Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Τσίπρας: Εκτροπή για τη δημοκρατία οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου

Ιδιαίτερα οξύς στην κριτική του προς την τρικομματική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνει αποφάσεις και νομοθετεί ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, με αφορμή την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματός του.
Ο κ. Τσίπρας, όπως γράφει το protothema.gr, μίλησε για θεσμικές παρεκτροπές, με βάση το γεγονός ότι εσχάτως έχουν εκδοθεί 11 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και δεκάδες υπουργικές αποφάσεις, ουσιαστικά κατά παράκαμψη του Κοινοβουλίου.

«Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου βάζουν όσα δεν τόλμησαν να βάλουν στο νομοσχέδιο» συμπλήρωσε. «Η χώρα μετατρέπεται σε μια αποικία χρέους και οι τροϊκανοί επίτροποι θα κυβερνούν ερήμην των διαδικασιών στο κοινοβούλιο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται απλά για μία εκτροπή. Δεν έχουμε να κάνουμε απλά με παραχάραξη της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Έχουμε να κάνουμε με σταδιακή μετατροπή της χώρας σε μια άλλη χώρα. Έκθετος δεν είναι μόνο ο Σαμαράς, αλλά και Βενιζέλος, Κουβέλης που συναινούν».
«Είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη για τον τόπο. Μόνη μας επιλογή να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να τους σταματήσουμε. Να πούμε ως εδώ με τις εκτροπές, ως εδώ με τη δικτατορία των αγορών, με έναν πρωθυπουργό που δίνει χρόνο στην κυρία Μέρκελ, οδηγώντας σε ασφυξία τη χώρα. Τέρμα με την πολιτική της υποτέλειας» τόνισε.
Κάλεσε δε, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να απευθύνει έστω μία προτροπή στα κόμματα, να κάνει τουλάχιστον μία πολιτική παρέμβαση, τονίζοντας: «38 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση μπορεί η Δημοκρατία να λειτουργεί με όρους διαταγμάτων;».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε επίσης έντονα και για την καθυστέρηση στη συζήτηση της πρότασής του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο. «Η τρικομματική κοινοπραξία βασίζεται στην ομερτά. Στη συγκάλυψη των ευθυνών».
Αναλόγως σκληρή ήταν και η κριτική προς την κυβέρνηση για το χειρισμό του οικονομικού προβλήματος. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι δεν διαπραγματεύεται, αλλά έχει μετατραπεί σε χειροκροτητή της κυρίας Μέρκελ, εν όψει των γερμανικών εκλογών.
«Η κυβέρνηση παραδομένη, χωρίς φωνή και με το χέρι απλωμένο περιμένει τις αποφάσεις των άλλων για τη χώρα» είπε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε ότι η λύση για το πρόβλημα είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους τώρα και η διαμόρφωση μίας αναπτυξιακής πολιτικής.
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή τις κατηγορίες της τελευταίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο λόμπι της δραχμής.
«Στεναχωριέμαι που υιοθετεί την ατζέντα του κ. Σαμαρά και μας ασκεί κριτική από τα δεξιά» σημείωσε, ενώ για τη ΔΗΜΑΡ είπε ότι τίθεται πλέον σε αμφισβήτηση ο όρος «Αριστερά», που χρησιμοποιεί το κόμμα του κ. Κουβέλη. «Είναι Αριστερά μία δύναμη που βάζει πλάτη στην ισοπέδωση της κοινωνίας;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρότασή του για κυβέρνηση συνεργασίας των αντιμνημονιακών δυνάμεων, κυρίως εκείνων, που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο, ενώ δεν απέκλεισε και άνοιγμα στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Προέβλεψε ωστόσο ότι θα υπάρξουν μεγάλες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό μέχρι τις εκλογές.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το αίτημά του για άμεση προσφυγή στις κάλπες, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως για το τι θα κάνει το κόμμα του, εάν τεθεί θέμα απλής αναλογικής από την κυβέρνηση.
«Η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου φανερώνει το φόβο τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στην αυτοδυναμία» σημείωσε και διαμήνυσε ότι «δεν θα τυλίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία κόλλα χαρτί, το μείζον είναι να γίνουν τώρα εκλογές»
Πηγή : http://www.bankwars.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *