Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Σαν τον Χρυσοχοΐδη και ο Κατρούγκαλος: «Ομολογώ ότι δεν ήξερα για τις offshore»

«Πολιτικά ανήθικο να έχει offshore οποιοσδήποτε πολιτικός»
​Κι όμως… ούτε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος ήξερε για την περιβόητη πλέον διάταξη για τις offshore εταιρείες, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος στον Real Fm.
«Υπάρχουν δύο πράγματα εδώ, το θέμα της πολιτικής ηθικής και το θέμα της νομιμότητας. Εγώ σας λέω ευθέως ότι είναι πολιτικά ανήθικο οποιοσδήποτε πολιτικός, όχι μόνο υπουργός, να έχει offshore εταιρείες. Από την άλλη μεριά είναι το ζήτημα της νομικής αποτύπωσης. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το νομοθετικό πλαίσιο, τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται», είπε και ερωτηθείς για το αν γνώριζε την ύπαρξη της συγκεκριμένης διάταξης απάντησε:
«Ομολογώ ότι δεν ήξερα, όχι».
Παράλληλα, αναφερόμενος στο ζήτημα του ΕΚΑΣ τόνισε πως «η δέσμευση του πρωθυπουργού ισχύει. Δεν πρόκειται να αναζητηθούν τα αναδρομικά. Τώρα με ποιον τρόπο συγκεκριμένο θα γίνει θα το βρούμε σε συνεργασία και σε διάλογο με τους δανειστές μας».
Σε ερώτηση μάλιστα για το αν ακόμα το θέμα αυτό είναι ανοιχτό, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε:
«Έχει κλείσει επί της ουσίας, ότι δεν θα αναζητηθούν τα αναδρομικά, που είναι αυτό που ενδιαφέρει τον κάθε άνθρωπο. Τώρα το πώς θα γίνει, αν θα γίνει όπως ήταν η αρχική σκέψη με ένα ad hoc επίδομα από το ταμείο αλληλεγγύης ή με άλλον τρόπο είναι κάτι που αφορά τη διαδικασία όχι την ουσία. Μπορεί να καταλήξουμε σε κάτι ακόμα καλύτερο, να μην υπάρξουν καν αναδρομικά. Δηλαδή να συμφωνήσουμε ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ θα γίνει αργότερα απ’ ότι προέβλεπε ο νόμος, από 1/1/2016, οπότε να μην υπάρχει καν ανάγκη για συμψηφισμό. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις, το μόνο βέβαιο είναι ότι σε κανέναν δεν πρόκειται να ζητήσουμε πίσω τα χρήματα των αναδρομικών του ΕΚΑΣ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο που ψηφίστηκε ο νόμος».
Επέμεινε τέλος στη δήλωσή του για τον καφέ και το τσιγάρο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είχε να διαλέξει ανάμεσα σε δύο κακά.
«Δεν πρέπει να απομονώνουμε μία δήλωση. Είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο πολύ κακά πράγματα. Αυτό που ζητούσαν οι δανειστές που ήταν να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ρεύμα και στο νερό από 13 στο 23%, πράγμα που θα εξόντωνε τα λαϊκά νοικοκυριά, ή να δεχθούμε επιλεκτικές μικρές αυξήσεις σε καταναλωτικά αγαθά όπως ήταν το τσιγάρο και ο καφές. Εσείς θα περιορίζατε λίγο την κατανάλωση βενζίνης, τον καφέ ή το τσιγάρο ή θα προτιμούσατε να σας κοπεί το ρεύμα ή το νερό. Ανάμεσα στα δύο πράγματα ποιο είναι το λιγότερο κακό»;


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *