Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Καμμένος ήταν και πέρασε...


Του Γιάννη Παντελάκη

Ο ομοφοβικός, συνωμοσιολόγος, εβραιοφάγος βουλευτής που καλούσε την Χρυσή Αυγή να παρέμβει δυναμικά στα ξεφτυλισμένα γκέι παρέιντ, είναι εδώ και λίγες μέρες αντιπρόεδρος της Βουλής. Αν δεν έχουμε ακόμα ξεχάσει σαν γεγονός ότι 182 βουλευτές έστειλαν τον Καμμένο τον δεύτερο, στα πιο ψηλά έδρανα, αυτό θα συμβεί τις επόμενες λίγες εβδομάδες. Όπως ξεχάσαμε τόσα ακόμα, σαν εκείνο το ταξίδι συμβολισμού (;) στο Καστελόριζο  με την συμμετοχή Χρυσαυγιτών. Όταν τα θυμηθούμε, θα είναι αργά.

Το πολιτικό σύστημα χωνεύει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Έχει αυτή την μοναδική ικανότητα για λόγους κομματικής σκοπιμότητας και ψηφοθηρίας  να αποδέχεται στους κόλπους του, να απενοχοποιεί και να εξαγνίζει πρόσωπα των οποίων οι ιδεολογικές αναφορές παραπέμπουν σ αυτό το οποίο τα ίδια τα κόμματα καταγγέλλουν ως φασιστική έκφραση, τους νεοναζιστές.

Γιατί οι 182 βουλευτές θεώρησαν ότι πρέπει ένας άνθρωπος που σκέφτεται σαν τους Χρυσαυγίτες να εκλεγεί αντιπρόεδρος της Βουλής, είναι ένα ερώτημα με πολλές απαντήσεις. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ντράπηκαν να το κάνουν, προφανώς οδηγήθηκαν σ αυτή την επιλογή για να μη διαταραχθεί η αρμονική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Οι βουλευτές της Ν.Δ. γιατί θεώρησαν ότι έτσι πρέπει, ότι δεν τους χωρίζουν και πολλά με τον Καμμένο, για λόγους θεσμικούς ή δεν γνωρίζω τι άλλο. Για τους δυο βουλευτές του Ποταμιού που έκαναν μια τέτοια επιλογή, δεν έχω απάντηση. Ωστόσο, αυτές οι αιτιολογήσεις υποστήριξης της ψήφου, αποτελούν την μια πλευρά του προβλήματος. Υπάρχει η δεύτερη που είναι πιο σοβαρή.

Αφορά στις παρενέργειες αυτής της εκλογής. Η πιο σημαντική από αυτές, δεν είναι ότι ο Καμμένος με το συγκεκριμένο πολιτικό προφίλ θα έχει μια υψηλή θεσμική και συμβολική θέση. Αλλά ότι με την κίνηση των 182 ουσιαστικά ο Καμμένος και όσα αυτός συμβολίζει ως πολιτικό φορτίο, απενοχοποιούνται. Οι απόψεις του επιβραβεύτηκαν με κάποιο τρόπο από σχεδόν τα 2/3 της Βουλής. Ο μέσος πολίτης εισπράττει την εικόνα ενός βουλευτή με ακροδεξιές απόψεις τον οποίο η μεγάλη πλειονότητα των βουλευτών τον εκλέγει σε μια σημαντική θέση του κοινοβουλίου. Αναρωτιέμαι αν αύριο ένας Χρυσαυγίτης σ' ένα από τα φασιστικά ξεσπάσματά του κάνει μια ομοφοβική ή ρατσιστική αναφορά και στο προεδρείο βρίσκεται ο Καμμένος, πως θα αντιδράσει αυτός;

Γεγονότα απενοχοποίσης φορέων ναζιστικής έκφρασης έχουμε πολλά. Κόμματα, για την ακρίβεια αρκετά από τα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου, όχι απλά δεν απομονώνουν απόψεις σαν κι αυτές του νέου αντιπροέδρου της Βουλής αλλά χάρη κάποιας σκοπιμότητας τις απενοχοποιούν. Τα κόμματα που το κάνουν αυτό, δεν βλέπουν ή επιλέγουν να μη βλέπουν ότι μια τέτοια τακτική λειτουργεί υπέρ της επίσημης έκφρασης των νεοναζιστών. Ένας πολίτης που θα βρει ελκυστικές τέτοιες ιδέες, θα προτιμήσει την επίσημη έκφραση από εκείνη που συνυπάρχει με άλλες, θα οδηγηθεί απ ευθείας στην Χρυσή Αυγή.

Τις τελευταίες ημέρες, δημοσιοποιήθηκαν δυο δημοσκοπήσεις. Αυτή της Metron Analysis και εκείνη της MRB. Και στις δυο η Χρυσή Αυγή διατηρείται ανέπαφη - ίσως και ενισχυμένη - την τρίτη θέση. Η μια μέτρηση τις δίνει ποσοστό 8,3%, η άλλη 7,4%. Το νεοναζιστικό αυτό μόρφωμα είναι το μοναδικό που καταφέρνει να μην επηρεάζεται αρνητικά από την πάροδο του χρόνου. Όχι απλά αντέχει παρ ότι έχει αποκαλυφθεί ο χαρακτήρας του και δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση, αλλά όλα δείχνουν ότι στο άμεσο μέλλον θα αυξήσει την επιρροή του. Το υπόλοιπο κομματικό σύστημα με ενέργειες σαν κι αυτές της εκλογής Καμμένου έχει την συμβολή του σ' αυτό.






liberal.gr


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *