάζεται 34 χρόνια ως μάγειρας. «Φέτος είναι τρεις φορές χειρότερα απ’ ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Αναγκαστικά δουλεύουμε 12-14 ώρες την ημέρα, επειδή έχει φύγει πολύ προσωπικό. Από τους μάγειρες που δουλεύαμε πέρσι μαζί, οι πέντε έχουν φύγει στο εξωτερικό, στην Ολλανδία και τη Γερμανία», δήλωσε.

 

ΣΕΠΕ Κρήτης: Καταγγελίες ανήλικων γυναικών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις στα κάτεργα

Την ίδια στιγμή η Μαρία Περυσινάκη, προϊσταμένη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας του Ηρακλείου Κρήτης σημειώνει ότι «Οι καταγγελίες είναι υπερβολικά πολλές και οι περισσότερες αφορούν υπερωριακή απασχόληση ή απλήρωτα ρεπό», προσθέτοντας πως κάποιοι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίσης κακή συμπεριφορά, ενώ νεότερες γυναίκες, συχνά ανήλικες, καταγγέλλουν σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

 

Την ίδια στιγμή, το προσωπικό της υπηρεσίας, μόλις πέντε ελεγκτές για τον νομό Ηρακλείου, δεν επαρκούν για τους ελέγχους, ενώ απαιτείται ο τριπλάσιος αριθμός εργαζομένων για να εξυπηρετηθούν οι ογκοδέστατοι φάκελοι καταγγελιών στο χρονικό διάστημα που ορίζεται να διερευνηθούν. Αυτό που παρατηρεί έντονα την περίοδο αυτή η προϊσταμένη της Επιθεώρησης Εργασίας είναι ο μεγάλος αριθμός ανηλίκων, άνω των 15 ετών, που προσέρχονται στην υπηρεσία ώστε να εκδώσουν βιβλιάρια εργασίας για να μπορέσουν να δουλέψουν σε ξενοδοχεία. Η ίδια εκτιμά πως μέχρι το τέλος της σεζόν θα έχουν εκδοθεί πάνω από 1.500 βιβλιάρια για ανηλίκους,  καθώς στον νομό οι επιχειρήσεις τουρισμού δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους.     





πηγή  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *