Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Εν μέσω πυρών η Φώφη και ο Σταύρος

Η Γεννηματά κατηγορείται ταυτοχρόνως για ταύτιση με τη Ν.Δ. και για «αριστερές» αποκλίσεις 
Ένα από τα πιο δύσκολα πολιτικά καλοκαίρια βιώνουν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, οι οποίοι βρίσκονται εν μέσω διασταυρούμενων φίλιων και εχθρικών πυρών, με πιέσεις προκειμένου ο «ατέλειωτος αρραβώνας» των κομμάτων τους να καταλήξει σε γάμο. 
 
Η συνάντησή τους, το πιθανότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, την ώρα που στενοί συνεργάτες των δύο πλευρών πραγματοποίησαν τις προηγούμενες εβδομάδες σειρά επαφών προκειμένου να διαμορφώσουν θετικό κλίμα, ώστε στην κατάληξη αυτής της διαδικασίας να υπάρξει συμφωνία. 
Ειδικά η Φώφη Γεννηματά, ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που με δική της πρόταση άνοιξε το παιχνίδι της συνεργασίας προτείνοντας ένα νέο πεδίο συνεργασίας με εκλογή επικεφαλής από τη βάση, δέχεται επιθέσεις και επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε εντελώς διαφορετικές θέσεις, απόψεις και επιδιώξεις, προκειμένου να μην τιναχτεί το εγχείρημα στον αέρα. 
 
Η ομάδα Βενιζέλου
Η ισχυρή βενιζελική πτέρυγα πιέζει όσο μπορεί προκειμένου να τινάξει στον αέρα οποιαδήποτε προοπτική συνεργασίας του χώρου με τον ΣΥΡΙΖΑ, με ανομολόγητο πόθο να επανέλθει στο προσκήνιο η συνεργασία με την Κεντροδεξιά. 
Την έντονη επίδραση –έως βαθμού... καθοδήγησης– που ασκεί στις αποφάσεις της ηγετικής ομάδας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συχνά πυκνά παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα ερήμην της πολιτικής γραμμής του κόμματος που τον ανέδειξε, επιχειρούν να αξιοποιήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛΛ. 
 
Η συνεχής ρητορική των κυβερνώντων κομμάτων είναι ότι η Γεννηματά άγεται και φέρεται από τις διαθέσεις του Βενιζέλου και κυρίως από την έντονη διάθεσή του να υπερασπιστεί μέχρι κεραίας τη συγκυβέρνησή του με τον Αντώνη Σαμαρά και να δικαιώσει τις αποφάσεις τους. Στην ίδια γραμμή –συχνά με έντονο πολιτικό τόνο– ακολουθούν επίσης ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. 
Η πολύ συχνή έκφραση κοινών θέσεων από το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. και το Ποτάμι απέναντι στην κυβέρνηση έχει απασχολήσει πολύ. Είναι εξαιρετικά σύνηθες φαινόμενο τα τρία κόμματα να κρατούν ενιαία γραμμή στη Βουλή, στάση που εκμεταλλεύεται στο έπακρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για παράδειγμα, σχεδόν ταυτόσημη είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ με αυτήν της Ν.Δ. στην εξεταστική επιτροπή που εξετάζει τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, με δεδομένο ότι έχουν τον ίδιο βαθμός εμπλοκής. 
 
Οι βολές του ΣΥΡΙΖΑ 
Η πρόσφατη στάση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ έναντι των προτάσεων της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο και η αρνητική, τελικά, θέση του κόμματος αξιοποιήθηκαν στο έπακρο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Βασίλη Λεβέντη, που έχει βγει δυνατά στο αντιπασοκικό μεϊντάνι εσχάτως για χάρη του Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ την επικρίνουν για μεγάλη ιδεολογική κωλοτούμπα, την οποία, κατά πολλούς, δεν μπόρεσε να εξηγήσει και να τεκμηριώσει επαρκώς, με δεδομένη την πάγια θέση του κόμματος αλλά και δική της για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. 
 
Είναι ενδεικτικό ότι στελέχη που στηρίζουν δυναμικά και πλαισιώνουν τη Φώφη Γεννηματά ενισχύοντας το έργο της, όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας και ο Κώστας Σκανδαλίδης, διαφώνησαν έντονα με την καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ο λόγος είναι ότι θεώρησαν πως το τίμημα που θα πληρώσει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ γι’ αυτή την αλλαγή στάσης θα είναι πολύ πιο βαρύ από την καταγγελία της σκοπιμότητας της κυβέρνησης για την κατάθεση του εκλογικού νόμου χωρίς τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, που αφορούσαν την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και την ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού. 
Η προσπάθεια να πληγεί το ηγετικό προφίλ της Γεννηματά τις μέρες εκείνες ήταν εμφανής, αφού όλοι στάθηκαν στην επιχείρηση πολιτικής ισορροπίας, η οποία με εσωκομματικούς όρους ακόμη δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς. Μέχρι και μέσα στη Βουλή ο Τσίπρας επέκρινε με σφοδρότητα την αλλαγή στάσης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στο θέμα αυτό και στη διάσταση απόψεων με τον έτερο συνεργάτη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη Θανάση Θεοχαρόπουλο. 
 
«Όχι δεκανίκι του Μητσοτάκη» 
Όλη αυτή η σκληρή κριτική και κυρίως η έντονη διάθεση των βενιζελικών να τη ρυμουλκήσουν προς το πεδίο μιας συνεργασίας με την Κεντροδεξιά υποχρέωσαν τη Γεννηματά, σε συνέντευξή της στο «Πρώτο Θέμα» το περασμένο Σαββατοκύριακο, να τονίσει ότι δεν πρόκειται να μετατραπεί σε δεκανίκι του Μητσοτάκη. Είπε χαρακτηριστικά περιγράφοντας τους όρους για τη διαμόρφωση μιας πρότασης διακυβέρνησης: 
«Δεν έχουμε άλλον χρόνο. Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τα διάσπαρτα κομμάτια της Κεντροαριστεράς και να παρουσιάσουμε ξανά μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Είμαστε αποφασισμένοι. Ανοίγουμε τις πόρτες σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, τους καλούμε σε μία μεγάλη, ισότιμη και ειλικρινή συνάντηση με ισχυρές δημοκρατικές διαδικασίες, με διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων, με μια νέα αντίληψη που δεν θα ακυρώνει τις ιστορικές επιτυχίες της μεταπολίτευσης και θα συνεκτιμά τα αίτια της κρίσης». 
 
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Μητσοτάκη σε περίπτωση νίκης της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές, η Γεννηματά απάντησε ότι «κυβέρνηση διεξόδου από την κρίση χωρίς τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων δεν υπάρχει. Δεν θα ανακυκλώσουμε την κρίση άλλη μία φορά. Αν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να γίνει άλλος ένας Τσίπρας, ας ψάξει αλλού για δεκανίκι τύπου Καμμένου». 
 
Πιέσεις από παντού
Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι, ενώ από άλλους χώρους η Γεννηματά κατηγορείται για σκλήρυνση της στάσης της απέναντι στην κυβέρνηση, στο εσωτερικό της προσάπτουν αριστερή και αντιμνημονιακή ρητορική που θολώνει το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας. 
Οι πιέσεις λοιπόν μοιάζουν αυτήν την περίοδο κυκλωτικές, αλλά δεν σταματούν μόνο στο ασαφές πρόσωπο που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική γραμμή του. Τα επόμενα βήματα του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς είναι ακόμη... χαμένα στη μετάφραση και η Φώφη πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα σε εντελώς αντιτιθέμενες απόψεις. 
 
Μια ισχυρή ομάδα του κόμματος, που εκφράζεται από τον γραμματέα Σ. Ξεκαλάκη, υποστηρίζει με φανατισμό ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ και να συγχωνευθούν η δομή και οι δυνάμεις του εντός του νέου πόλου που θα δημιουργηθεί. Στην αντίπερα όχθη ο Κώστας Σημίτης και πολλά πρώην στελέχη, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο και πρέπει να φτιαχτεί κάτι από την αρχή στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας σε νέα βάση. 
 
Η Φώφη Γεννηματά προς το παρόν υπερασπίζεται την αυτόνομη παρουσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά το θέμα αναμένεται να μπει δυναμικά και στην προεκλογική περίοδο για τον νέο επικεφαλής του κόμματος, αφού είναι δεδομένο ότι όλοι οι άλλοι υποψήφιοι, εκτός της ίδιας, αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία το ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι είναι ο μεγαλύτερος σχηματισμός, με οργανωμένη –έστω ισχνή– βάση και πρόσβαση στην κοινωνία που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. 
Το ζήτημα πάντως είναι στην πορεία προς τις εκλογές για τον επικεφαλής του νέου κεντροαριστερού εγχειρήματος αν θα προκύψουν και άλλοι υποψήφιοι μέσα από το ΠΑΣΟΚ. Πολλά θρυλούνται για προσπάθεια του Γιάννη Μανιάτη να προωθηθεί ως υποψήφιος, αλλά και ότι το σκέφτεται ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το ζήτημα επιχείρησε να κλείσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ο Βασίλης Κεγκέρογλου ζητώντας να ληφθεί απόφαση ώστε υποψήφιοι να είναι μόνο οι επικεφαλής κομμάτων και κινήσεων. 
 
Η «προσωπική και αυθόρμητη», όπως διευκρίνισε, πρότασή του δεν πέρασε, αφού οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι την απέρριψαν. Το ζήτημα είναι ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ποια θα είναι η διαδικασία κατάθεσης υποψηφιοτήτων και αν θα υπάρξει κάποιος «κόφτης», όπως η συλλογή υπογραφών στήριξης μιας υποψηφιότητας, προκειμένου να προστατευθεί η διαδικασία από γραφικές υποψηφιότητες. 
 
Ποιοι αναζητούν εναλλακτική 
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο άνετος περίπατος της Φώφης Γεννηματά προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η άνετη επιβολή των όρων της στη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτελούν παρελθόν, καθώς το μέλλον της παράταξης έχει καταστεί μια δύσκολη στενωπός, όπου χρειάζονται γερά νεύρα, αντοχή και ψυχραιμία. 
Στην παρούσα φάση μοιάζει να αμφισβητείται έντονα η ηγετική αποφασιστικότητά της. Βολή στο πρόσωπό της αποτέλεσε και η διαρροή για το «δείπνο των οκτώ», όπου, σύμφωνα με τα «Νέα», προτάθηκε στον παρευρεθέντα Γιάννη Στουρνάρα να τεθεί επικεφαλής του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς. 
 
Μπορεί ο επίσης παρευρεθείς στο δείπνο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να επιχείρησε να απεμπλέξει τον εαυτό του και τον Σημίτη λέγοντας σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» ότι αμφότεροι είναι στρατευμένοι στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς μέσω της διαδικασίας που προωθεί η Γεννηματά. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν διαψεύστηκαν ούτε το δείπνο ούτε η συζήτηση σημαίνει ότι κάποιοι –έστω και χαλαρά ή παρασκηνιακά– αναζητούν εναλλακτική λύση. 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *