Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπολειτουργούν, ως γνωστόν, τον Αύγουστο, αλλά οι κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών-μελών είθισται να αξιοποιούν το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα, για να οργανώνουν καλύτερα τη διεκδίκηση των εθνικών συμφερόντων τους.
Εξαίρεση αποτελεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αφού, αφελώς, νόμιζε ότι θα πουλούσε στους Κινέζους, κατά την επίσκεψη Τσίπρα στο Πεκίνο, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (αν και είναι ιδιωτικά και δεν της ανήκουν) ή θα τα συνένωνε με τα ναυπηγεία Ελευσίνας (επίσης ιδιωτικά και παγιδευμένα στα χρέη), δεν κάνει τίποτα ούτε στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προ δεκαημέρου εξέλιξη, με την Κομισιόν να καλεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλλει στην Ελλάδα πρόστιμο 6.600.000 ευρώ λόγω της μη ανάκτησης ενισχύσεων στον κλάδο ύψους 250.000.000 ευρώ (από το 1994 ως το 2001) απαιτεί άμεση δράση που η κυβέρνηση Τσίπρα ολιγωρεί να αναλάβει. Αν δεν γίνει κάτι σύντομα, τότε οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα ναυπηγεία θα προστεθούν στις μακρές λίστες των ανέργων.
Έγκυρες πηγές στην Κομισιόν υπογραμμίζουν πως η πρωτοβουλία για την εμπλοκή του Δικαστηρίου ανατρέπει ντε φάκτο όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της Ε.Ε. και της Ελληνικής Δημοκρατίας για τα ναυπηγεία από το 2010 ως σήμερα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία άρσης της απαγόρευσης του 2010 για τη ναυπήγηση ξένων πολεμικών πλοίων που αφορούσε άμεσα τον Σκαραμαγκά ως αντίβαρο στις ενισχύσεις, αλλά έμμεσα και την Ελευσίνα, καθώς το Ναυτικό καμίας ξένης χώρας δεν διακινδύνευε μια παραγγελία υπό την πιθανότητα εφαρμογής παρόμοιας διάταξης και εκεί. Θύματα της απαγόρευσης ναυπήγησης ξένων πολεμικών πλοίων είναι και οι μικρές ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες του Περάματος που θα αναλάμβαναν υποκατασκευαστικό έργο ή έστω επιμέρους μικροδουλειές.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι, εκτός από την ανατροπή του νομικού πλαισίου της υπόθεσης σε τεχνοκρατικό επίπεδο, η ελληνική πλευρά έχει την ευκαιρία και σχετικής "πολιτικής" διαπραγμάτευσης, που ήταν άλλωστε τόσο δημοφιλής στο ΣΥΡΙΖΑ για το Μνημόνιο και τις αξιολογήσεις, αφού έχουν αλλάξει οι ισορροπίες εντός της Κομισιόν. Το 2010 εμπνευστής της απαγόρευσης ήταν ο γνωστός Ισπανός Επίτροπος (Οικονομικών και μετά Ανταγωνισμού) Χ. Αλμούνια και, κατά μία εκδοχή, πίεζε προς την ίδια κατεύθυνση ακόμα και ο Ιταλός (μετέπειτα πρωθυπουργός) Μ. Μόντι που ήταν μέλος της Κομισιόν από το 1994. Και οι δύο αξιοποίησαν την κατάσταση, ώστε οι τρίτες χώρες να μην ναυπηγήσουν τα πολεμικά πλοία τους στην Ελλάδα, αλλά στην Ισπανία και την Ιταλία.
Σήμερα, αν η κυβέρνηση διεκδικήσει τα στοιχειώδη ελληνικά δικαιώματα στην Ε.Ε., η χώρα μας θα μπορούσε άμεσα να διεκδικήσει ναυπηγικό έργο τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, καθώς η ισλαμική τρομοκρατία, το Μεταναστευτικό και ο ψυχρός πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας έχουν προκαλέσει νέα φρενίτιδα εξοπλισμών με τις παραγγελίες από τη Μέση Ανατολή (Κατάρ, Σαουδική Αραβία) και την Ευρώπη να ξεπερνούν τα 17 δισ. ευρώ.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου