Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Ελληνογαλλική «πίεση» για κλείσιμο της αξιολόγησης


Την αισιοδοξία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξέφρασαν ο Ελληνας και ο Γάλλος πρωθυπουργός. Πήγαμε σε έντιμο συμβιβασμό, με όπλο την υπεραπόδοση της οικονομίας. Στήριξη από τον Μπ. Καζνέβ.


Δεν είναι μια απλή αξιολόγηση. Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια παγκόσμια συμφωνία (global agreement) που δεν περιλαμβάνει μόνο την αξιολόγηση, αλλά και την απαραίτητη απομείωση χρέους και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE. Είμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της παγκόσμιας συμφωνίας.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρωθυπουργό, και χαρακτήρισε μια τέτοια εξέλιξη «win win».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι απολύτως εφικτή η δυνατότητα να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέχρι τις 20 Μαρτίου. Οι συζητήσεις είναι «πολύπλοκες», γιατί πολύπλοκη είναι και η συμφωνία επί της αρχής.

Θύμισε ότι υπήρξε απαίτηση για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ αλλά αυτό αποκρούστηκε χάρη στην πορεία της οικονομίας. Δεν μπορεί να επιμένει κάποιος για μέτρα 2% του ΑΕΠ, όταν πέρυσι είχαμε πλεόνασμα άνω του 2%, αντί στόχου 0,5% του ΑΕΠ, τόνισε.

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει επιμονή από την πλευρά των δανειστών για κάποιες συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, και εξήγησε ότι γι’ αυτό πήγαμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, βάζοντας ταυτόχρονα στο τραπέζι μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση και θα ελαφρύνουν το βάρος, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται για να βρεθεί τώρα το κατάλληλο μείγμα.

Για εμάς είναι κρίσιμο το θέμα της ανάπτυξης, που δεν πρέπει να το δούμε από το 2019 αλλά τώρα, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη για προγράμματα στήριξης της απασχόλησης, καθώς έτσι θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση.

Είμαστε κοντά
Βρισκόμαστε στην τελική φάση των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας. Εστειλε πολιτικό μήνυμα, σημειώνοντας ότι η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα στείλει ευρύτερο μήνυμα ότι στη χώρα που επιβλήθηκε η πιο σκληρή λιτότητα ξεκινά η αρχή του τέλους αυτής της πολιτικής: τελειώνει η μονοκαλλιέργεια της λιτότητας και περνάμε και σε πολιτικές ανάπτυξης.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας έγιναν ισχυρότερες γιατί δοκιμάστηκαν σε δύσκολες στιγμές, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η στήριξη και το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ελλάδα ήταν ουσιαστικό», τόνισε. Τηρήθηκε μια παράδοση αιώνων μεταξύ των δύο χωρών αλλά και μια φιλοευρωπαϊκή στάση.

Η περίοδος είναι κρίσιμη. Καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον την Ευρώπης αλλά και για τον ρόλο της Ελλάδας. Η υπέρβαση της κρίσης από τη χώρα και η ανάκαμψη θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και με τον Γάλλο ομόλογό του συζητούν πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν πρωτοβουλίες από τη Γαλλία.

Παίρνοντας θέση στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, τόνισε ότι «είμαστε αντίθετοι στην αντίληψη μιας Ευρώπης του σκληρού πυρήνα, με ηγέτες και ουραγούς. Πιστεύω όμως ότι έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε για μια Ευρώπη "όχι πολλών ταχυτήτων" αλλά "πολλών επιλογών"».

Τα βήματα προς περαιτέρω ολοκλήρωση πρέπει να μένουν ανοικτά για όλους, συμπλήρωσε και ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για μια εθελοντική συμμετοχή όσων επιθυμούν σε περαιτέρω εμβάθυνση.

«Εχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα»
Δεν υπάρχει απαισιοδοξία για την Ελλάδα, είπε από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός. Επιθυμούμε το θέμα του χρέους να αντιμετωπιστεί με πραγματιστικό και άμεσο τρόπο. «Σημείωσε ότι δεν πρέπει να σκοτώσουμε την ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Η Ελλάδα έλαβε δύσκολες αποφάσεις, αλλά τώρα έχει κάθε προοπτική ανοικτή μπροστά της, προοπτική για επενδύσεις. Ολες οι μεταρρυθμίσεις προωθούνται. Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Καζνέβ, η Γαλλία κατηγορηματικά αρνήθηκε την απόρριψη της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Η χώρα μας θα είναι πάντα δίπλα σας, σημείωσε και όπως είπε, επιθυμεί να συμβάλει στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

«Υπάρχει βούληση από την Ελλάδα αλλά και τους εταίρους. Πιστεύω ότι θα έχουμε καλούς συμβιβασμούς», τόνισε και θύμισε τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι για το χρέος στο Eurogroup του Μαΐου του 2016.


Ο κ. Καζνεβ δήλωσε πως συζήτησε με επενδυτές, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.   



 euro2day.gr          

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *