Αποφασισμένη να κάνει αυστηρότερο το πλαίσιο λειτουργίας αμερικανικών πολυεθνικών όπως η Google και η Facebook εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο στόχαστρο οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών. Οι προωθούμενες αλλαγές και το σκληρό lobbying.
Οι Βρυξέλλες θα σφίξουν τον ρυθμιστικό κλοιό σε διαδικτυακές υπηρεσίες όπως το WhatsApp και το Skype με μια ριζική αναμόρφωση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις τηλεπικοινωνίες που αναμένεται στον Σεπτέμβρη.
Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που είδαν οι Financial Times οι επονομαζόμενες «over-the-top» υπηρεσίες που παρέχονται από ομίλους όπως το Facebook, που διαχειρίζεται το WhatsApp και η Microsoft (Skype) θα πρέπει στο μέλλον να συμμορφώνονται με «διατάξεις ασφαλείας και εμπιστευτικότητας» που απαιτεί η ΕΕ.
Η κίνηση είναι η καθαρότερη ένδειξη έως τώρα ότι το μπλοκ προσπαθεί να διεκδικήσει κάποιο βαθμό ελέγχου επί της κυριαρχίας των αμερικανικών εταιρειών στον κλάδο. Σήμερα αυτές οι υπηρεσίες βρίσκονται νομικά σε μια «γκρίζα ζώνη» με το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεων να στοχεύει σε παραδοσιακά τηλεπικοινωνιακά γκρουπ.
Η Κομισιόν θα εκδώσει μια αρχική ανακοίνωση τον Σεπτέμβριο πριν γνωστοποιήσει τις ρυθμίσεις σε μια ξεχωριστή αναθεώρηση του νόμου της ΕΕ για το «ePrivacy» αργότερα αυτή τη χρονιά, σύμφωνα με τα έγγραφα.
Αυτές θα αφορούν το πώς υπηρεσίες όπως το WhatsApp συμμορφώνονται με αιτήματα των υπηρεσιών ασφαλείας και τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να βγάζουν χρήματα από στοιχεία πελατών, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Το σχέδιο έρχεται ως τμήμα μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκής πολιτικής τηλεπικοινωνιών που στοχεύει να αυξήσει την πρόσβαση σε γρήγορο broadband όπως και να εξομαλύνει τις διαφορές στις ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι και οι ιντερνετικοί ανταγωνιστές τους.
Αξιωματούχοι της Κομισιόν υποστηρίζουν ότι οι λεγόμενες «over-the-top» υπηρεσίες, που επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν τηλεφωνήματα και να στέλνουν μηνύματα μέσω ίντερνετ πρέπει να ρυθμίζονται με ανάλογο τρόπο με τις υπηρεσίες που ταχύτατα αντικαθιστούν, περιλαμβανομένων των SMS και των κλασσικών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
Μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι, όπως η ισπανική Telefonica και η γαλλική Orange παραπονιούνται εδώ και χρόνια για τα οφέλη που είχαν η Google, η Microsoft και τώρα το Facebook από το «ελαφρύ» ρυθμιστικό πλαίσιο.
Η Βρετανία θεωρείται ως η πλέον επικριτική στο ενδεχόμενο να φορτωθούν υπηρεσίες όπως το WhatsApp με επιπλέον ρυθμιστικούς κανόνες. Σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, ενώ η χώρα θα έχει πλήρη ρόλο στις διαπραγματεύσεις, τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσουν επίσημα οι διαδικασίες διαζυγίου, είναι πιθανό να έχει μικρότερη επιρροή απ’ ότι πριν την ψήφο της 23 Ιουνίου για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Κάποιες χώρες αναμένεται να δράσουν γρηγορότερα σε εθνικό επίπεδο. Η γαλλική ρυθμιστική αρχή, Arcep, θα αποφασίσει το Σεπτέμβριο για το εάν θα αναγκάσει τις Google, Viber και Skype να καταχωρηθούν ωςτηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.
Ως μέρος της ίδιας αξιολόγησης, υπηρεσίες που επιτρέπουν στους χρήστες να καλέσουν μέσω διαδικτύου έναν τηλεφωνικό αριθμό θα εντάσσονται στους αυστηρούς κανόνες της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με τα draft που είδαν οι Financial Times.
Αυτό θα δώσει στους εθνικούς ρυθμιστές ανά την ΕΕ μεγαλύτερο λόγο για τις δραστηριότητες των γιγάντων των ΗΠΑ όπως και θα τους αναγκάσει να προσφέρουν πρόσβαση σε αριθμούς εκτάκτου ανάγκης.
Τηλεφωνήματα που γίνονται χωρίς τη χρήση αριθμών, όπως αυτά μεταξύ χρηστών του Skype δεν θα επηρεαστούν από τον κανόνα, παρά τα χρόνια παράπονα από ανταγωνιστές του τηλεπικοινωνιακού τομέα.
Οι προτάσεις που θα αποκαλυφθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου θα πυροδοτήσουν μήνες συζητήσεων μεταξύ των κρατών μελών και «μανιώδες» lobbying από τηλεπικοινωνιακούς και ιντερνετικούς ομίλους.
Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είναι ένας από αυτούς με το περισσότερο lobbying στις Βρυξέλλες με εθνικούς πρωταθλητές να συγκρούονται ο ένας με τον άλλο και –όλο και περισσότερο- με μεγάλα διαδικτυακά γκρουπ, όπως το Google.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου