Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Ο Τσίπρας πίσω από την κουρτίνα

 

Τελικά θέλει να επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας; Όλα φαίνεται πως παραμένουν ανοιχτά.

γράφει η Βασιλική Σιούτη

 

«Καμία διάθεση να επιτεθεί στον Τσίπρα που, όπως λέει, τον φύτεψε στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει φυσικά ο Κασσελάκης. Είναι η πολιτική απειρία του και η άγνοια, σε συνδυασμό με έναν αυθορμητισμό που δεν ελέγχει πάντα». Φωτ.: Dimitris Kapantais / SOOC



ΟΤΑΝ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΔΙΝΕ πράσινο φως στον Στέφανο Κασσελάκη, την επικράτηση του οποίου επιδοκίμασε, το θετικό σενάριο γι' αυτόν ήταν να σταθεροποιηθεί και να αντέξει μέχρι τις ευρωεκλογές, ενώ το αρνητικό ήταν να πέσει πριν από αυτές. Εδώ και μερικές μέρες η διευθυντική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει αντιμέτωπη με το αρνητικό σενάριο, γι' αυτό και αποφάσισε να κάνει damage limitation ο ίδιος ο Τσίπρας.

 

Οι συναντήσεις που έκανε πριν από λίγες μέρες είχαν όλες τον ίδιο σκοπό, ο οποίος περιελάμβανε: ανίχνευση προθέσεων, να μην υπάρξουν άλλες αποχωρήσεις, να μη φύγει η Αχτσιόγλου και κλείσιμο του ματιού για τη μετά Κασσελάκη περίοδο, η οποία μπορεί να έρθει σύντομα – αρκεί βεβαίως να υπάρχει το κόμμα.

 

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τσίπρας παρενέβη, λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζουν. Ήταν όμως η πρώτη φορά που επέλεξε να το κάνει (και) δημόσια.

 

Ο Κασσελάκης ζυμώνεται πολιτικά καθημερινά με τους ανθρώπους του Πολάκη που έχουν ακριβώς αυτή την άποψη για το μαξιλάρι και τον Τσακαλώτο και δεν την έκρυψαν ποτέ. «Βεβαίως και αυτή η πολιτική είχε την έγκριση Τσίπρα, αλλά ο Κασσελάκης δεν έκανε τόσο σύνθετες σκέψεις. Το είπε όπως του βγήκε. Αυτό είναι όλο».

Ο Κασσελάκης έχει πει ότι τον συμβουλεύεται και ότι ο Τσίπρας δεν του αρνείται ποτέ την επαφή και τις συμβουλές. Του έχει άλλωστε από καιρό διαθέσει στενούς συνεργάτες του για να τον συνδράμουν (Καλπαδάκης, Παπαδάκης κ.ά.), ορισμένοι εκ των οποίων ενημερώνουν τον Τσίπρα για όσα συμβαίνουν καθημερινά.

 

Την «πολιτική καθοδήγηση» του Κασσελάκη έχει αναλάβει από την αρχή ο Παύλος Πολάκης, τη γραμμή του οποίου ακολουθεί, και αυτό έχει δημιουργήσει κάποιες παρεξηγήσεις. Γι' αυτό, λένε οι πληροφορίες, ο Τσίπρας χρειάστηκε και στο παρελθόν να παρέμβει, αλλά αθόρυβα.

 

Πηγή από τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ομιλία του Κασσελάκη στον Economist – με τη θετική αναφορά στο περιβόητο «μαξιλάρι», η οποία υποστηρίζουν ότι γράφτηκε από συνεργάτη του Τσίπρα για να αποφευχθούν τα προβλήματα που προκάλεσε η ομιλία του στον ΣΕΒ (κατηγορήθηκε ως «εκτός γραμμής»).

 

Εκείνη η θετική αναφορά στο μαξιλάρι δεν θα γινόταν ποτέ, αν δεν είχε υπάρξει «δάκτυλος Τσίπρα», λένε. Αυτό φάνηκε και στη συνέχεια, όταν ο Κασσελάκης σε μία πρόχειρη τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στον δρόμο είπε ότι «πιο μνημονιακή απόφαση από το μαξιλάρι του Τσακαλώτου δεν έχει γίνει».

 

 

Ο καβγάς για το μαξιλάρι

Ήθελε ο Κασσελάκης να στοχοποιήσει τον Τσίπρα, όπως υποστήριξαν κάποιοι από την εσωκομματική αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι το μαξιλάρι δεν ήταν μόνο πολιτική Τσακαλώτου, αλλά και πολιτική Τσίπρα; Η απάντηση είναι όχι. «Καμία διάθεση να επιτεθεί στον Τσίπρα που, όπως λέει, τον φύτεψε στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει φυσικά ο Κασσελάκης. Είναι η πολιτική απειρία του και η άγνοια, σε συνδυασμό με έναν αυθορμητισμό που δεν ελέγχει πάντα» αναφέρει η ίδια πηγή.

 

Ο Κασσελάκης ζυμώνεται πολιτικά καθημερινά με τους ανθρώπους του Πολάκη που έχουν ακριβώς αυτή την άποψη για το μαξιλάρι και τον Τσακαλώτο και δεν την έκρυψαν ποτέ. «Βεβαίως και αυτή η πολιτική είχε την έγκριση Τσίπρα, αλλά ο Κασσελάκης δεν έκανε τόσο σύνθετες σκέψεις. Το είπε όπως του βγήκε. Αυτό είναι όλο».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι ο Κασσελάκης ούτε πρόθεση είχε να τον θίξει ούτε «τον παίρνει» να το κάνει. Φωτ.: Aris Oikonomou / SOOC

   

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι ο Κασσελάκης ούτε πρόθεση είχε να τον θίξει ούτε «τον παίρνει» να το κάνει. Μπορεί να είναι εκλεγμένος πρόεδρος, αλλά δεν ελέγχει ούτε το κόμμα ούτε τους μηχανισμούς του. Δεν έχει καν δικούς του ανθρώπους, στελέχη που να αναφέρονται (μόνο) σε αυτόν. Δεν ξέρει τη γεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει καμία αντιστοιχία με την περίπτωση Αλαβάνου-Τσίπρα. Αυτά που λέει κατά καιρούς οφείλονται σε γκάφες, που γίνονται λόγω απειρίας και άγνοιας, τις οποίες το επιτελείο του φροντίζει καθημερινά να τις περιορίζει και το έχει καταφέρει σε κάποιον βαθμό.

 

Παρόλ' αυτά συνεργάτες της Αχτσιόγλου προσπάθησαν να κατηγορήσουν τον Κασσελάκη ότι με όσα είπε για το μαξιλάρι στοχοποίησε και τον Τσίπρα. Γιατί όμως να στοχοποιήσει τον «ευεργέτη» του, χάρη στον οποίο βρέθηκε να διοικεί από το πουθενά ένα κόμμα και όποτε εκείνος το θελήσει, μπορεί να τον βγάλει εκτός παιχνιδιού;

 Το ορόσημο των ευρωεκλογών και οι συναντήσεις του Τσίπρα

 

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συζήτησαν με πρόσωπα που τους μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρουν ότι η επωδός ήταν η ίδια: πως δεν πρέπει να φύγουν τώρα άλλοι, αλλά να παραμείνουν και να δουν τι θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές. Σε κάποιους μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αποκτήσουν ρόλο μετά από τις ευρωεκλογές, οπότε ο Κασσελάκης μπορεί και να φύγει – αναφερόμενος πιθανόν στο ενδεχόμενο να φέρει χαμηλότερα ποσοστά και να του ζητηθεί να παραιτηθεί.

 

Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί τον Τσίπρα περισσότερο από όλα είναι να μη φύγει τώρα η Αχτσιόγλου και οι βουλευτές που συμπορεύονται μαζί της. Όλοι πρόσεξαν ωστόσο, ότι ενώ ζήτησε τη μεσολάβηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και επιχείρησε να της μεταφέρει το μήνυμα μέσω του Νάσου Ηλιόπουλου, δεν επιδίωξε συνάντηση με την ίδια την Αχτσιόγλου. Δεν αποκλείεται να γίνει και αυτό, αλλά για την ώρα οι σχέσεις τους έχουν ψυχρανθεί. Βασική αιτία είναι ότι όταν η Αχτσιόγλου είχε ζητήσει από τον Τσίπρα να παρέμβει για να διαψεύσει δημοσίευμα που ανέφερε ότι του είχε στείλει SMS ζητώντας του να παραιτηθεί, εκείνος αρνήθηκε να το κάνει, επικαλούμενος την ουδετερότητα.

 

   

Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί τον Τσίπρα περισσότερο από όλα είναι να μη φύγει τώρα η Αχτσιόγλου και οι βουλευτές που συμπορεύονται μαζί της. Φωτ.: Dimitris Peristeris / SOOC

 

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριξε την υποψηφιότητα της Αχτσιόγλου, θεωρεί ότι το δημοσίευμα για το SMS, με τίτλο «το μήνυμα που εξόργισε τον Αλέξη και τα βρόντηξε», ήταν συκοφαντικό και έδρασε καταλυτικά. «Ήταν μια προβοκάτσια που στήθηκε εναντίον της για να υπηρετήσει το αφήγημα της υπονόμευσης του Τσίπρα, κάτι που δούλεψε υπέρ του Κασσελάκη» λέει. «Η Αχτσιόγλου δεν έστειλε ποτέ αυτό το SMS και ο Τσίπρας ήταν ο μόνος που μπορούσε να το διαψεύσει και να σταματήσει την αναπαραγωγή της ψεύτικης είδησης. Αλλά δεν το έκανε. Επικαλέστηκε την ουδετερότητά του και δεν μίλησε. Εντέλει η σιωπή του στην πράξη δεν ήταν ουδέτερη, καθώς ευνόησε όσους από σκοπιμότητα διακίνησαν ένα τέτοιο ψέμα».

 

Παρόλ' αυτά ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να φύγουν άλλα στελέχη σε αυτήν τη φάση, ούτε να χρεωθεί ο ίδιος ευθύνες για την διάσπαση, αν και αρκετοί πρόσεξαν ότι δεν έκανε καμία αντίστοιχη παρέμβαση για να μη φύγουν ο Τσακαλώτος, ο Σκουρλέτης, ο Φίλης και η «Ομπρέλα». Συμπτωματικά ή όχι, αυτοί κατηγορούνταν ως «βαρίδια» για μια πλευρά του κόμματος, που θεωρούσε ότι, μεταξύ άλλων, εμπόδιζαν τον Τσίπρα να στρίψει το κόμμα προς το κέντρο και να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ «κυβερνώσα αριστερά».

 

Ο ίδιος ο Κασσελάκης μιλούσε και αυτός, μήνες πριν, για «βαρίδια του κόμματος» που πρέπει να φύγουν για να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, με σημερινούς συνεργάτες του να μιλάνε για εκκαθαρίσεις, και μάλλον εκτός από εκείνον, δύσκολα θα βρισκόταν κάποιος άλλος πρόθυμος για να κάνει αυτήν τη δουλειά.

 

Ο ίδιος ο Κασσελάκης μιλούσε και αυτός, μήνες πριν, για «βαρίδια του κόμματος» που πρέπει να φύγουν για να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Είναι γεγονός ότι ο Τσίπρας μετά την ήττα των βουλευτικών εκλογών αρχικά δεν ήθελε να φύγει. Το αποφάσισε τρεις μέρες αργότερα, αλλά και τότε απέφυγε να πει ότι παραιτείται. Επιλέγοντας προσεκτικά τις λέξεις που χρησιμοποίησε, είπε ότι παραμερίζει για να περάσει το νέο κύμα.

 

Ένα από τα πιο παλιά στελέχη του κόμματος που αποχώρησαν αναφέρει ότι ο Τσίπρας δεν είχε καμία διάθεση να απολογείται στο συνέδριο για την εκλογική συντριβή, καθώς θεωρεί ότι όλοι χάρη σε αυτόν έγιναν υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη. «Ούτε να χρεωθεί τις επερχόμενες ήττες ήθελε και τον βόλευε να ξεφορτωθεί μερικά στελέχη που θεωρούσε ότι κρατούσαν το κόμμα σε ομηρία και το καταδίκαζαν να παραμένει στο “αριστεροχώρι”, ενώ αυτός επιθυμούσε να μετακινηθεί προς το κέντρο». Τη διαγραφή ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όμως, «μόνο κάποιος χωρίς δεσμούς και με άγνοια του χώρου και της ιστορίας του θα τη ζητούσε».

 

 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποχωρήσει και 45 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ανήκουν στην «Ομπρέλα» και πολλά απλά μέλη πανελλαδικά, αλλά ούτε σε αυτούς ζήτησε κανείς να γυρίσουν πίσω. Μερικά από τα παλιά στελέχη αποχώρησαν πολύ απογοητευμένα, και ένας από αυτούς ήταν ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος προσπάθησε πριν αποχωρήσει να επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα για να βρεθεί μία διέξοδος, αλλά αποδείχθηκε μάταιο.

 

Τελικά θέλει να επιστρέψει ο Τσίπρας; Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Να επιστρέψει μετά τις ευρωεκλογές σε ένα κόμμα απαλλαγμένο από βάρη και να έχει μπροστά του τρία χρόνια καθαρά, μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, χωρίς να μεσολαβεί κάποια άλλη εκλογική διαδικασία. Ομως εκείνος ο σχεδιασμός προϋπέθετε να υπάρχει το κόμμα και να μη διαλυθεί.

 

Τώρα ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός, καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει. Τα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις είναι σε ελεύθερη πτώση, αλλά όσοι παραμένουν, ομνύουν στον Τσίπρα. Όλα λοιπόν, όπως φαίνεται, παραμένουν ανοιχτά και η συνέχεια εξαρτάται από το πόσοι τελικά θα μείνουν. Για άλλη μια φορά το σχέδιο είναι «βλέποντας και κάνοντας», ίσως γιατί, όπως είπε πρόσφατα ένας ευρωβουλευτής που εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέλιος Κούλογλου, «ο Τσίπρας δεν είναι σκακιστής, είναι ταβλαδόρος».

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *