Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

ΕΡΓΑΝΗ: Σημαντική αύξηση απολύσεων και ανέργων τον Ιανουάριο- Η χειρότερη επίδοση της 15ετίας


Αρνητικό κατά 29.817 θέσεις, είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, το ισοζύγιο των προσλήψεων-απολύσεων για τον μήνα Ιανουάριο του 2017. Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση της τελευταίας 15ετίας όσον αφορά την απώλεια θέσεων τον συγκεκριμένο μήνα. Την ίδια στιγμή, αύξηση κατά 17.000 παρουσιάζει και ο αριθμός, των καταγεγραμμένων ανέργων σε ένα μήνα, ο οποίος ανήλθε στους 1.089.989 τον Ιανουάριο του 2017 έναντι 1.072.652 τον Δεκέμβριο του 2016.

Η ΝΔ με ανακοίνωσή της μιλά για κατάρρευση της αγοράς εργασίας και κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, σαν να μην ήταν κυβέρνηση η ίδια και να μην έχει η ίδια καμία ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές.

Και όλα αυτά, όταν το 2016, καταγράφηκε καθαρή αύξηση κατά 140.000 των προσλήψεων σε σε σχέση με τις απολύσεις.

Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει από τη πλευρά του ότι «ο μήνας Ιανουάριος παρουσιάζει αρνητικό ισοζύγιο από το 2001 μέχρι σήμερα, κατά σχεδόν απόλυτο τρόπο».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Ιανουαρίου 2017:
– οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 126.501, ενώ οι αποχωρήσεις σε 156.318.

– Από τις 156.318 συνολικά αποχωρήσεις, οι 73.609 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 82.709 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Προσπαθώντας, παράλληλα, να ωραιοποιήσει την κατάσταση το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι αφενός «παρακολουθεί με προσοχή τις μεταβολές στην αγορά εργασίας» και αφετέρου ότι «το 2016, ολοκληρώθηκε με την καλύτερη επίδοση από το 2001, δηλαδή θετικό ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων κατά 136.260 θέσεις εργασίας».

Το υπουργείο υποστηρίζει ακόμα ότι σε ό,τι αφορά την επίδοση του Ιανουαρίου του 2017, το αρνητικό ισοζύγιο διαμορφώνεται κυρίως από τέσσερις κλάδους: Λιανικό Εμπόριο (-5.895), Εστίαση (-10.000), Δραστηριότητες Απασχόλησης (-3.564) και Καταλύματα (-1.965).

«Και οι τέσσερις αυτοί κλάδοι παρουσιάζουν αύξηση της ζήτησης για εποχιακή απασχόληση την περίοδο των εορτών και το μεγαλύτερο ποσοστό από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν αφορούν τέτοιου τύπου απασχόληση, δηλαδή θέσεις σε κλάδους που χρειάζονται επιπλέον προσωπικό λόγω της εορταστικής περιόδου. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στο πρώτο πενθήμερο του Ιανουαρίου οι αποχωρήσεις/απολύσεις/λύσεις συμβάσεων ανήλθαν σε 33.000, ενώ τον υπόλοιπο μήνα, το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 4.000 θέσεις εργασίας» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Αύξηση ανέργων

Την ίδια ώρα αύξηση του αριθμού των ανέργων τον Ιανουάριο κατά 17.337 άτομα  καταγράφουν και τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τον οργανισμό τον Ιανουάριο οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.089.989 έναντι 1.072.652 τον Δεκέμβριο. Το 53.87% είναι μακροχρόνια άνεργοι. Από το ένα εκατομμύριο και πλέον των εγγεγραμμένων ανέργων μόνο οι 157.015 λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

ΝΔ: Κατάρρευση της αγοράς εργασίας

Για κατάρρευση της αγοράς εργασίας και στοιχεία κόλαφο για την κυβέρνηση κάνουν λόγο σε δήλωσή τους ο κ. Γιάννης Βρούτσης και ο κ. Θεόδωρος Καράογλου με αφορμή τη δημοσίευση των πληροφοριών του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τον μήνα Ιανούαριο.

Ειδικότερα, ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά την πίεση που άσκησε η Νέα Δημοκρατία, το Υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε σήμερα, να δώσει στη δημοσιότητα – με μεγάλη καθυστέρηση – στοιχεία του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Ιανουαρίου 2017. Πρόκειται για στοιχεία κόλαφο για την Κυβέρνηση.

Απεικονίζουν ένα πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων που συνιστά την χειρότερη επίδοση όλων των εποχών.

Αποδεικνύουν ότι με την ανεύθυνη και ανερμάτιστη πολιτική της, η Κυβέρνηση οδηγεί σε κατάρρευση την αγορά εργασίας με θύματα τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

Το νέο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, που σημειώθηκε τον Ιανουάριο, με το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων να είναι αρνητικό με 29.817 περισσότερες απολύσεις, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης για τις δραματικές εξελίξεις στο χώρο της εργασίας.

Η διάχυτη αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία, η εξοντωτική φορολογία, η αύξηση των εισφορών και η παντελής απουσία μεταρρυθμίσεων, οδήγησαν σε ένα πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο που σηματοδοτεί, εκτός των άλλων, το μηδενισμό του ρυθμού αποκλιμάκωσης της ανεργίας!

Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιανουάριο του 2014, στοχευμένες πολιτικές μας έφεραν, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2014 η “ΕΡΓΑΝΗ” έκλεισε με θετικό ισοζύγιο +6.397 νέες θέσεις απασχόλησης.

Οι αρνητικές επιδόσεις, όμως, δεν αφορούν μόνο τις χαμένες θέσεις εργασίας.

Επηρεάζουν αντίστοιχα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της αγοράς εργασίας της χώρας μας, για δύο συνεχόμενα έτη – 2015 και 2016 – πήραν κεφάλι και κυριάρχησαν απόλυτα οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Δυστυχώς, ο πρώτος μήνας του νέου έτους αποκαλύπτει ότι η κακή αυτή εικόνα, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο».

   


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου