Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Στρεπτόκοκκος: Τί συμβουλεύουν οι γιατροί – Τί λέει ο ΕΟΔΥ



Ο θάνατος του 7χρονου, που κατέληξε προχθές στo Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, είναι ο έκτος που έχει καταγραφεί από τις αρχές του 2023 στη χώρα μας σε παιδί λόγω λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.

 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τον Σεπτέμβριο 2022 έως και σήμερα, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφεται αύξηση των περιστατικών διεισδυτικής λοίμωξης (iGAS) από στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Κατά την ίδια περίοδο αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από τη λοίμωξη σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιρλανδία. Εως σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτόκοκκου, ενώ όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, «ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιβιοτικά».

 

Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης φαρυγγίτιδας λόγω του βακτηρίου, συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Και σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη.

 

Στη χώρα μας οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων έως και πέρυσι (ξεκίνησε φέτος κατόπιν σχετικής οδηγίας του ΕΟΔΥ), οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να αξιολογήσει κάποιος εάν οι έξι θάνατοι σε ένα εξάμηνο είναι υψηλός ή χαμηλός αριθμός.

 

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μίλησε στην ΕΡΤ για τον στρεπτόκοκκο και επέστησε την προσοχή των γονέων για συγκεκριμένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νόσησης. Η Μ. Παγώνη σημείωσε ότι ο στρεπτόκοκκος είναι αντιμετωπίσιμος τα δύο πρώτα 24ωρα και ότι είναι σπάνιο να χάσει κάποιος τη ζωή του, αλλά απαιτείται προσοχή στα μικρά παιδάκια μέχρι 8 – 10 ετών και στους πολύ μεγάλους σε ηλικία που έχουν υποκείμενα νοσήματα.

 

«Βεβαίως έχουμε περιστατικά και τα προηγούμενα χρόνια αλλά και από τον Ιανουάριο είχαμε αρκετά περιστατικά με στρεπτόκοκκο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι βακτήριο, είναι μικρόβιο και προκαλεί αυτές τις λοιμώξεις. Είναι δύσκολα τα περιστατικά αυτά όμως αντιμετωπίζονται. Αυτό που έχει σημασία είναι τα πρώτα εικοσιτετράωρα να δούμε τα συμπτώματα και να εκτιμηθούν στο παιδί. Δηλαδή, όταν ένα παιδάκι έχει πολύ υψηλό πυρετό που επιμένει, έχει δυνατό πονόλαιμο και σας λέει αμέσως «δεν μπορώ να καταπιώ» και αρχίζει να λέει ότι πονάνε οι μυς του, να ξέρετε ότι θα πρέπει να έχετε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο και το παιδί θα πρέπει να ξεκινήσει να κάνει τις εξετάσεις και να ξεκινήσει αγωγή» τόνισε η κα Παγώνη.

 

«Μεταδίδεται με τα σταγονίδια. Μεταδίδεται με τις επιφάνειες. Δηλαδή αν κάποιος έχει ένα τραύμα και έρθει σε επαφή με το περιστατικό, λογικό είναι να μεταδοθεί. Δεν μεταδίδεται τόσο γρήγορα όπως μεταδίδονται άλλα βακτήρια. Τι πρέπει να κάνουμε; Μπορούμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Θα λέμε στα παιδάκια πως θα πλένουν τα χέρια τους στο σχολείο, στο σπίτι. Απλά πράγματα τα οποία πολλές φορές ξεχνάμε αλλά είναι αναγκαία, είναι απαραίτητα» σημείωσε.

 

«Ξεκινάει με μία φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα αρκετές φορές που κι αυτό δημιουργεί την ανησυχία στο γονέα ότι αμέσως θα έρθει σε επικοινωνία με τον παιδίατρο. Ο παιδίατρος δίνει τις οδηγίες και ξεκινάει από κει και πέρα η αντιμετώπιση» είπε η κα Παγώνη και πρόσθεσε. «Αυτό που έχει σημασία είναι να πούμε το εξής: Γρήγορα αυτό το βακτήριο μπορεί να σου κάνει επιπλοκές στα όργανα και ιδιαίτερα σε νεφρούς και καρδιά και να κάνει και σηψαιμία». 


Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μιλώντας το πρωί στο Open είπε ότι “είναι το ίδιο μικρόβιο που αντιμετωπίζουμε χρόνια, όλοι οι παιδίατροι. Είναι πολύ κοινό μικρόβιο. Βρίσκεται παντού γύρω στο περιβάλλον μας, καθημερινά τα παιδιά αρρωσταίνουν, φτάνουν στο ιατρείο με στρεπτοκοκκική λοίμωξη, όμως δεν καταλήγουν όλα τα παιδιά. Είναι πολύ σπάνιο ο στρεπτόκοκκος να γίνει τόσο επικίνδυνος και να χάσει τη ζωή του ένα παιδί. Είναι ένα ύπουλο μικρόβιο όμως όταν φτάσει εγκαίρως στον παιδίατρο και πάρει την αντιβίωση δεν υπάρχει κίνδυνος”

 

Για τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς ανέφερε “ο υψηλός πυρετός και ο πόνος στο λαιμό. Είναι κάτι ιδιαίτερο από άλλες περιπτώσεις λοίμωξης ο πόνος στο λαιμό. Το παιδί δεν μπορεί να καταπιεί, δεν μπορεί να φάει, πονάει, μπορεί να είναι πρησμένοι οι αδένες κάτω από το λαιμό του και έχει και πυρετό. Αυτό παραπέμπει σε στρεπτόκοκκο στο μυαλό του παιδιάτρου παρ΄ότι και άλλες λοιμώξεις έχουν παρόμοια συμπτώματα”.

 

Τα συμπτώματα

Συνήθως, έξαρση του ιού παρατηρείται τους χειμερινούς μήνες. Τα συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς είναι τα εξής:

 

Πόνος στον λαιμό που συνήθως εκδηλώνεται απροειδοποίητα

Έντονος πόνος κατά την κατάποση

Κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, μερικές φορές με λευκές κηλίδες ή ραβδώσεις με πύον

Μικροσκοπικές κόκκινες κηλίδες στην περιοχή στο πίσω μέρος της οροφής του στόματος (στη μαλακή, ή στη σκληρή υπερώα)

Πρήξιμο των λεμφαδένων στον λαιμό

Πυρετός που συνοδεύεται από πονοκέφαλο

Στα μικρά παιδιά παρατηρούνται ναυτία ή εμετός

Πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό αν παρατηρηθούν (σε παιδιά ή ενηλίκους) τα παρακάτω συμπτώματα:

 

Πονόλαιμος μαζί με πρησμένους λεμφαδένες

Πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο από 2 μέρες

Υψηλός πυρετός (πάνω από 38,5°C) σε μεγαλύτερα παιδιά, ή πυρετός που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες

Πονόλαιμος μαζί με εξάνθημα

Αναπνευστικά προβλήματα 



 

πηγή

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *