Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Λευκός καπνός στην Ιταλία - Συμφωνία Σαλβίνι και Ντι Μάιο


Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA επετεύχθη η τελική συμφωνία μεταξύ των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.


Δύο μεγάλα κόμματα, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα,προχώρησαν σε συμφωνία το βράδυ της Πέμπτης για την αναβίωση μιας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία, μετά από ένα 48ωρο πολιτικό θρίλερ με οικονομικές -και όχι μόνο- παρενέργειες σε όλη την Ευρώπη και τις αγορές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA επετεύχθη η τελική συμφωνία μεταξύ των Πέντε Αστέρων και της  Λέγκα για την σύνθεση της κυβέρνησης.

Η συνάντηση του επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και του αρχηγού των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο για τον καθορισμό των τελευταίων λεπτομερειών ολοκληρώθηκε και όπως μεταδίδει το ANSA πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Τζουζέπε Κόντε.

Σε ανακοίνωση τους οι δύο άνδρες αναφέρουν πως «πέτυχαν τις συνθήκες για τον σχηματισμό κυβέρνησης».

Ο Τζουζέπε Κόντε, που έχει προταθεί για την πρωθυπουργία από τη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, αναμένεται να μεταβεί σε μία ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας) στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Κόντε είναι πιθανό να παρουσιάσει στον πρόεδρο την οριστική λίστα των υπουργών της κυβέρνησής του.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναμένεται να γίνει αύριο το πρωί.

Τα πρόσωπα της κυβέρνησης
Ιταλικά μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν πως Αντιπρόεδροι της κυβέρνησης θα αναλάβουν οι επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η άκρα δεξιά με τα Αδέλφια της Ιταλίας, δεν έχει παρουσία στην κυβέρνηση, αλλά προτίθεται να τη στηρίξει στο κοινοβούλιο. Τα Πέντε Αστέρια αναλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, το σημαντικό υπουργείο Δικαιοσύνης, και η Λέγκα, με τον γραμματέα της, εκείνο των Εσωτερικών.

Για το υπουργείο Οικονομικών ακούγεται το όνομα του καθηγητή οικονομικών Τζοβάνι Τρία.

Ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα μπορεί να «μετακινηθεί» στο υπουργείο Εξωτερικών ή Ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Για το υπουργείο Εξωτερικών, αν δεν επιλεγεί ο Σαβόνα, θα μπορούσε να επικρατήσει ο Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι.

Στο μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα ιταλική κυβέρνηση, ενώ με δήλωση του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Ιταλία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ.














thetoc.gr via ΑΠΕ_ΜΠΕ, ANSA  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *