Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Νέα κρίση χρέους στην Ευρώπη το 2014;

Του Γιώργου Καισάριου
Πολλοί ειδικοί στο  Νταβός της Ελβετίας αμφισβητούν το ότι η Ευρώπη έχει βγει από την κρίση. Παράλληλα προειδοποιούν ότι η ευρωζώνη έχει εγκλωβιστεί σε μια παγίδα χρέους με χαμηλή ανάπτυξη και κινδυνεύει να μείνει πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Axel Weber, προειδοποιεί ότι οι βασικές ανισορροπίες στην Ευρώπη παραμένουν και αυτό το γεγονός τον ανησυχεί πάρα πολύ. Οι αγορές δείχνουν να έχουν καθησυχάσει τονίζει, αλλά πολύ φοβάται ότι η Ευρώπη θα δεχτεί νέες προκλήσεις το 2014, διότι η κατάσταση σε πολλές χώρες, ειδικά της περιφέρειας, δεν έχει καλυτερεύσει.

Οι αγορές προς το παρόν δείχνουν να αγνοούν το ρίσκο της περιφέρειας λέει ο Weber. Αναμένει πολλές τράπεζες να μην περάσουν το τεστ χρηματοπιστωτικής κόπωσης που θα υποβληθούν από την ΕΚΤ (πάρα την πολιτική πίεση για το αντίθετο), και όταν αυτό γίνει αντιληπτό από τις αγορές, θα έχουμε μια νέα κρίση λέει ο Weber.

Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Barclays, Antony Jenkins, τονίζει ότι, ναι μεν έχει καλυτερεύσει η εποπτεία του τραπεζικού σύστημα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά παραμένει πολλή δουλειά να γίνει ακόμα και ότι ουσιαστικά η Ευρώπη δεν θα έχει διαφύγει τον κίνδυνο έως το 2020.

Η ποιότητα της εποπτείας είναι σαφώς καλύτερη από το 2008 και τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν εκείνη την εποχή δεν νομίζει ότι θα επαναληφθούν, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος. Μόνο την επόμενη δεκαετία, όταν θα έχει επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας του τραπεζικού συστήματος και την ικανοποιητική επίδοση του συστήματος, θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς. 

Ο Douglas Flint, πρόεδρος της HSBC, είπε ότι στο παρελθόν έχουν δοθεί κίνητρα στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να επενδύσει στην στεγαστική πίστη και σε κρατικό χρέος. Η ιστορία λέει, έχει δείξει ότι οι τραπεζικές κρίσεις έχουν αφετηρία αυτά τα δυο επενδυτικά asset classes. Αποτέλεσμα είναι ότι το ρίσκο στο σύστημα έχει μεγάλη συγκέντρωση στις μεγάλες τράπεζες (όπως της  HSBC), σαν αποτέλεσμα μιας τέτοιας πολιτικής.

Ο Kenneth Rogoff, καθηγητής του πανεπιστημίου Harvard, είπε ότι αναπόφευκτα θα δούμε διαγραφές χρεών στην περιφέρεια της Ευρώπης και όσο η κρίση αντιμετωπίζεται με ημίμετρα, η ζημία που θα υποστεί η Ευρώπη μακροπρόθεσμα θα είναι μεγαλύτερη.

Πάνω στο ίδιο θέμα (του χρέους), ο Axel Weber τόνισε ότι ακόμα και η Ιρλανδία είναι ευάλωτη με χρέος 125% του ΑΕΠ. Επιπλέον, ο Weber τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν “επικίνδυνες παραισθήσεις” και έχουν πάρει την ανάκαμψη δεδομένη. Νιώθουν πολύ καλύτερα από ό,τι θα έπρεπε. Η ανάκαμψη δεν θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, διότι η ανάκαμψη είναι πολύ αναιμική.  Δεν τίθεται θέμα ότι τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αλλά όχι αρκετά καλύτερα για να μειωθεί η ανεργία. Η ανάπτυξη του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και τα επίπεδα ανεργίας είναι ακόμα σε χειρότερη μοίρα από τα προ της κρίσεως επίπεδα.

Ναι μεν η Γερμανία τα πάει καλύτερα από την Γαλλία, αλλά αυτό δεν είναι πάρα μια αυταπάτη, διότι η Ευρώπη στο σύνολο δεν πάει καθόλου καλά, είπε ο  Weber.

george.kesarios@capital.gr 


http://www.capital.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *