Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Γενναία διαγραφή του ελληνικού χρέους

Του Νίκου Σβέρκου
«Η Βραζιλία θα θέσει το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στο ΔΝΤ και θα προκρίνει γενναία διαγραφή του, αφού διαφωνούμε με το υφιστάμενο πρόγραμμα που βυθίζει τον ελληνικό λαό στη φτώχεια».


Αυτή η δήλωση της προέδρου της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, Ντίλμα Ρούσεφ, στον αριστερό διεκδικητή της εξουσίας στην Ελλάδα, Αλέξη Τσίπρα, είναι για την Κουμουνδούρου η μεγαλύτερη -μέχρι στιγμής- επιτυχία του ταξιδιού στη Λατινική Αμερική. Ούτως ή άλλως, οι συναντήσεις του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με την πολιτική ηγεσία της Βραζιλίας «δεν έγιναν μόνο για τις φωτογραφίες», όπως έλεγαν οι συμμετέχοντες σε συνομιλητές τους.


Στη συνάντηση διάρκειας 75 λεπτών του Αλέξη Τσίπρα με την πρόεδρο Ρούσεφ, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «ταύτιση θέσεων για τις αιτίες της κρίσης», ενώ αντηλλάγησαν απόψεις «για τις αναγκαίες ενέργειες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ώστε να αναχαιτιστεί η επέκταση της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία».

«Οι επαφές μας στη Βραζιλία επιβεβαιώνουν την αρχική μας εκτίμηση ότι η χώρα μπορεί να βρει ισχυρούς συμμάχους στη γεωπολιτική σκακιέρα, αν χαράξει μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με την Ντίλμα Ρούσεφ, υποστηρίζοντας ότι «η κρίση μπορεί να γενικευτεί το 2013, αν δεν αναχαιτιστεί άμεσα η στρατηγική της λιτότητας».

Καταλόγισε στους «μερκελιστές των τριών κομμάτων του Μνημονίου» ότι προστρέχουν στη Γερμανίδα καγκελάριο, την ώρα που η ίδια «απομονώνεται διεθνώς», ενώ σημείωσε ότι η Βραζιλία «στέλνει το μήνυμα ότι η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια λιτότητας παρά μονάχα με πολιτικές κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και αναδιανομής».

Εξάλλου, ιδιαίτερο πρακτικό ενδιαφέρον είχαν και οι συνομιλίες του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τόσο με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών όσο και με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών της Βραζιλίας.

Η πιο θερμή υποδοχή έγινε από τον ΥΠΕΞ, Αντόνιο Πατριότα, ο οποίος χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «σύμβολο αντίστασης», ενώ ο υπουργός Αμυνας, Σέλσο Αμορίμ, έκανε λόγο για «συμφωνίες των δυο κρατών στην αμυντική βιομηχανία» που μπορεί να προκύψουν στο ενδεχόμενο ανάληψης της κυβέρνησης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος συζήτησε με στελέχη του οικονομικού επιτελείου της βραζιλιάνικης κυβέρνησης τον ρόλο της ταχέως ανερχόμενης οικονομίας στη λήψη αποφάσεων εντός του ΔΝΤ.

«Το ταξίδι στη Βραζιλία πήγε ανέλπιστα καλά», έλεγαν πάντως οι συμμετέχοντες στην αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, καθώς η συνάντηση με την Ντίλμα Ρούσεφ προέκυψε την τελευταία στιγμή. Εξέφρασαν μάλιστα την ελπίδα ότι άνοιξε και ο δρόμος για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της Αργεντινής στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Ούτως ή άλλως, ο Αλέξης Τσίπρας θα ακολουθήσει στην Αργεντινή παρόμοιο πρόγραμμα με τη Βραζιλία. Εκτός από τις συναντήσεις με πολιτικά κόμματα και την ελληνική ομογένεια, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ και τον υπουργό Εργασίας της χώρας, ενώ προγραμματίζονται επισκέψεις στα υπουργεία Υγείας, Εμπορίου, Παιδείας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Οπως, πάντως, επισήμαιναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η επίσκεψη στις δυο χώρες αποτελεί ένα «δύσκολο τεστ», με τις επιδόσεις του Αλέξη Τσίπρα να θεωρούνται «πολύ επιτυχημένες». Με αυτά τα δεδομένα, το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, άμα τη επιστροφή του κλιμακίου στην Αθήνα, θα ξεκινήσει να σχεδιάζει διεθνή ταξίδια για το πρώτο τρίμηνο του 2013, που δεν θα περιορίζονται στην ευρωπαϊκή ή αμερικανική ήπειρο. http://www.efsyn.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *