Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Ενας πόλεμος χωρίς φραγμούς

 


γράφει ο Πέτρος Μανταίος

 

Στο συγκεκριμένο, ένας πόλεμος χωρίς φράγματα. Σημειώνει ο Γιώργος Τσιάρας στο σχετικό ρεπορτάζ («Με ουκρανικό“αποτύπωμα” η ανατίναξη του φράγματος», «Συντακτών» 7/6) ότι με βάση το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο της Συνθήκης της Γενεύης (άρθρο 56/1977) «η καταστροφή φραγμάτων είναι έγκλημα πολέμου και μπορεί να εξισωθεί με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής». Ε, και; Κάθε πόλεμος είναι μαζική καταστροφή· άρα, κάθε πόλεμος είναι, αυτόχρημα, και… έγκλημα πολέμου· εκτός, ίσως, από τους αμυντικούς -όπου δέχεσαι απρόκλητη επίθεση- και τους πολέμους ανεξαρτησίας.

 

Οσο για το τελευταίο «επεισόδιο» στο «σίριαλ» του πολέμου στην Ουκρανία, που (απ)αισίως μπήκε ήδη στον 16ο μήνα: την καταστροφή (από ανατίναξη ή από ό,τι άλλο ήθελε προκύψει· εάν προκύψει, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις σπανίως προκύπτει!) του μεγάλου φράγματος στον Δνείπερο, ως υπεύθυνος δημοσιογράφος σταχυολόγησα, προς ενημέρωση των φίλων αναγνωστών και αναγνωστριών, ενδεικτικούς τίτλους από το Διαδίκτυο, με την ελπίδα να τους… διαφωτίσουν, όπως… διαφώτισαν και μένα!

 

«Αυτό που πολλοί φοβούνταν εδώ και αρκετούς μήνες έγινε πραγματικότητα τα χαράματα της Δευτέρας προς Τρίτη» – «Κρεμλίνο και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την ανατίναξη» – «Η Μόσχα καλεί τη διεθνή κοινότητα να “καταδικάσει” το Κίεβο για τη μερική καταστροφή του φράγματος Καχόβκα» – «Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες βλέπουν ρωσικό δάκτυλο πίσω από την επίθεση στο φράγμα» – «Νέα διάσταση στον πόλεμο που μαίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία βάζει η καταστροφή του γιγαντιαίου φράγματος» – «Η ανατίναξη του φράγματος της Νόβα Καχόβκα είναι ακόμα ένα επίπεδο της ανυπολόγιστης ανθρώπινης και περιβαλλοντικής καταστροφής του πολέμου στην Ουκρανία». Τώρα διαφωτιστήκαμε πλήρως!

Οσο για το τελευταίο, την «ανυπολόγιστη ανθρώπινη και περιβαλλοντική καταστροφή», που τρέχανε να σωθούν άγρια και οικόσιτα ζώα και άνθρωποι σκαρφαλώνανε στα δέντρα να μην πνιγούν… Τα έχουν αυτά οι πόλεμοι! Ιδίως οι… μοντέρνοι, από Ιράκ και μετά. Που εμείς, το κοινό, τους «εισπράττουμε»… εικονικά, όπως ένα… video game...

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *