Δύσκολο το φθινόπωρο που φτάνει. Για όλους: κυβέρνηση και αντιπολίτευση, και, ακόμα περισσότερο, για την κοινωνία, για τους πολίτες.
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει ορισμένα «γραφειοκρατικά» μέτρα που επιφανειακά μόνο δεν αφορούν τους πολίτες. Ωστόσο, ο έλεγχος του κράτους από τους δανειστές φαίνεται να διευρύνεται... Και δεν εννοούμε μόνο τις τράπεζες που πρέπει να έχουν νέες διοικήσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου (σημαίνοντα ρόλο στην επιλογή των προσώπων θα έχει ο SSM, δηλαδή ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΕ), αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης, καθώς και του ΣυΡιζΑ, δεν έχουν «συμφιλιωθεί» με τα όσα έχουν υπογράψει. Λογικό είναι, λοιπόν, να παρακολουθούμε συνεχώς αυτό το μπρος - πίσω, δεξιά - αριστερά. Μια μόνιμη αμφιθυμία...
Η... νέα σεζόν με τους δανειστές ξεκινά στις 29 Αυγούστου, στο Euro Working Group, στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί το θέμα του χρέους (βραχυπρόθεσμα μέτρα) και θα καθοριστούν, επακριβώς, τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης με το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου να τα επικυρώνει. Χονδρικά, τα προαπαιτούμενα αυτά είναι:
* Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) στα σούπερ μάρκετ -όχι, βέβαια, όλα..
* Άνοιγμα αγοράς φυσικού αερίου. Ήδη υπάρχει εμπλοκή με τους Αζέρους της ΔΕΣΦΑ.
* Ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με τις... βέλτιστες (;) πρακτικές της ΕΕ.
* Νέος συνδικαλιστικός νόμος, που θα περιορίζει ριζικά την ισχύ των συνδικαλιστών.
* Συλλογικές διαπραγματεύσεις.
* Δημοπρασία ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας. Πώληση, δηλαδή, του 17% της ΔΕΗ, κίνηση για την οποία έχει εκφράσει τη διαφωνία του ο αρμόδιος υπουργός.
* Εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων. Αφορά, κυρίως, τα σώματα ασφαλείας και τον στρατό.
* Απελευθέρωση του επαγγέλματος του μηχανικού.
Αυτά ως προς τα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ θα έχουμε νέα αύξηση φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο και νέα αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα από την Πρωτοχρονιά του 2017! Παράλληλα, για να εισπραχθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ (από τα οποία το 1,7 δισ. θα πάει σε εξόφληση χρεών του δημοσίου, ενώ 450 εκ. θα οδεύσουν προς το ΔΝΤ για αποπληρωμή δανείου του), πρέπει να στελεχωθεί το νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και να ενταχθούν σε αυτό μεγάλος αριθμός ΔΕΚΟ. Και ήδη έχουμε μείωση συντάξεων (ουδείς συνταξιούχος ενδιαφέρεται, ευλόγως, αν η μείωση στις απολαβές του είναι από την κύρια ή την επικουρική σύνταξη ή το ΕΚΑΣ. Το σύνολο που δίνει το ΑΤΜ μετράει...), αυξημένη φορολογία, ενώ έρχονται και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Όλα μαύρα κι άραχνα, λοιπόν; Όχι ακριβώς, μια και υπάρχει και το χρέος! Έως τον Οκτώβριο θα πρέπει να υπάρξει ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Ο ESM (ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), έχει ήδη πραγματοποιήσει σειρά επαφών με κράτη - μέλη της ΕΕ, προκειμένου να διαμορφωθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ενώ οι οριστικές αποφάσεις για το χρέος αναμένεται να ληφθούν στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου. Με βάση αυτές τις αποφάσεις, αλλά και τη δική του ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, το ΔΝΤ (Νοέμβριο) θα τοποθετηθεί στο αν παραμένει ή όχι στο πρόγραμμα. Το κυριότερο που πρέπει να αποφασιστεί είναι τα σταθερά επιτόκια, προκειμένου να μην υπάρξει αύξηση κόστους στην εξυπηρέτηση του χρέους μέσω της αύξηση των επιτοκίων, κάτι πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια καθώς, σήμερα, το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας είναι κυμαινόμενο.
Μετά το Brexit, την αστάθεια στην Ισπανία, την πολιτική αλλαγή στην Πορτογαλία και το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία τον Οκτώβριο, το τοπίο στην Ευρώπη είναι αρκετά ασταθές. Οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες φοβούνται ότι τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ θα δημιουργήσει και άλλες αναταράξεις, καθώς εκτιμούν ότι θα δοθεί η εικόνα στους επενδυτές ότι η Ευρώπη «παραπαίει» – τρέμουν, δηλαδή, μια νέα αναταραχή στην Ελλάδα ή και οπουδήποτε αλλού. Αυτό υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές, κόντρα σε τεχνοκράτες του ΔΝΤ και στελέχη κρατών - μελών που θέλουν ακόμα και να αποχαιρετήσουν την Ελλάδα από την Ευρώπη. Σ' όλο αυτό το σκηνικό προσθέστε και τις «μαύρες τρύπες» του ιταλικού και γερμανικού τραπεζικού συστήματος, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή (μόνο στη Λιβύη υπάρχουν τρεις κυβερνήσεις!), την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τον ISIS, την Ουκρανία (πρόσφατη η κρίση στην Κριμαία) και τους πρόσφυγες. Η τέλεια καταιγίδα, γύρω γύρω από την Ευρώπη, που την απειλεί, καθώς έχει διαμορφωθεί ένα εκρηκτικό μίγμα...
Το Grexit, λοιπόν, πέθανε – δεν το συζητά σήμερα κανείς σοβαρός αναλυτής. Ωστόσο η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή – και όχι μόνο στην Ελλάδα. Το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης είναι οι επενδύσεις καθώς κανείς δεν θέλει να επενδύσει σήμερα στην Ευρώπη –πόσο μάλλον στην Ελλάδα. Και το πρόβλημα της ανάπτυξης δεν λύνεται με ευχολόγια. Χρειάζεται «ζεστό» χρήμα που δεν υπάρχει...
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου