Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Ποιοι θα "πληρώσουν το μάρμαρο" απο τη μείωση αφορολόγητου


Τον χειρότερο εφιάλτη της –την ψήφιση μέτρων που θα επιβαρύνουν τους πολλούς με τα χαμηλότερα εισοδήματα- αποδέχτηκε η κυβέρνηση να κάνει πραγματικότητα.

Η μείωση της έκπτωσης φόρου στους έχοντες αποδοχές της τάξεως των 9000 ευρώ τον χρόνο, συρρικνώνει το διαθέσιμο εισόδημα ακόμη και κατά 6,67%. Αντίθετα, στον έχοντα αποδοχές 20.000 ευρώ, «χάνεται» το 3% του εισοδήματος, στις 60.000 ευρώ μόλις το 1% του εισοδήματος και στις 150.000 ευρώ το 0,4% του εισοδήματος. Ακόμη και σε απόλυτους αριθμούς, η μείωση του αφορολογήτου κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θέλει η κυβέρνηση: ο φτωχότερος χάνει έως και 600 ευρώ από τη στιγμή που η έκπτωση φόρου θα μειωθεί στα 1300 ευρώ (από 1900 ευρώ που είναι σήμερα) ενώ ο πλουσιότερος μπορεί να μην επηρεαστεί και καθόλου. Είναι ενδεικτικό ότι αυτοί που δηλώνουν 130.000 ευρώ τον χρόνο δεν θα χάσουν παρά 300 ευρώ ενώ αυτοί που εμφανίζουν πάνω από 200.000 ευρώ, δεν θα επιβαρυνθούν καθόλου.

Στο οικονομικό επιτελείο, γνωρίζουν πολύ καλά την αντίστροφη αναδιανομή εισοδήματος που προκαλεί η μείωση του αφορολογήτου. Αυτή η αντίστροφη διανομή είναι που έκανε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να απειλεί ακόμη και με παραίτηση πριν από έναν χρόνο όταν και τότε είχε τεθεί θέμα μείωση του αφορολογήτου (ή οποία και προχώρησε τελικώς χωρίς να παραιτηθεί ο υπουργός Οικονομικών). Αυτή τη φορά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προβάλλει, όπως και όλη η κυβέρνηση, τα «αντίμετρα». Μόνο που τα αντίμετρα, δεν είναι εύκολο να αποκαταστήσουν το εισόδημα αυτών που θα πληγούν. Οι εναλλακτικές που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα: αυτοί που δηλώνουν περισσότερα εισοδήματα, θα τύχουν και καλύτερης μεταχείρισης:

1.Το ένα σενάριο είναι να μειωθεί ο πρώτος συντελεστής της φορολογικής κλίμακας από το 22% που είναι σήμερα ή θα θεσπιστεί ένας καινούργιος συντελεστής για να φορολογηθεί το τμήμα του εισοδήματος από το επίπεδο του νέου αφορολογήτου (π.χ 5900 ευρώ). Όποια λύση και αν υιοθετηθεί οι έχοντες το υψηλότερο εισόδημα είτε θα επιβαρυνθούν λιγότερο, είτε θα κερδίσουν κιόλας

2. Το δεύτερο σενάριο είναι να πέσει το βάρος στη μείωση των έμμεσων φόρων και στον ΕΝΦΙΑ. Η «λογική» είναι να απαλλαγούν οι έχοντες το χαμηλότερο εισόδημα από την υποχρέωση να πληρώνουν φόρο για το ακίνητό τους ή να πληρώνουν λιγότερα για τα είδη πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα και η ηλεκτρική ενέργεια. Και αυτές οι μειώσεις φόρων όμως θα ευεργετήσουν περισσότερο αυτού που δηλώνουν τα υψηλότερα εισοδήματα καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η κατανάλωση. Για παράδειγμα, ο εργαζόμενος των 650 ευρώ τον μήνα, θα χάσει 600 ευρώ από τη μείωση του αφορολογήτου (περίπου έναν μισθό) αν αποφασιστεί το αφορολόγητο να διαμορφωθεί στα 5900 ευρώ) αλλά δεν πρόκειται να γλιτώσει πάνω από 40-50 ευρώ αν ο ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος μειωθεί από το 13% που είναι σήμερα, στο 6%.

3. Το 3ο σενάριο είναι η μείωση του αφορολογήτου να μην είναι ενιαία για όλους αλλά να υπάρξει μέριμνα ώστε να προστατευτούν περισσότερο οι γονείς με παιδιά. Υπέρ αυτού του σεναρίου έχει ταχθεί και η Τράπεζα της Ελλάδας και η υλοποίηση θεωρείται εξαιρετικά πιθανή καθώς και στην Ευρώπη προστατεύονται οι οικογένειες ενώ και τα ποσοστά φτώχειας στην Ελλάδα είναι υψηλότερα για τους έχοντες παιδιά. Στο τραπέζι, εκτός από την αναμόρφωση του αφορολογήτου, θα πέσει και η αλλαγή του επιδόματος τέκνων ώστε να ευνοηθούν περισσότερο οι έχοντες τα χαμηλότερα εισοδήματα.




thetoc.gr


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *