Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Το «κόμμα Αντώναρου» ανησυχεί τη ΝΔ



Η ανάλυση των δημοσκοπήσεων που κάνουν στην Πειραιώς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει χώρος, ούτε τύχη, για οποιοδήποτε νέο κόμμα στον κεντροδεξιό ή κεντρώο χώρο – ήτοι, σε έναν χώρο που θα μπορούσε να πιέσει την ΝΔ εξ «αριστερών» της.

Όταν όμως η εν λόγω ανάλυση τίθεται υπ’ όψιν του Ευάγγελου Αντώναρου, εκείνος συνηθίζει να λέει ότι η παράταξη της οποίας διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει αφήσει προ πολλού έξω από τις αναλύσεις και τις προτεραιότητές της τον χώρο του «κοινωνικού κέντρου». Και θεωρεί ότι υπάρχουν ουκ ολίγα πρόσωπα, μάχιμα και μη, εντός και πέριξ της Νέας Δημοκρατίας που έχουν την ίδια άποψη και τους ίδιους προβληματισμούς.


Η θέση αυτή αποτυπώνεται ουσιαστικά και στο κείμενο που ανάρτησαν χθες, με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, ο Ευάγγελος Αντώναρος, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Νίκος Καραχάλιος – ένα κείμενο, το οποίο ερμηνεύεται και ως το «πρόπλασμα» για την πολιτική πλατφόρμα του νέου κόμματος που έχει ήδη προαναγγείλει ο Ευάγγελος Αντώναρος. «Θέλουμε να συναντηθούμε με όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας στο χώρο του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ», αναφέρεται στο κείμενο και προστίθεται: «Είμαστε παρόντες στις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση για να εκφράσουμε τα ζητούμενα των πολιτών και να κάνουμε πράξη τις απόλυτα δικαιολογημένες προσδοκίες τους».

Στο ίδιο κείμενο, οι «τρεις» θέτουν ως βασικό διακύβευμα του πολιτικού τους «προσκλητηρίου» την διαχείριση της επόμενης ημέρας για την χώρα για την οποία, όπως λένε, δεν έχουν ικανοποιητικές απαντήσεις ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση.

«Το ζήτημα», επισημαίνουν, «είναι ποιος μπορεί σε ένα τόσο σύνθετο τοπίο, ναρκοθετημένο κοινωνικά και υπονομευόμενο αναπτυξιακά, να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα υπηρετώντας 3 άξονες:

Τη γεωπολιτική σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική της Χώρας.
Tην κοινωνική ειρήνη και την αποκατάσταση των αβυσσαλέων κοινωνικών ανισοτήτων που μαστίζουν ιδιαίτερα τους λιγότερο ευνοημένους,
Tην ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο μέσα σε ένα πλαίσιο ισονομίας και διαφάνειας».

Απαντήσεις και σχόλια επ’ αυτής της «πλατφόρμας» από την πλευρά του ηγετικού επιτελείου της ΝΔ προφανώς και δεν υπήρξαν. Όταν ερωτώνται άλλωστε δημοσίως, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν τουλάχιστον απαξιωτικά τις πολιτικές πρωτοβουλίες Αντώναρου.


Στην πραγματικότητα όμως, στην ΝΔ υπάρχει ανησυχία. Και αυτή η ανησυχία δεν έχει να κάνει με τις θέσεις και τα πολιτικά μηνύματα αλλά με την ταυτότητα, τις πολιτικές καταβολές και τις παραταξιακές αναφορές των προσώπων που ηγούνται της κινητικότητας στον χώρο της κεντροδεξιάς: Κοινώς, το στοιχείο που προκαλεί δυσφορία στην Πειραιώς είναι πως και οι τρεις υπογράφοντες το χθεσινό κείμενο είναι ακραιφνείς εκπρόσωποι του «καραμανλικού μπλοκ», με ό,τι αυτό μπορεί να σηματοδοτεί για την εκλογική συσπείρωση του κόμματος.

Ο, προσφάτως διαγραφείς από την ΝΔ,  Ευάγγελος Αντώναρος ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή. Κι όσο κι εάν ο ίδιος επιμένει πως οι κινήσεις του και οι δηλώσεις του δεν έχουν καμία σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό, άπαντες γνωρίζουν ότι είναι τακτικός συνομιλητής του Κώστα Καραμανλή. Η Κατερίνα Παπακώστα – η οποία επίσης διαγράφηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – είναι επίσης από τους βουλευτές της απολύτου επιρροής Καραμανλή. Ο δε Νίκος Καραχάλιος ήταν ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος επί κυβέρνησης Καραμανλή, θεωρείται βαθύς γνώστης των μηχανισμών της ΝΔ, και είναι επίσης στενός πολιτικός φίλος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν πολλά, μπορεί να μην σημαίνουν και τίποτα. Το ερώτημα, όμως, «γιατί δεν συγκρατεί τα πολιτικά του παιδιά  ο Κώστας Καραμανλής» ακούγεται όλο και πιο συχνά στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ. Η απάντηση που δίνουν οι πλέον καχύποπτοι είναι η γνωστή θεωρία σύμφωνα με την οποία «η καραμανλική συνιστώσα της ΝΔ είναι και η τρίτη συνιστώσα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Οι πιο ψύχραιμοι, αλλά και περισσότερο προβληματισμένοι, βλέπουν απλώς τις πρώτες συνέπειες της πρόσδεσης Μητσοτάκη στο άρμα Σαμαρά και Αδωνι Γεωργιάδη. Και δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι στις επόμενες εθνικές κάλπες μπορεί να βρουν μπροστά τους ένα ψηφοδέλτιο του «κοινωνικού κέντρου», χωρίς ενδεχομένως μεγάλη εκλογική τύχη αλλά ικανό να κάνει την μεγάλη πολιτική ζημιά στην συσπείρωση και τα τελικά ποσοστά της ΝΔ.



























 tvxs.gr


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *