Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Πως θα χτίσουμε το Brand Name «Ελλάδα» από την αρχή



Στη ζωή μας υπάρχει ένας νόμος, σκληρός μα πραγματικός, ο οποίος ορίζει πως όσο δύσκολα και αργά χτίζεις κάτι, τόσο εύκολα και γρήγορα μπορείς να το γκρεμίσεις. Αυτό συνέβη και με την Ελλάδα. Η χώρα μας, επλήγη οικονομικά και κοινωνικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να πληγεί σημαντικά και το όνομα της. Αν θέλουμε να φτιάξουμε το όνομα της χώρας μας, θα πρέπει να προβούμε σε μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία και στην οικονομία.

Αλλαγές στην Κοινωνία:

Η χώρα έχει τις βάσεις να ξαναχτίσει το Brand Name «Ελλάδα». Για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το ένα και μοναδικό asset που της έχει απομείνει (πέραν της μακραίωνης ιστορίας της), αυτό που κάποιοι θα χαρακτήριζαν ως το «ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα». Το ανθρώπινο δυναμικό της!

Οι άνθρωποι της, είναι εκείνοι που μπορούν να χτίσουν και πάλι το όνομα της χώρας σε γερά (αυτή τη φορά) θεμέλια. Γι’ αυτό, θα πρέπει να σχεδιαστούν οι απαραίτητες ενέργειες για την «ενεργοποίηση» όλων των λαμπρών μυαλών που με τις ιδέες, τις καινοτομίες και την εφευρετικότητα τους, θα ξαναχτίσουν το όνομα της χώρας από την αρχή.

Δυστυχώς, μια από τις συνέπειες της ύφεσης, είναι το λεγόμενο “Brain Drain”, η φυγή δηλαδή ανθρώπινου δυναμικού (και εν προκειμένω, ιδιαίτερα μορφωμένου) στο εξωτερικό. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα, άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν την χώρα, υπό τις παρούσες συνθήκες, να αδυνατούν.

Η «συστράτευση» όλων αυτών και η μετατροπή τους σε άτυπους «πρεσβευτές», αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Παρόλα αυτά, οι παρωπίδες δεν βοηθούν ποτέ κανέναν που θέλει πραγματικά να επιτύχει. Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη παιδείας. Εθνικά, εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική.

Η ίδια η κοινωνία πρέπει να αποφασίσει, και να δώσει τον πιο σκληρό (μεταπολεμικό) αγώνα που έχει δώσει μέχρι σήμερα και να αποδιώξει νοοτροπίες και συμπεριφορές που σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα παραδείγματα είναι πολλά και αφορούν απλές καθημερινές μας (δυστυχώς) συνήθειες…

Συμπολίτες μας που δεν τηρούν τον αντικαπνιστικό νόμο, άλλοι που προσπαθούν με κάθε τρόπο να παρακάμψουν την ουρά στην τράπεζα, άλλοι που μόλις φτάσει το τραίνο στον σταθμό, στέκονται ακριβώς μπροστά στην πόρτα εμποδίζοντας τον κόσμο να βγει, άλλοι που ότι κι αν κρατούν, δεν διστάζουν να το πετάξουν κάτω ενώ ο κάδος βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των δέκα μέτρων, και τα παραδείγματα συνεχίζονται….

Απλά καθημερινά πράγματα, μικρά μα σημαντικά. Συμπεριφορές που δείχνουν το ποιοι πραγματικά είμαστε και το που αληθινά ανήκουμε. Πρέπει λοιπόν να δοθεί μεγάλη έμφαση στην παιδεία και στην διαμόρφωση σωστών πολιτών. Ανθρώπων προετοιμασμένων για μια υπεύθυνη κοινωνία.

Η έμφαση στην παιδεία θα πρέπει να ακολουθηθεί από ενθάρρυνση της καινοτομίας και ασφαλώς, επιβράβευση της αριστείας. Θα πρέπει να καταρτιστεί σχέδιο για τη δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα ενθαρρύνεται η καινοτομία (μέσα απ’ την οποία θα έρθει η ανάπτυξη).

Διμερής συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και άλλων κρατών, αλλά και μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εσωτερικού και εξωτερικού, με στόχο ένα καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης και έρευνας.

Ας κοιτάξουμε γύρω μας, Έλληνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, θριαμβεύουν σε ένα ανταγωνιστικό και αξιοκρατικό περιβάλλον. Δεν είμαστε χαζός λαός. Όμως σίγουρα, δεν έχουμε δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για να μπορούμε να εκμεταλλευθούμε το μυαλό και τις γνώσεις μας εντός της Ελλάδας.

Δυστυχώς, η διαφθορά και η αναξιοκρατία έφθασαν να είναι κάτι φυσιολογικό στην ζωή μας. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Έτσι θα μειωθεί το Brain Drain. Έτσι θα ξεκινήσει η χώρα να ανασυγκροτείται.

Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε μια ιδιαίτερα όμορφη εικόνα στο μυαλό μας για χώρες του εξωτερικού. Ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως μόνο όταν ζεις σε μια χώρα για μεγάλο διάστημα, αντιλαμβάνεσαι πόσο λανθασμένη εικόνα είχες για αυτήν και το οικοδόμημα που είχες κτίσει μέσα σου καταρρέει.

Κάθε χώρα έχει τα αρνητικά της. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, με τα αρνητικά της, όπως κάθε άλλη χώρα, αλλά δεν παύει να είναι μια πολύ όμορφη χώρα. Όμως θα πρέπει επιτέλους να συμπεριφερθούμε με ωριμότητα και σεβασμό απέναντι στη χώρα μας.

Ας σταματήσουμε επιτέλους τους βανδαλισμούς (πάλι έλλειμμα παιδείας), ας σταματήσουμε να ρυπαίνουμε τις πόλεις μας, ας σταματήσουμε να καταστρέφουμε τα δημόσια κτίρια μας, ας ξεκινήσουμε να αγαπάμε την Ελλάδα πραγματικά!

Το γενικότερο κλίμα της απογοήτευσης και της απαισιοδοξίας που έχει δημιουργηθεί, θα διαλυθεί μόνο όταν αποφασίσουμε, σαν ώριμοι και σωστοί πολίτες, να φερθούμε συλλογικά για το καλό της χώρας. Όταν θα αντιληφθούμε ότι το μεγαλύτερο μας εμπόδιο και ο μεγαλύτερος μας εχθρός, είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.

Αλλαγές στην Οικονομία:

Η χώρα πρέπει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη, δηλαδή στις επενδύσεις που θα αυξήσουν το ΑΕΠ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η οικονομική και πολιτική σταθερότητα. Σήμερα, το ΑΕΠ της χώρας στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό, σε 2 τομείς. Τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Ως προς τον τουρισμό, θα πρέπει να δοθεί έμφαση (σε πρώτο στάδιο) στην προσέλκυση περισσότερων ομάδων τουριστών, όλο το χρόνο, με αποτέλεσμα να πάψει να λειτουργεί αυτός ο κλάδος τόσο εποχικά και να προσφέρει στο ΑΕΠ σταθερά όλο το χρόνο.

Έπειτα (σε δεύτερο στάδιο) να μελετηθούν, να προταθούν, να αξιολογηθούν και να εφαρμοσθούν, προτάσεις αναβάθμισης των λιμενικών και αεροπορικών εγκαταστάσεων.

Η ναυτιλία, ο κλάδος για τον οποίο μπορούμε να αισθανόμαστε υπερήφανοι, είναι εκείνος που σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ που εκπονήθηκε το 2013, συνεισφέρει περίπου το 7% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, είναι ο κλάδος στον οποίο οι Έλληνες, είναι παγκόσμιοι ηγέτες καθώς εδώ και χρόνια βγαίνουν πρώτοι και σε χωρητικότητα (τονάζ) και σε αξία στόλου διαθέτοντας παράλληλα, έναν από τους νεότερους στόλους παγκοσμίως.

Στη ναυτιλία λοιπόν, θα πρέπει να διατεθούν όλα τα μέσα προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η τόσο σημαντική για τη χώρα «πρωτιά», ενώ ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και τα ναυτεργατικά σωματεία, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις έτσι ώστε, να επιστρέψουν πλοία που έχουν φύγει από την Ελληνική σημαία και να αυξηθεί η ναυτική απασχόληση.

Όσο όμως κι αν προσφέρουν αυτοί οι δύο κλάδοι στην χώρα, αν θέλουμε να μιλάμε με ρεαλισμό, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η χώρα θα πρέπει να δώσει έμφαση και σε άλλους τομείς και να αναπτύξει ένα εθνικό σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων.

Για να χτίσουμε το Brand Name «Ελλάδα» από την αρχή, θα πρέπει να χτίσουμε ολόκληρη την χώρα από την αρχή. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη, ούτε επιτυγχάνεται μέσα σε λίγες ημέρες, επαληθεύοντας έτσι τον προαναφερθέντα νόμο.


Όμως, με απλά συλλογικά βήματα, με δράσεις πολιτών και κράτους, με συνέργειες, πρωτοβουλίες και ανοιχτό μυαλό, μπορούμε να πάμε την χώρα μπροστά. Μπορούμε να ξαναφτιάξουμε το Brand Name «Ελλάδα»!    



* Ο Ματθαιάκης Μιχαήλ είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Cass Business School, City, University of London και αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *