«Μυρίζει εκλογές;» Ολο και περισσότεροι πολιτικοί παράγοντες βλέπουν πλέον πιθανό το σενάριο των εκλογών, ακόμη και στα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, σίγουρα πάντως μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Παρά το γεγονός ότι στο Μαξίμου επιμένουν ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να γίνουν εκλογές πριν την ολοκλήρωση της θητείας της, ορισμένες κινήσεις που γίνονται τελευταία ενισχύουν τις φήμες για... εκλογική προετοιμασία των κομμάτων. Κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μιλούν ξεκάθαρα για εκλογές το 2019 και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες.
Ομως, στο Μαξίμου και σε κατ' ιδίαν συναντήσεις του επιτελείου του πρωθυπουργού, αφήνουν όλα τα δεδομένα ανοικτά. Και σταθμίζουν την εκλογική δύναμη που έχει αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία συνυπολογίζοντας και τις αλλαγές που έγιναν στον εκλογικό νόμο. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι αν οδηγηθεί το ταχύτερο σε εκλογές, χωρίς να αφήσει τη φθορά να επεκταθεί εξαιτίας των σκληρών μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο του περασμένου καλοκαριού, έχει ένα επιπλέον αβαντάζ.
Βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν είναι σε θέση να πιάσουν πάνω από 28% - 30% και πιστεύουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει «ρεύμα» εξουσίας, παρά τη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πιστεύουν στο Μαξίμου ότι οι εκλογές θα τους έφερναν μεν στη δεύτερη θέση, όμως, θα μπορούσε η ΝΔ να βρεθεί στη θέση του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος το οποίο αν και πρώτο δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να αποδεχθεί τους όρους άλλων κομμάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι οι εκλογές το συντομότερο θα έφερναν το εξής αποτέλεσμα: Η ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα και να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τη στήριξη του δεύτερου. Πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή μετεκλογικές συνεργασίες με τα κόμματα της κεντροαριστεράς, κυρίως δε με το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο «φούντωσε» το μίσος με αφορμή την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του ελλείμματος του 2009. Ετσι, η ΝΔ θα καταφύγει αναγκαστικά σε πρόταση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ αν δε θέλει να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, αλλά αυτή τη φορά με απλή αναλογική και χωρίς το μπόνους των 50 εδρών.
Η επόμενη ημέρα, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε έτσι είτε αλλιώς, βρίσκει το κυβερνών κόμμα σε ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων και ικανό να μπορεί να επιβάλει τους όρους του. Π.χ. να αποδεχθεί έναν μεγάλο συνασπισμό αλλά χωρίς τον Κ. Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού. «Τι θα έκανε η ΝΔ αν ο κ. Τσίπρας πρότεινε για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής τον Κ. Καραμανλή;», λένε με νόημα κυβερνητικοί κύκλοι; Ή τι θα έκανε αν πρότεινε έναν κεντροδεξιό που θα έχαιρε της εμπιστοσύνης και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, «φωτογραφίζοντας» τον Δ. Αβραμόπουλο;»
Αν αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν κατ' αρχάς ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει εσωκομματικά προβλήματα και κατά δεύτερο ότι θα αναδειχθεί στον κόσμο η σύγκρουση που υπάρχει εντός της ΝΔ μεταξύ Μητσοτακικών και Καραμανλικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πάντως, στο Μαξίμου αποκλείουν οποιοδήποτε σενάριο ανάληψης της πρωθυπουργίας από έναν νέο... Παπαδήμο. «Εκτός κι αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τέτοιο που να του επιτρέπει να επιβάλει κανόνες», λένε κάποιοι που ερμηνεύουν διαφορετικά τις δημοσκοπήσεις.
Αναδόμηση
Σε κάθε περίπτωση ο Αλ. Τσίπρας έχει μπροστά του τρεις σταθμούς που πρέπει να περάσει με επιτυχία και τότε μπορούν όλα να κριθούν.
Η παρουσία του στη ΔΕΘ και το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας που θα ανακοινώσει είναι το πρώτος σταθμός. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ταχύτερο και χωρίς αντιλαϊκά μέτρα είναι ο δεύτερος και το Συνέδριο του κόμματος στα μέσα Οκτωβρίου ο τρίτος. Από εκεί και μετά όλα είναι ανοικτά για εκλογές ή ακόμη και για δομικό ανασχηματισμό. Το σενάριο της αναδόμησης της κυβέρνησης παίζει πολύ δυνατά, ωστόσο, είναι δύσκολο να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες και πάντως πριν το Συνέδριο του κόμματος. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ριζικός ανασχηματισμός που θα «σαρώσει» και υπουργούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Για παράδειγμα, ο Ευκλ. Τσακαλώτος δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τη θέση του, ούτε και ο Γ. Χουλιαράκης. Και οι δύο είναι τα βασικά διαπραγματευτικά ατού της κυβέρνησης, οι Θεσμοί τους εμπιστεύονται και δεν θα ήθελαν να συζητούν με νέα πρόσωπα τα οποία δεν θα έχουν καν ενημερωθεί. Ο Γ. Σταθάκης έχει πάρει πάνω του την υπόθεση της ανάπτυξης και ο Χρ. Σπίρτζης, μαζί βεβαίως με τον Ν. Παππά, «τρέχουν» το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Οσο για τον κ. Κατρούγκαλο, θα είναι ξανά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας λόγω των αλλαγών στα εργασιακά. «Τι είδους ριζική αναδόμηση της κυβέρνησης θα είναι αυτή αν δεν φύγουν πρωτοκλασάτα ονόματα», λένε κυβερνητικές πηγές.
Πάντως, σε καμιά περίπτωση δεν εγκαταλείπεται το σενάριο του ανασχηματισμού, εφόσον δεν επιλεγεί η προσφυγή στις κάλπες. Ο Αλ. Τσίπρας θα θελήσει να ενισχύσει την κυβερνητική πλειοψηφία με τις ψήφους της Ενωσης Κεντρώων και να βάλει σε υπουργικούς θώκους πρόσωπα πέραν της Αριστεράς που χαίρουν εκτίμησης από μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού.
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΡΩΜΑ
Θέλουν... αφύπνιση της «αριστερής ψυχής»
Μια σειρά από κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση, πάντως, αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» των κομμάτων της αντιπολίτευσης που βλέπουν εκλογές. Οι ανακοινώσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο ήταν το πρώτο σημάδι. Η αύξηση των δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ από τέσσερις σε πέντε το άλλο. Επίσης, τον τελευταίο καιρό γίνονται ανακοινώσεις και λαμβάνονται αποφάσεις από τα υπουργεία που δείχνουν ότι η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο. Οπως π.χ. οι υποσχέσεις για χιλιάδες προσλήψεις, οι ατομικές συμβάσεις καθαριστριών αλλά και οι συνεχείς παρεμβάσεις «κοινωνικού χαρακτήρα» ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η περικοπή του ΕΚΑΣ. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει και η «αριστερή στροφή» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η αφύπνιση της «αριστερής ψυχής», όπως λένε καλά γνωρίζοντες. Η περίπτωση Μπαλτά με το Ελληνικό ή οι συνεχείς αναφορές του Γ. Κυρίτση που προκαλούν μεν αλλά «φωνάζουν» ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από την επάρατη δεξιά», θεωρούνται ικανές να συσπειρώσουν το κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά αν έχει αποφασιστεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου