Ενας στους τέσσερις (26,1%) νέους (20 – 24 ετών), στην Ελλάδα, είναι άνεργος, και, παράλληλα, δεν συμμετέχει σε καμία εκπαιδευτική διαδικασία (ούτε κατάρτιση). Μόνο ένας στους δύο (49,7%) βρίσκονται σε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Ένας στους πέντε (19,5%) έχουν κάποια δουλειά και4,8% εργάζονται και σπουδάζουν. Να σημειωθεί πως πολλοί νέοι εργάζονται και σπουδάζουν, αλλά δεν καταγράφονται, διότι δουλεύουν σε καθεστώς μαύρης εργασίας.
Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται 5 εκατομμύρια νέοι (20-24 ετών), συνολικά, στις χώρες μέλη τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης (17,3%). Το αντίστοιχο ποσοστό, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξάνεται για τους νέους από 25 έως 29 ετών! Συγκεκριμένα, 1 στους 5 (19,7%) δεν έχει δουλειά και δεν βρίσκεται σε καμία εκπαιδευτική διαδικασία (ούτε κατάρτιση).
Μετά απ’ όλα αυτά μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί η ερώτηση στην ανακοίνωση της Eurostat, που ανακοίνωσε τα συγκεκριμένα στοιχεία για το έτος 2015. Η Eurostat, λοιπόν, αναρωτήθηκε: «Τι κάνουν οι νέοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση;».
Τι κάνουν; Ψάχνουν για δουλειά και δεν βρίσκουν και πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και καμία εκπαιδευτική διαδικασία!
Ο πίνακας της Eurostat, που ακολουθεί, καταγράφει σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες (15 – 19, 20 – 24, 25 – 29) το ποσοστό που βρίσκεται μόνο στην εκπαίδευση (με σκούρο μπλε), στην εργασία και στην εκπαίδευση (με γαλάζιο), μόνο στην εργασία (με πράσινο) και ούτε στην εργασία, ούτε στην εκπαίδευση, ούτε στην κατάρτιση (με κίτρινο).
Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα από τα στοιχεία που παρουσιάζονται, αν λάβει κανείς υπόψη του στοιχεία που προκύπτουν από την ίδια την πραγματικότητα. Στην έρευνα καταγράφονται οι νέοι που συμμετέχουν σε κάποιου είδους εκπαιδευτική διαδικασία (και στην κατάρτιση), όπως αναφέραμε. Για την ΕΕ εκπαίδευση και κατάρτιση δεν είναι μόνο το σχολείο, το πανεπιστήμιο και η τεχνική εκπαίδευση. Είναικαι κάθε είδους σεμινάριο είτε εντάσσεται είτε όχι στα παραπάνω…
Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στους νέους (20-24 ετών) χωρίς εκπαίδευση, εργασία ή κατάρτιση. Είναι οι νέοι που ανήκουν στην …κατηγορία ΝΕΕΤ (Neither in employment nor in Education and Training). Όπως αναφέραμε το ποσοστό στη χώρας μας είναι 26,1%. Στην πρώτη θέση είναι η Ιταλία με 31,1%, στην τρίτη θέση η Κροατία και η Ρουμανία (24,1%), στην τέταρτη θέση η Βουλγαρία (24%), στην πέμπτη η Ισπανία και η Κύπρος (22,2%). Τα μικρότερα ποσοστά έχουν η Ολλανδία (7,2%), τοΛουξεμβούργο (8,8%) και η Δανία, η Σουηδία και η Γερμανία (9,3%).
Τέλος, να επισημάνουμε πως οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών είναι περίπου 90 εκατομμύρια και αντιστοιχούν στο 17% του πληθυσμού της ΕΕ.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου