Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Κλείνουν σύντομα οι εθελούσιες στις Τράπεζες

Από την Εθνική αναμένεται να αποχωρήσουν περί τους 1.400 υπαλλήλους και από την Alpha Bank έως 500.


Σε Εθνική και Alpha Bank περνά η σκυτάλη για τα προγράμματα της εθελούσιας εξόδου τα οποία θα κλείσουν το φθινόπωρο. Από την Εθνική αναμένεται να αποχωρήσουν περί τους 1.400 υπαλλήλους και από την Alpha Bank έως 500.
Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς ολοκλήρωσε το σχέδιο της την περασμένη άνοιξη με την απομάκρυνση 1.000 ατόμων, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να κλείσει το σχέδιο της Eurobank με την αποχώρηση επίσης περίπου 1.000 υπαλλήλων (πληροφορίες κάνουν λόγο για 700 απ” την τράπεζα και περί τους 350 με την πώληση της Eurolife).
Η Εθνική έπρεπε να είχε ολοκληρώσει το πρόγραμμα εθελούσιας το καλοκαίρι, ωστόσο αυτό δεν στάθηκε δυνατόν και πήρε ολιγόμηνη παράταση από την DG Comp για το φθινόπωρο
Συνολικά όμως τα προγράμματα εθελούσιας των τραπεζών παρουσίασαν προβλήματα σε σχέση με το παρελθόν καθώς οι στόχοι που τέθηκαν για τη μείωση του προσωπικού δεν φαίνεται να επιτυγχάνονται.

Και αυτό, όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι ήδη το προσωπικό που ήταν κοντά σε σύνταξη και μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις ευεργετικές διατάξεις έκανε χρήση των παλαιότερων προγραμμάτων. Ως εκ τούτου τα προγράμματα που «τρέχουν» απευθύνονται πλέον σε ανθρώπους που βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία και έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ιδιαίτερη …προθυμία συμμετοχής.
Εξάλλου μετά τις δύο τελευταίες «εξόδους» τα υφιστάμενα προγράμματα φαίνεται να ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση, με στόχευση συγκεκριμένων κατηγοριών υπαλλήλων, ώστε να επιτευχθούν στο μέγιστο οι στόχοι για τη μείωση του προσωπικού χωρίς να πληγεί η λειτουργικότητα των τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τώρα αυτοί που φεύγουν με τη μεγαλύτερη ευκολία είναι οι ηλικίες μέχρι 35 ετών με καλές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίοι συνήθως αναχωρούν για δουλειά εκτός συνόρων.
Και αυτό καθώς παίρνουν αποζημίωση, η οποία στην καλύτερη περίπτωση φθάνει τα 150.000 ευρώ – και ξεκινούν μία νέα ζωή σε μία άλλη αγορά.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *