Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Κυβέρνηση χωρίς επόμενη μέρα

Η εμπλοκή ανάμεσα στους τρεις κυβερνητικούς συνεταίρους ως προς την ψήφιση των νέων αντικοινωνικών μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε “ατύχημα” για την κυβέρνηση. Με τη στάση του ο Σαμαράς εκβιάζει το ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, τη ΔΗΜ.ΑΡ. να συναινέσουν στα μέτρα. Προβάλλει, μάλιστα, το επιχείρημα με το οποίο και τα τρία κόμματα εκβίασαν την ψήφο του λαού τον Ιούνιο: “Ναι στα μέτρα ή, αλλιώς, έξω από το ευρώ”!
Πού βρίσκει ο Σαμαράς τη δύναμη να εξωθήσει σε πολιτικές εξελίξεις που εμπεριέχουν μεγάλη δόση αβεβαιότητας και ανοιχτής κρίσης; Προφανώς, έχει τις πλάτες της Μέρκελ. Ελπίζει σε κάποιου είδους αντιπαροχή. Το Βερολίνο δεν συζητεί για νέο κούρεμα, προτιμά όμως επιμήκυνση και νέο δάνειο, ώστε η χώρα να επαναγοράσει σε φθηνότερη τιμή ομόλογα, που θα εξοφληθούν αργότερα. Το ελληνικό θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ. Η
υπεροψία Σαμαρά στηρίζεται, λοιπόν, στον εξωτερικό συσχετισμό. Απειλεί, ωστόσο, να ανατρέψει τον εύθραυστο εσωτερικό συσχετισμό της τρικομματικής κυβέρνησης.
Ο Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν τα μέτρα. Μπορεί κι ο Σκανδαλίδης, ο οποίος οψίμως θυμήθηκε χθες ότι έχει στραπατσαριστεί η προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης (λες και, αν εφαρμοζόταν, δεν θα φτάναμε έως εδώ!). Το
πιθανότερο είναι, στην κρίσιμη ψηφοφορία, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώσουν απόλυτη πλειοψηφία. Ακόμη και τότε, όμως, θα πρόκειται για μία διαφορετική κυβερνητική πλειοψηφία. Αν η ΔΗΜ.ΑΡ. επιμένει στη μεσοβέζικη στάση του “παρών”, θα έχει κατορθώσει να ακρωτηριάσει πολιτικά την κυβέρνηση. Η ΔΗΜ.ΑΡ. ισχυρίζεται ότι με τη στάση της προκαλεί “ελεγχόμενη τεχνητή πολιτική κρίση”. Δηλαδή; Δεν θα ψηφίσει το νέο πακέτο, που συνιστά δεσμευτικό τριετές κυβερνητικό πρόγραμμα και θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση; Συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση; Περίεργη “μεταμοντέρνα” προσέγγιση του κοινοβουλευτικού κανόνα...
Αν επιβεβαιωθεί ότι στην κρίσιμη ψηφοφορία αποσυντίθεται η κυβερνητική πλειοψηφία, τότε η παρούσα κυβέρνηση ολοκληρώνει προώρως τη θητεία της. Το τι θα προκύψει είναι αποτέλεσμα όχι μόνον μεθοδεύσεων του παρασκηνίου της τρόικας, αλλά, κυρίως, της δυναμικής παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα. Διότι η σοβούσα πολιτική κρίση δεν είναι τεχνητή. Έχει προκληθεί από τον φόβο που έχει δημιουργήσει η λαϊκή οργή στους συντελεστές της τρικομματικής κυβερνητικής φαρσοκωμωδίας.
Η παρούσα κυβέρνηση, όμως, δεν θα έχει επόμενη μέρα, ακόμη κι αν η ΔΗΜ.ΑΡ. ψηφίσει τα μέτρα, δίνοντας, έτσι, την επικρατέστερη ερμηνεία στον χαρακτηρισμό “ελεγχόμενη τεχνητή πολιτική κρίση”. Το γυαλί θα έχει ραγίσει... Πολύ περισσότερο που έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού, με τον κεντρώο χώρο να χαροπαλεύει ανάμεσα στον υπονομευμένο “ηγεμόνα” Σαμαρά και τον ανερχόμενο λαϊκό πόλο με ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τούτο, η εκβιαστική τακτική Σαμαρά ενδέχεται να τον οδηγήσει σε πολιτική αυτοκτονία. Το τετριμμένο δίλημμα “Σαμαράς ή χάος”, που έθεσε, δεν υφίσταται, διότι σε μεγάλο βαθμό έχει διαμορφωθεί, στη λαϊκή συνείδηση, η εναλλακτική λύση: ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ας αλληλοεκβιάζονται όσο θέλουν! Επιβεβαιώνουν ότι η δική τους σύμπραξη έχει προκαλέσει χάος στη χώρα και διακινδύνευση για την ευρωπαϊκή θέσης.
Πηγή :  http://www.avgi.gr/
 e-mail:stfintikakis@gmail.com

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείριση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.



                       
                       

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *