Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Επίκειται ανασχηματισμός, φουντώνει η ονοματολογία


Ο ανασχηματισμός προ των πυλών και στο τραπέζι έχουν μπει ονόματα και για όσους θα καλύψουν τις κενές υπουργικές θέσεις, αλλά και για άλλους που θα συμπαρασυρθούν και θα αντικατασταθούν.


Φουντώνει η ονοματολογία για τον επερχόμενο ανασχηματισμό, καθώς μετά την απομάκρυνση της Ράνιας Αντωνοπούλου και την παραίτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Είναι πλέον τρεις οι κενές θέσεις στην κυβέρνηση. Αυτές του υφυπουργού Παιδείας, που κατείχε ο Κώστας Ζουράρις, της απαπληρώτριας υπουργού Εργασίας και του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Οι πληροφορίες θέλουν βέβαιη για λόγους υγείας και την απομάκρυση του Γιάννη Μουζάλα από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ συζητείται και η αντικατάσταση της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου. Στον κατάλογο έχει προστεθεί και το όνομα του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και ενδεχομένως του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος μπορεί να διασωθεί, επειδή κατάφερε και απέτρεψε τις ετήσιες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και από τις καραμπόλες που θα προκληθούν από την μετακίνηση προσώπων για την κάλυψη αυτών που έχουν αποχωρήσει ή αναμένεται να αποχωρήσουν.

Ως πιθανότερος αντικαταστάτης  του Δημήτρη Παπαδημητρίου φέρεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, με τη θέση να διεκδικεί και ο σημερινός υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας. Δεν αποκλείεται, όμως, το χαρτοφυλάκιο να το πάρει τελικώς στο Νίκο Παππά, ο οποίος έχει εκδηλώσει εδώ και καιρό σχετική επιθυμία. Σε μία τέτοια περίπτωση, τη σημερινή θέση του αναμένεται να καταλάβει ο σημερινός γενικός γραμματέας Λευτέρης Κρέτσος.

Πιθανή θεωρείται η κάλυψη της θέσης του Γιάννη Μουζάλα από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, αν και το Μαξίμου θεωρεί δύσκολο να βρει άλλον που μπορεί να συνυπάρχει αρμονικά με τον Καμμένο ως αναπληρωτής υπουργός.

Η περίπτωση Κουρουμπλή είναι αμφίβολο πως θα εξελιχθεί, επειδή η ΝΔ ζητάει την παραπομπή του σε ειδική εξεταστική επιτροπή. Στο Μαξίμου υπήρχαν σκέψεις για αντικατάστασή του, αλλά τώρα που πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση η αξιωματική αντιπολίτευση μένει να αποδειχθεί εάν θα προχωρήσει ή θα οπισθοχωρήσει για να μη φανεί ότι υποχωρεί στην πίεση της ΝΔ.

Σε ότι αφορά νέες συμμετοχές ή επαναφορές στην κυβέρνηση ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Φίλη για το υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο επιθυμεί να επανέλθει και ο Νίκος Ξυδάκης. Ας σημειωθεί ότι παλαιότερα, είχε βολιδοσκοπηθεί για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ο πρώην υπουργός Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μπένος.

Για υπουργοποίηση ακούγεται και το όνομα του Θανάση Παπαχριστόπουλου, που ναι μεν ανήκει στους ΑΝΕΛ, αλλά διατηρεί στενές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, ακούγεται και το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία εδώ και πολύ καιρό συμπλέει με τον ΣΥΡΙΖΑ και η υπουργοποίησή της συζητείται ως άνοιγμα προς τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Αμετακίνητοι φέρονται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, λόγω έντασης των εθνικών θεμάτων, ο Πάνος Καμμένος, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Γιώργος Σταθάκης (ΔΕΗ 4η αξιολόγηση), ο Πάνος Σκουρλέτης (εκλογικός νόμος), οι Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος λόγω σκανδάλων και οι Παύλος Πολάκης και Ανδρέας Ξανθός από το Υγείας, λόγω Novartis.  






































 SLpress.gr


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *