Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Ξινά τα σταφύλια της παράτασης, πικρό το ποτήρι της συμφωνίας

Η αξιολόγηση δεν είναι κρασί που όσο παλιώνει γίνεται καλύτερο, διαμηνύουν στην Αθήνα οι Βρυξέλλες. "Μπαλάκι" η ευθύνη για την ανάληψη πρωτοβουλιών.


Η αξιολόγηση δεν είναι κρασί που όσο παλιώνει γίνεται καλύτερο, διαμηνύουν στην Αθήνα οι Βρυξέλλες, καθώς η ευθύνη για την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια,  έχει γίνει “μπαλάκι” ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση.

Οι ευρωπαίοι δηλώνουν ότι περιμένουν τις ελληνικές προτάσεις και την Αθήνα να ζητά από τους δανειστές να διαμορφώσουν μια κοινή βάση για τις προβλέψεις της πορείας της οικονομίας.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που αφενός οι επιδόσεις της οικονομίας να γίνονται όλο και πιο δυσμενείς, αφετέρου η ευρωζώνη εισέρχεται σε μια δύσκολη περίοδο με αλλεπάλληλες και απρόβλεπτες – ως προς την έκβαση τους - εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση φαίνεται πως βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στην παλιά τακτική της παράτασης της διαπραγμάτευσης και την επώδυνη συμφωνία. Ή για να χρησιμοποιήσει κανείς την μεταφορά των ημέρων, ανάμεσα στα «ξινά σταφύλια» των καθυστερήσεων και το «πικρό ποτήρι» της συμφωνίας.

Ζητούν πρωτοβουλίες από την Αθήνα

Η ελληνική πλευρά δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόταση που υποβλήθηκε από τους δανειστές την περασμένη Παρασκευή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ. Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισι που συνάντησε τον πρωθυπουργό την Τετάρτη φέρεται να προέτρεψε τον Αλέξη Τσίπρα να υποβάλει και τις δικές του αντιπροτάσεις, πάντα με στόχο να υπάρξει ένα διέξοδο έως το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, 20 Φεβρουαρίου, αλλά και υπό τον όρο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα.

Κυβέρνηση: Στο Βερολίνο και το ΔΝΤ η ευθύνη

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι ευρωπαίοι και το ΔΝΤ- είναι αυτοί που πρέπει να αποφασίσουν σε μια κοινή βάση για τις προβλέψεις της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι θετική εξέλιξη στο Eurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει εάν επιστρέψουν στο ρεαλισμό τόσο το ΔΝΤ όσο και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. «Αναμένουμε από το ΔΝΤ να υιοθετήσει επιτέλους την πραγματικότητα των αριθμών και να προβεί σε πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια. Περιμένουμε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο μεσοπρόθεσμο διάστημα» σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα την πρώτη έστω και δειλή μετατόπιση του κ. Τόμσεν οτι το ΔΝΤ ενδέχεται να αναθεωρήσει προς το θετικότερο τις προβλέψεις του».

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση για επιβολή επιπλέον μέτρων λιτότητας και ξεκαθάρισε πως ο επίτροπος Μοσκοβισί δεν έφερε κανένα πακέτο μέτρων ενώπιον της ελληνικής πλευράς.

Το βράδυ της Πέμπτης κυβερνητικοί κύκλοι εξαπέλυσαν επίθεση κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέροντας ότι “η ΝΔ είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο, βλέπει ότι κλείνει η αξιολόγηση».

Καταιγισμός προειδοποιήσεων από τους Ευρωπαίους

Οι ευρωπαίοι απάντησαν στην Αθήνα με έναν καταιγισμό προειδοποιήσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις, προειδοποιώντας για τους κινδύνους από μια νέα αναβολή.

Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολιάζοντας την στάση αναμονής της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε ότι μόνο το κρασί γίνεται καλύτερο όσο παλιώνει. “Σε αντίθεση με το κόκκινο κρασί, η συνεχής αναμονή δεν βελτιώνει, αλλά επιδεινώνει την κατάσταση” είπε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι το καλύτερο σενάριο είναι να υπάρξει μία συμφωνία την Δευτέρα στο Eurogroup που να επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και να υπάρξει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να συμφωνηθεί είναι η δημοσιονομική τροχιά και η αγορά εργασίας και όχι οι λεπτομέρειες σε συγκεκριμένα νούμερα, τονίζοντας ότι αυτά τα ζητήματα θα συμφωνηθούν όταν τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέψουν στην Αθήνα και επεξεργαστούν τα νούμερα.

Αυτό που θα κρίνει το ύψος των μέτρων που θα πρέπει η Αθήνα να πάρει είναι κατά πόσο η δημοσιονομική υπεραπόδοση για το 2016 προκύπτει από μέτρα με μη επαναλαμβανόμενη απόδοση ή από μέτρα που θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση και στα επόμενα χρόνια.«Είναι σημαντικό να δούμε ποια είναι η τρέχουσα ταμειακή κατάσταση και τί μετρητά υπάρχουν» είπε. Συμπλήρωσε δε ότι «αποτελεί ερώτημα ποια από τα φορολογικά έσοδα είναι μόνιμα» καθώς, όπως ανέφερε εννοώντας το ΔΝΤ, «πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι εφάπαξ έσοδα» και ότι δεν θα έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.

«Το ΔΝΤ θα μπορούσε να αλλάξει τις εκτιμήσεις του κάποια στιγμή, αυτό θα ήταν σημαντικό για μένα να γίνει στο τέλος της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA), όταν τα στοιχεία θα μπουν στο χαρτί και θα γίνουν υπολογισμοί», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Ρέγκλινγκ: Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις

Από το Μόναχο, ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, κάλεσε την Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα και σχολίασε ότι πουθενά αλλού δεν υπήρξαν τόσα πολλά προβλήματα όσο στην Ελλάδα. “H Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση. Πουθενά η έκταση των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα και η διακυβέρνηση τόσο αδύναμη. Αλλά η Ελλάδα μπορεί να κάνει στροφή και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα.” είπε ο κ. Ρέγκλινγκ και προειδοποίησε ότι δεν είναι σωστό να δίνεται η εντύπωση πως η ΕΕ είναι διαρκώς “υπό αναμόρφωση”. “Το αντίθετο, η κρίση είναι πολύ πίσω μας και έχουμε βγει από αυτήν ισχυρότεροι από ποτέ” είπε ο επικεφαλής του ESM.

Μηνύματα από Μοσκοβισί-Ντομπρόβσκις

Νωρίτερα, μηνύματα για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης απηύθυναν ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βιέννη, μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Μία συμφωνία […] για το ελληνικό πρόγραμμα είναι απολύτως απαραίτητη […] με λίγη προσπάθεια από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές μου φαντάζει εφικτή», σημείωσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Τόνισε πως η Αθήνα είναι διατεθειμένη να προβεί σε συμβιβασμούς, εφόσον της δοθεί το απαραίτητο περιθώριο ώστε να προστατεύσει τα πιο αδύναμα στρώματα που έχουν πληγεί από την κρίση.

«Είναι σαφές πως χρειάζεται πλέον να δείξουμε στον ελληνικό λαό πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ της λιτότητας», επισήμανε ο επίτροπος.

Προειδοποίηση πως τυχόν καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις θα επιφέρει κόστος σε όλες τις πλευρές έστειλε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Ντομπρόφσκις, σημειώνοντας πως η επιλογή είναι ανάμεσα στην σκληρή προσπάθεια για συμφωνία και την επικίνδυνη διολίσθηση στην αβεβαιότητα.

«Θεωρώ ότι η επιλογή είναι εμφανής», δήλωσε, μιλώντας στο Euro2day.


Ο κ. Ντομπρόφσκις διευκρίνισε πάντως ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με το 2015, όταν η χώρα μας κινδύνευσε με πτώχευση και έξοδο από την ευρωζώνη.



 thetoc.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *