Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ (ΜΗ) «ΛΥΣΗ» ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΜΕΤΟΧΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ EUROGROUP 
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ – ΔΝΤ ΜΕ ΘΥΜΑ ΚΑΙ ΛΑΦΥΡΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΤΟ
Χωρίς την τελική έγκριση της δόσης-μαμούθ προς την Αθήνα και χωρίς την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα με τους υπουργούς Οικονομικών να μεταθέτουν τις αποφάσεις για το επόμενο Eurogroup στις 26 Νοεμβρίου.
Σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπουργοί Οικονομικών κάνουν λόγο για "πρόοδο" στις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ επισημαίνουν ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω τεχνικές εργασίες σε ορισμένα στοιχεία του πακέτου χωρίς να δίνουν περισσότερες διευκρινίσεις.

Ειδικότερα, το Eurogroup "καλωσορίζει τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικα για τους όρους του αναθεωρημένου προγράμματος, με αυτό
να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα φιλόδοξων μέτρων στις περιοχές της δημοσιονομικής  προσαρμογής, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοοικονομικού κλάδου".

Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι "όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες έχουν πλέον εκπληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο. Αυτό αντανακλά ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων καθώς και τον προϋπολογισμό του 2013 και μια φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για το 2013-16. Οι προσπάθειες αυτές δείχνουν την ισχυρή δέσμευση των αρχών στο πρόγραμμα προσαρμογής".

"Το Eurogroup επαίνεσε τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές και πολίτες για να φτάσουν σε αυτό το σημείο". 

"Το Eurogroup σημειώνει επίσης ότι είχε μια εκτεταμένη συζήτηση και σημείωσε πρόοδο στον εντοπισμό ενός συνεκτικού πακέτου αξιόπιστων κινήτρων με στόχο μια περαιτέρω ουσιαστική συμβολή στη βιωσιμότητα του ελληνικού κυβερνητικού χρέους".

"Το Eurogroup διέκοψε τη συνεδρίαση του για να επιτρέψει τη διεξαγωγή περαιτέρω τεχνικής εργασίας σε ορισμένα στοιχεία του πακέτου. Το Eurogroup θα συνέλθει εκ νέου τη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου", καταλήγει η ανακοίνωση. 

Δηλώσεις Juncker-Lagarde-Schaeuble μετά από τη λήξη του Eurogroup

Χωρίς συνέντευξη Τύπου έληξε η 10ωρη σχεδόν συνεδρίαση του Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να αποχωρούν από τη συνεδρίαση περίπου στις 05.30 κάνοντας κάποιες λίγες δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, τόνισε πως δεν υπήρξε συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Αντίστοιχη ήταν η δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, η οποία πρόσθεσε ότι κλείνουμε το «κενό» για την Ελλάδα, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο επιθυμητό σημείο.

Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως δεν γνωρίζει πότε θα εκταμιευτεί η δόση για την Ελλάδα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει κάνει αυτά που έπρεπε, «τώρα είναι σειρά μας».

Ακόμη, δήλωσε πως εξετάστηκαν διάφορες επιλογές, αλλά χρειάζεται να γίνει περαιτέρω τεχνική δουλειά. Τόνισε ότι «βρισκόμαστε κοντά με το ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfang Schaeuble, δήλωσε πως δεν έχει βρεθεί ακόμη μια ολοκληρωμένη λύση για την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι το Eurogroup έχει σειρά επιλογών στο τραπέζι, οι οποίες συζητούνται εντατικά, αλλά "καθώς τα ερωτήματα είναι τόσο περίπλοκα, δεν έχουμε βρει μια ολοκληρωμένη λύση και για αυτό θα συναντηθούμε ξανά τη Δευτέρα".

Πρόσθεσε ακόμη ότι το Eurogroup έχει έναν βελτιωμένο μηχανισμό ελέγχου για την Ελλάδα, αν και δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες.

Ωστόσο, πηγή που παραβρέθηκε στις συζητήσεις, δήλωσε στο πρακτορείο Dow Jones Newswires ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της ευρωζώνης, σχετικά με το πώς θα γίνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο μεσοπρόθεσμα.

DJ: Διατηρούνται οι διαφωνίες για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού

Οι διαφωνίες τόσο εντός της Ευρωζώνης όσο και μεταξύ της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέτρεψαν μια συμφωνία για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα τα επόμενα χρόνια, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο δύο αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων.

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε χωρίς αποφάσεις με τους υπουργούς Οικονομικών να ανακοινώνουν ότι θα συνεδριάσουν και πάλι τη Δευτέρα για να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Αν και οι υπουργοί Οικονομικών υποστήριξαν ότι υπήρχαν μόνο "τεχνικές" διαφορές στη συνάντηση της Τρίτης, ένας αξιωματούχους δήλωσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία σε ορισμένα βασικά ζητήματα – συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο ο επίσημος τομέας θα πρέπει να δεσμευτεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2014 ή αν θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για να καλυφθεί το κενό μέχρι και το 2015.

Παρέμειναν επίσης διχασμένοι για το αν οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να δεχτούν ένα haircut στα διμερή δάνεια των 53 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

"Δεν έχουμε ακόμη φθάσει σε σύγκλιση για τη διάρκεια της χρηματοδότησης της Ελλάδας, υπάρχει ακόμη κενό μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ επιμένει σε κάποιου είδους διαγραφή του χρέους του επισήμου τομέα, το οποίος δεν θα δεχθεί η Ευρωζώνη", δήλωσε αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση.

Αλλά οι διαφωνίες δεν είναι μόνο μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι χώρες της ευρωζώνης είχαν ενστάσεις σε διαφορετικά σημεία ενός πολύ περίπλοκου πακέτου που στόχο έχει να βρει τη χρηματοδότηση για το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας.

"Στο τέλος, απλώς δεν είναι αποδεκτό για διάφορους λόγους σε αρκετές χώρες", τόνισε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης και της τρόικας, αναμένεται να εργαστούν μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ένας από αυτούς τόνισε ότι κάποια στιγμή ότι το Eurogroup βρέθηκε κοντά σε συμφωνία για συγκεκριμένα σημεία, η οποία περιελάμβανε και τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα με βάση το πρώτο πακέτο διάσωσης.

Ακόμη, βρέθηκαν κοντά και σε μια συμφωνία για το σχήμα επαναγοράς χρέους αλλά και για τα κέρδη που καταγράφει η ΕΚΤ από τη συμμετοχή της σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.  http://www.iskra.gr/i

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *