Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Γ. Σταθάκης: «Κάθε σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ είναι ανιστόρητη»

«Το φορολογικό σύστημα θέλει πέταμα στο σύνολό του, θα το φτιάξουμε από την αρχή», επισημαίνει στη συνέντευξή του στην «Εφ. Συν.» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γ. Σταθάκης. Ο υπεύθυνος Του τομέα Ανάπτυξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει πως «ό,τι δουλεύει παραγωγικά στη χώρα θα παραμείνει ως έχει και θα ενισχυθεί, η μεταρρύθμιση του κράτους είναι αναγκαία προκειμένου να επιτελεί το έργο του».


Τάσσεται υπέρ της «επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης και της αλλαγής της οικονομικής πολιτικής». Χαρακτηρίζει τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ «μεγάλο βήμα προς ένα ενιαίο, δημοκρατικά οργανωμένο, ανοιχτό κόμμα, ένα κόμμα μελών» , τονίζει ότι «κάθε σύγκριση με το 1981 και τον Α. Παπανδρέου είναι ανιστόρητη», θεωρεί επικοινωνιακό τέχνασμα τη συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου και επισημαίνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αξιακό φορτίο που καλύπτει και το πάγιο εκλογικό σύστημα της χώρας».Και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει ως κυβέρνηση, γιατί θα φέρει τις ώριμες αλλαγές που ζητά η πλειοψηφία των πολιτών».

Η πορεία προς τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήδη ξεκίνησε, από μόνη της όμως αρκεί για να προσδώσει τη «χαμένη αίγλη» στην Αριστερά;

«Στην πανελλαδική συνδιάσκεψη έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα προς ένα ενιαίο, δημοκρατικά οργανωμένο, ανοιχτό κόμμα, ένα κόμμα μελών, ικανό να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις και να κινείται συντεταγμένα στην επιδίωξη των πολιτικών του στόχων.

Το βήμα αυτό μάλιστα έγινε χωρίς ιδιαίτερους κραδασμούς, με τη διαμόρφωση μιας ευρείας συναινετικής διαδικασίας που περιλαμβάνει πλέον και τη μεγάλη πλειοψηφία, όσο και τη μειοψηφία, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από το εκλογικό αποτέλεσμα της συνδιάσκεψης.

Η «αίγλη» της Αριστεράς έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό μετά τις τελευταίες εκλογές, όταν συγκέντρωσε την εμπιστοσύνη ενός σημαντικού ποσοστού των πολιτών. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι ότι αποτελεί την ελπίδα για μια ακόμα μεγαλύτερη ομάδα πολιτών που περιλαμβάνει και πολίτες που δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές».

Με ποιο ιδεολογικό–πολιτικό «οπλοστάσιο» θα θωρακίσετε το εγχείρημα;

«Το ιδεολογικό και πολιτικό «οπλοστάσιο» εκπορεύεται από τις διαδοχικές διατυπώσεις που υπήρξαν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και τη Διακήρυξη της συνδιάσκεψης.

Ο προγραμματικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει φυσικά να γίνει απόλυτα σαφής και συγκεκριμένος, μια και στις επόμενες εκλογές θα απευθυνθεί στους πολίτες με διακύβευμα την έξοδο της χώρας από το σημερινό οικονομικό και κοινωνικό τέλμα.

Η σαφήνεια των προτάσεων, σκέψεων και ιδεών του θα λειτουργήσει εκ των πραγμάτων ως πόλος έλξης για τη δημιουργία μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα φέρει τις επιθυμητές αλλαγές».

Πάντως, οι αντίπαλοί σας λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με το ΠΑΣΟΚ του 1981 και ο Αλ. Τσίπρας προσπαθεί να μιμηθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου…

«Κάθε σύγκριση με το 1981 και τον Α. Παπανδρέου είναι ανιστόρητη. Διαφορετικές συνθήκες, διαφορετικό διακύβευμα, διαφορετικά κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε τις ώριμες τομές, οι οποίες παρέμειναν για δεκαετίες ανολοκλήρωτες στο μετεμφυλιακό ελληνικό κράτος που στηρίχθηκε στον πολιτικό αποκλεισμό της μισής Ελλάδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να εκφράσει τα στρώματα που βιώνουν τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό, ο οποίος προέκυψε από την παρατεταμένη εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της εποχής Σημίτη και Καραμανλή και οξύνθηκε με τη σημερινή κατάρρευση της οικονομίας του Μνημονίου».

Ομως στη συνδιάσκεψη αρκετοί σύνεδροι ενοχλήθηκαν με την παρουσία πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ποιοι τελικά χωράνε στον ΣΥΡΙΖΑ;

«Η λειτουργία μέχρι στιγμής των στελεχών του Ενιαίου Κοινωνικού Μετώπου είναι υποδειγματική και μάλλον αποδυναμώνει τις όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν απέναντι στο αναπόφευκτο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τον σοσιαλιστικό χώρο. Στον ΣΥΡΙΖΑ χωράει όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων, από τον σοσιαλιστικό χώρο μέχρι και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Η μεγάλη συνισταμένη είναι η κοινή προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης, η διάσωση του κοινωνικού κράτους, η μεγάλη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η φορολογική δικαιοσύνη, η διάλυση του διαπλεκόμενου κατεστημένου και η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του κόσμου της εργασίας».

Η κυβέρνηση συζητά νέο εκλογικό νόμο που θα καταργεί το μπόνους των 50 εδρών, θα τον ψηφίσετε;

«Η κυβέρνηση εφευρίσκει νέα επικοινωνιακά τεχνάσματα προκειμένου να διαχειριστεί τη σημερινή πολιτική αδυναμία της. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αξιακό φορτίο που καλύπτει και το πάγιο εκλογικό σύστημα της χώρας, κάτι που η σημερινή κυβέρνηση μάλλον δεν έχει, καθώς επί δεκαετίες τα δύο κόμματα το προσάρμοζαν στην εκάστοτε συγκυρία».

Κερδίζετε τις εκλογές, αλλά όχι την αυτοδυναμία. Τι θα κάνετε; Με ποιους θα συνεργαστείτε; Το ΚΚΕ σάς καταγγέλλει για ρεφορμισμό και εξαπάτηση του λαού, η ΔΗΜΑΡ σάς θεωρεί αντιευρωπαϊκό κόμμα. Με ποιους θα συμμαχήσετε;

«Τα κόμματα μετά τις εκλογές θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για την πολιτική λύση που κάθε ένα θα προτείνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σαφές ότι είναι απόλυτα ενωτικός και έτοιμος να συμβάλει στη διακυβέρνηση της χώρας».

Επαναδιαπραγμάτευση, καταγγελία Μνημονίου, ακύρωση, τι απ” όλα ισχύει γιατί έχουμε «μπερδευτεί».

«Επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και αναπόφευκτα αλλαγή της μονόπλευρης ασκούμενης εσωτερικής οικονομικής πολιτικής προκειμένου να απεμπλακεί η οικονομία από το σπιράλ της κατάρρευσης. Μια νέα πραγματικότητα θα είναι η επόμενη μέρα και προέχουν οι επιθυμίες του ελληνικού λαού. Καλούμαστε να υπηρετήσουμε με σύνεση και συντεταγμένες πολιτικές τις αλλαγές».

Υποστηρίζετε ότι διανύουμε κρίση του καπιταλιστικού μοντέλου. Τι αντιπροτείνετε, επιστροφή στο κράτος;

«Η μεταρρύθμιση του κράτους είναι αναγκαία εκ των πραγμάτων προκειμένου να επιτελεί το έργο του. Να προσφέρει τις κοινωνικές υπηρεσίες -την υγεία, την εκπαίδευση, τις συντάξεις, τις βασικές κοινωνικές υποδομές και τα βασικά δημόσια αγαθά. Οφείλει ταυτόχρονα να ρυθμίζει και να υπερασπίζεται τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς.

Από εκεί και πέρα πρέπει να είναι φιλικό στην αναπτυξιακή διαδικασία και να ενισχύσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα είναι έργο των επιχειρήσεων, ιδιωτικών, συνεταιριστικών, ή όποιας άλλης μορφής».

Επιμένετε στην παραγωγική ανασυγκρότηση, με ποια κριτήρια, με ποιον άξονα;

«Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι απλή στη σύλληψή της. Ο,τι δουλεύει παραγωγικά στη χώρα θα παραμείνει ως έχει και θα ενισχυθεί. Θα πρέπει να στραφούμε σε νέες δραστηριότητες. Αυτές εκπορεύονται από τα προφανή πλεονεκτήματα που υπάρχουν στη γεωργία, την ελαφρά μεταποίηση, τον τουρισμό, την ενέργεια και την καινοτομία.

Ολα αυτά απαιτούν ένα νέο μοντέλο μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, αντίστοιχων υποδομών, ανακύκλωσης και κατασκευαστικής δραστηριότητας, προσαρμοσμένων όλων αυτών στους περιβαλλοντικούς περιορισμούς. Οι μεγάλες επενδύσεις είναι επίσης ευπρόσδεκτες αλλά απαιτούν διαφορετική προσέγγιση απ” ό,τι στο παρελθόν, στο οποίο κυριάρχησαν αποκλειστικά τα μεγάλα έργα και οι φαραωνικών αναπτυξιακών λογικών ιδέες».

Η κυβέρνηση μιλάει για σωτηρία της χώρας, το νέο φορολογικό γράφεται και ξαναγράφεται, πρακτικά τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από το τετριμμένο «είναι κοινωνικά άδικο»;

«Το φορολογικό σύστημα θέλει πέταμα στο σύνολό του. Είναι απόλυτα δομημένο με τρόπο που εξυπηρετεί τη φοροδιαφυγή, τη διαπλοκή και την πολιτική διαμεσολάβηση. Θα το φτιάξουμε από την αρχή, ενιαίο, καθολικό, απλό, εύληπτο, κοινωνικά δίκαιο και αποτελεσματικό. Θα το παρουσιάσουμε πολύ σύντομα στη σχετική συζήτηση στη Βουλή».

Υπάρχουν σύντροφοί σας που φοβούνται ότι μπορεί μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τη «ρουφήξει» το σύστημα, να την οδηγήσει στην αποτυχία ή στην υποταγή. Τι φοβάστε πιο πολύ από τις δύο εκδοχές;

«Τίποτα από τα δύο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει ως κυβέρνηση για τους ακριβώς αντίθετους λόγους. Θα φέρει τις ώριμες αλλαγές που ζητά η πλειοψηφία των πολιτών και με τη συμπαράστασή τους θα αποτελέσει το σύμβολο μιας νέας μεγάλης αναδιάταξης, κοινωνικής και οικονομικής, της Ελλάδας».

Ο κ. Γιώργος Σταθάκης ειναι βουλευτής και υπεύθυνος Τομέα Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΑΜ
Πηγή : Η Εφημερίδα των συντακτών http://www.efsyn.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *