Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Όλα δείχνουν ονομασία των Σκοπίων με το «Μακεδονία» μέσα- Τι αποκάλυψε ο Κοτζιάς


Ανάμεσα στα όσα ανέφερε στον Alpha και στη συνέντευξή του στον Αντώνη Σρόιτερ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αξίζει να σταθεί κανείς, εκτός από όσα είπε για τα Ελληνοτουρκικά στις αναφορές του για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Μιλώντας ειδικά για τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι όσον αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι Άνω Μακεδονία, είναι Βόρεια Μακεδονία, είναι Μακεδονία του Βαρδάρη, είναι Μακεδονία Μπαρντάσκι. Υπάρχει μια συζήτηση όμως εκεί. Το όνομα θα είναι λατινικό, θα είναι στα αγγλικά ας πούμε, και μετά εν δυνάμει να μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες. Αυτό νομίζω ότι θα είναι που θα επιθυμούσανε οι Σκοπιανοί. Η δικιά μου επιθυμία είναι λίγο πιο σύνθετη. Θα ήθελα να είναι ένα όνομα που ήδη ηχητικά και όπως το βλέπει κανείς θα αντιλαμβάνεται ότι είναι κάποια άλλη Μακεδονία, γεωγραφική οντότητα, όχι ιστορική, κληρονομία, από την ελληνική Μακεδονία».




Αναλυτικά όσα είπε για την ονομασία των Σκοπίων:

«Η πλευρά των Σκοπίων θα ήθελε να κρατήσει το σκέτο Δημοκρατία της Μακεδονίας. Καταλαβαίνει ότι γεωγραφικά η Μακεδονία δεν είναι σκέτη δικιά τους. Η πλειοψηφία της Μακεδονίας είναι σε εμάς. Πρέπει να μετακινηθεί από τον αλυτρωτισμό που σημαίνει ότι κατανοεί ότι το έθνος τους δεν προέρχεται από την Μακεδονία του Μέγα Αλέξανδρου, από την αρχαιότητα, και ότι αυτή είναι κληρονομιά μόνο της Ελλάδας. Και θα πρέπει γενικά να εκφράσει το όνομα αυτή την πραγματικότητα. Υπάρχουν διάφορες ονομασίες. Είναι Άνω Μακεδονία, είναι Βόρεια Μακεδονία, είναι Μακεδονία του Βαρδάρη, είναι Μακεδονία Μπαρντάσκι. Υπάρχει μια συζήτηση όμως εκεί. Το όνομα θα είναι λατινικό, θα είναι στα αγγλικά ας πούμε, και μετά εν δυνάμει να μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες. Αυτό νομίζω ότι θα είναι που θα επιθυμούσανε οι Σκοπιανοί. Η δικιά μου επιθυμία είναι λίγο πιο σύνθετη. Θα ήθελα να είναι ένα όνομα που ήδη ηχητικά και όπως το βλέπει κανείς θα αντιλαμβάνεται ότι είναι κάποια άλλη Μακεδονία, γεωγραφική οντότητα, όχι ιστορική, κληρονομία, από την ελληνική Μακεδονία. Προτιμώ το όνομα όπως ακούγεται διεθνώς να είναι σαφές ότι πρόκειται για αυτό το κομμάτι της Μακεδονίας που είναι στη σημερινή FYROM, στα Σκόπια, με Αλβανούς και Σλάβους και ότι αυτό το κομμάτι δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική Μακεδονία. Δεν θέλω να μπερδεύονται. Και στην ίδια τους τη γλώσσα, έτσι κι αλλιώς εκείνοι το καταλαβαίνουν».


























thecaller.gr 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *