Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Στα τρία η Β' Αθηνών, στα δύο η Αττική




Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση της κυβέρνησης για την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και της Αττικής (πρώην υπολοίπου), όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής διακομματικής συνάντησης εργασίας στο υπουργείο. Αν και η συνάντηση διεξήχθη σε χαμηλούς τόνους, στις δηλώσεις που ακολούθησαν η αντιπολίτευση δεν παρέλειψε τις αιχμές της και η κυβέρνηση έδωσε τις δέουσες απαντήσεις.

Η προωθούμενη ρύθμιση που παρουσιάστηκε από το υπουργείο στα κόμματα προβλέπει την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών σε τρεις μικρότερες εκλογικές περιφέρειες και της Αττικής σε δύο, ενώ δεν θίγει την Α΄ Αθηνών. Ειδικότερα, η Β΄ Αθηνών (44 έδρες) σπάει στις εκλογικές περιφέρειες: Βόρειου Τομέα (15 έδρες), Δυτικού Τομέα (11 έδρες), Νότιου Τομέα (18 έδρες).


Η Αττική διαιρείται σε Ανατολική (10 έδρες) και Δυτική (4 έδρες). «Ο στόχος είναι ένας», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, «να δώσουμε ένα σήμα ότι πρέπει σε αυτή τη μεγα-περιφέρεια να αποκατασταθεί η σχέση των βουλευτών με την κοινωνία και τους ψηφοφόρους. Και από κει και πέρα να περιορίσουμε όλες εκείνες τις ευκαιρίες -που γεννιούνται σε αυτές τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες- για να αναπτύσσονται διάφορες παθογένειες, οι οποίες χαρακτηρίζουν δυστυχώς το ελληνικό πολιτικό σύστημα εδώ και δεκαετίες».

Ως γνωστόν, απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών για την εφαρμογή των κατατμήσεων από τις επόμενες εκλογές. Αν δεν συγκεντρωθούν, θα ισχύσουν στις μεθεπόμενες εκλογές· το πιθανότερο ενδεχόμενο με βάση τις τοποθετήσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Η Ν.Δ. -που εν τέλει επέλεξε να συμμετάσχει στη συνάντηση- δηλώνει υπέρ της κατάτμησης της Β΄ Αθηνών, αλλά επιμένει να ζητά ανταλλάγματα, δηλαδή ρύθμιση-πακέτο και για χορήγηση ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού. Θα συναινέσει στην κατάτμηση «μόνο σε περίπτωση που υπάρχει ενιαία ρύθμιση», επανέλαβε χθες ο Μ. Βορίδης.

Το Κίνημα Αλλαγής

Από πλευράς ΚΙΝ.ΑΛΛ., κατατέθηκε μια «συνολική, ολοκληρωμένη πρόταση», σύμφωνα με την Εύη Χριστοφιλοπούλου, που συνοπτικά περιλαμβάνει:

κατάτμηση όλων των μεγάλων περιφερειών (συμπεριλαμβανομένης της Β΄ Αθηνών)
εκλογικό σύστημα με μπόνους 35 εδρών μάξιμουμ (αναλυτικότερα: μπόνους 20 εδρών μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μία έδρα, με ανώτατο όριο συνολικού μπόνους τις 35 έδρες). Διατήρηση ορίου εισόδου στο 3%.
μέτρα διαφάνειας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων
χορήγηση ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού.
Αναφορικά με τα παραπάνω, ο κ. Βορίδης επανέλαβε ότι στη Ν.Δ. «δεν συζητούμε αλλαγή του τρόπου κατανομής εδρών μέχρι τις εκλογές». Αφησε αιχμές προς την κυβέρνηση ότι φέρνει «ευκαιριακές ρυθμίσεις» για πολιτική εκμετάλλευση, ενώ βέλη προς δύο κατευθύνσεις έστειλε η κ. Χριστοφιλοπούλου, σχολιάζοντας ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο «δεν μπορούν να γίνουν με συνδιαλλαγές».

«Υπεκφυγές» και «προφάσεις εν αμαρτίαις» καταλόγισε στην αντιπολίτευση ο κ. Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι για το υπουργείο είναι σαφές πως «σε ό,τι λειτουργεί εξυγιαντικά για το πολιτικό σύστημα, μπορούμε να το κάνουμε όλοι μαζί».

Αναφορικά με την πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αντέτεινε: «Η πρότασή μας είναι η απλή αναλογική, όπως κατατέθηκε. Είναι ήδη νόμος του κράτους, θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές και μακάρι αυτοί οι οποίοι τότε δεν το είχαν ψηφίσει τώρα να επανατοποθετηθούν και να δημιουργήσουν τους όρους για να το επαναφέρουμε. Αν θέλαμε να υπονομεύσουμε την πρόταση για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας, θα το είχαμε συνδέσει με αυτό. Θεωρούμε ότι τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν χωριστά».

Δεν είναι εξαρχής αντίθετη η κυβέρνηση με τη χορήγηση ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, αποσαφήνισε ο υπουργός, διευκρινίζοντας όμως ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να εξεταστεί με εμπεριστατωμένο και συστηματικό τρόπο, ώστε να προωθηθεί μια ρύθμιση που αφενός θα είναι συμβατή με το Σύνταγμα, αφετέρου θα λύνει και μια σειρά από διαδικαστικά ζητήματα.

Εφερε ως παράδειγμα το θέμα των ετεροδημοτών:

«Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για τη συγκρότηση των αντίστοιχων εκλογικών τμημάτων και είναι γνωστό ότι οι ετεροδημότες δεν χάνουν το δικαίωμα του σταυρού. Ψηφίζουν για τον τοπικό βουλευτή τους. Εδώ πώς θα γίνεται; Ενα ερώτημα το οποίο κανείς δεν μπόρεσε να απαντήσει και εδώ φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο προετοιμασμένοι και οι υπόλοιποι (σ.σ. η αντιπολίτευση).

»Θα ψηφίζουν αυτοί οι άνθρωποι μόνο ως ψηφοφόροι για την Επικράτεια; Και θα στερήσουμε αυτό που επιβάλλει το Σύνταγμα για το δικαίωμα του σταυρού; Σας λέω λοιπόν κάποια ερωτήματα, τα οποία είναι πολύ σοβαρά. Δεν είναι τεχνικά ζητήματα», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.    






















0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *