Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Σχεδιάζουν να βγάλουν την Ελλάδα στις αγορές πριν τις Ευρωεκλογές

Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να βγάλει την Ελλάδα στις αγορές, πριν τις εκλογές του Μαΐου,ώστε αυτό να αποτελέσει επικοινωνιακό τρίκ για να ανεβάσουν τα ποσοστά τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.Επίσης δεν θα φανεί καθόλου περίεργο εάν το παραπάνω λειτουργήσει ως "απειλή" προς τους ψηφοφόρους, σε παρόμοια φόρμα της λογικής "μνημόνιο ή χάος" που είχε εφαρμόσει στις τελευταίες εθνικές εκλογές η ΝΔ.
Πιό συγκεκριμένα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Κωστή Παπαδιόχου στη Καθημερινή, σχέδιο επιστροφής στις αγορές, ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εκτιμά πως η συγκεκριμένη εξέλιξη, σε συνδυασμό με το αναμενόμενο «σήμα» των εταίρων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αλλά και τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, σηματοδοτούν την οριστική έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και θα αποτελέσουν ισχυρά πολιτικά όπλα ενόψει της επερχόμενης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επεξεργασία του σχεδίου εξόδου της χώρας στις αγορές βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά θα αποτελέσει μέρος της ευρύτερης πολιτικής διαπραγμάτευσης που θα αρχίσει ξανά με τους εταίρους παράλληλα με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, συζητείται το ύψος της έκδοσης να είναι 2 με 4 δισ. ευρώ και επιδίωξη είναι να καλυφθεί, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της, μέσω συμφωνίας με ιδιώτες. Το επιτόκιο των νέων ομολόγων δεν θα είναι άνω του 7% και μικρότερο του 5%, ενώ αυτά θα είναι 3ετούς ή 5ετούς διάρκειας, ώστε να μην επηρεάζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Οπως αναφέρουν συνομιλητές του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, βασική προτεραιότητα είναι να πειστούν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες ότι η επιστροφή της χώρας στον εξωτερικό δανεισμό δεν θα συνοδευθεί από τις «αμαρτίες του παρελθόντος». Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα δεσμευθεί ότι τα όποια κεφάλαια αντληθούν θα διοχετευθούν αποκλειστικά για την κάλυψη μέρους του χρηματοδοτικού κενού της επόμενης διετίας και όχι για την επιστροφή στο προγενέστερο μοντέλο των «παροχών με δανεικά», καθώς και ότι η χώρα θα συνεχίσει να βαδίζει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει πως με βάση την εμπειρία της δεκαετίας του 2000, οι εταίροι έχουν λόγους να φοβούνται ότι θα υπάρξει χαλάρωση, αλλά εκτιμούν πως η κυβέρνηση Σαμαρά έχει δώσει σαφή διαπιστευτήρια τήρησης των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει, ώστε τελικώς η ελληνική προσέγγιση θα γίνει αποδεκτή. Στο ίδιο πλαίσιο, εξάλλου, η κυβέρνηση έχει αποστείλει παράλληλο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να υπογράψει νέο Μνημόνιο, αλλά να υπαχθεί στους ούτως ή άλλως άκρως αυστηρούς μηχανισμούς δημοσιονομικού ελέγχου που έχουν αποφασιστεί για όλα τα κράτη-μέλη.
Οπως προαναφέρθηκε, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως εάν οι σχεδιασμοί του υλοποιηθούν, έχει βάσιμες ελπίδες μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου να ανατρέψει το μικρό δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παράλληλα θα υπάρξουν μέτρα κοινωνικής μέριμνας που θα σηματοδοτούν τη σταδιακή έξοδο από την κρίση. Ειδικότερα, στο πλαίσιο διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος των 700 εκατ. ευρώ περίπου, εξετάζεται, πέραν της ενίσχυσης των ασθενεστέρων:
Πρώτον, να θεσπιστεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που πάντως, κατά πληροφορίες, θα είναι της τάξης των συντάξεων του ΟΓΑ, δηλαδή περί τα 300 ευρώ. Δεύτερον, να αρχίσει η εφαρμογή προγράμματος μαθητείας για 100.000 νέους, ώστε να υπάρξει ανάσχεση της ανεργίας.
Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει ότι η επερχόμενη διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα διεξαχθεί σε ένα άκρως προβληματικό περιβάλλον, με πολλούς αστάθμητους παράγοντες εντός κι εκτός της χώρας.
Σε σχέση με το εξωτερικό, η Αθήνα αντιλαμβάνεται πως το «ελληνικό ζήτημα», από την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και τη ρύθμιση του χρέους μέχρι την έξοδο στις αγορές, θα πρέπει να προκύψει μέσω κοινής συνισταμένης ανάμεσα στις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ ανησυχία υπάρχει και για τη σκληρή γραμμή που εμφανίζεται να υιοθετεί η τρόικα, καθώς αξιώνει την πλήρη εφαρμογή της έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ δυναμιτίζει το σκηνικό και στο εσωτερικό της χώρας σε τρία επίπεδα. Συγκεκριμένα, ήδη έχει εκδηλωθεί σχεδόν δημόσια σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και των υπουργών Υγείας Αδ. Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος αντίστοιχα. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, στο παρασκήνιο έχουν ακουστεί απειλές ακόμη και περί παραιτήσεων. Επίσης, ο κ. Ευ. Βενιζέλος, που τελεί υπό εσωκομματική πίεση λόγω της κακής δημοσκοπικής πορείας του ΠΑΣΟΚ, είναι αμφίβολο εάν θα συναινέσει στις διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες πιέζει η τρόικα, επικαλούμενη την έκθεση του ΟΟΣΑ. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός λέγεται ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή του 80% των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ, αλλά φέρεται να θεωρεί και ο ίδιος προβληματική τη ρύθμιση για το γάλα.
Ομως, οι όποιες αποφάσεις τελικώς ληφθούν θα πρέπει να μην ξεπερνούν τις αντοχές των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, καθώς η πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή έχει περιοριστεί στις 153 έδρες. Τέλος, είναι προφανές πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί να προωθήσει αποφάσεις που προκαλούν αντιδράσεις συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, ενώ πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.
Ο φαύλος κύκλος του χρέους συνεχίζεται...




http://www.koutipandoras.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *