«Αλμυρές» βουτιές θα κάνουν όσοι παραμείνουν στην πρωτεύουσα τον Αύγουστο, καθώς το κόστος μιας απόδρασης στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής για μια τετραμελή οικογένεια μπορεί να ξεπεράσει και τα 70 ευρώ. Οι «διακοπές εντός των τειχών» μόνο φτηνές δεν είναι, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές ελεύθερες παραλίες. Η πολυκοσμία τους ωστόσο αναγκάζει πολλούς να προτιμούν τις βουτιές στις οργανωμένες πλαζ. Με το αζημίωτο φυσικά.
«Η Ελλάδα είναι όμορφη μόνο αν έχεις λεφτά»
Από τις πρώτες παραλίες που συναντάει ένας κάτοικος της πρωτεύουσας είναι η πλαζ του Αλίμου (παλαιά πλαζ ΕΟΤ), γνωστή και ως Ακτή του Ήλιου, που ανήκει στην κατηγορία των οργανωμένων με τις αντίστοιχες παροχές. Ξαπλώστρες, μπαρ - ρεστοράν και μουσική που... τρυπάει τα αυτιά. Ωστόσο αποτελεί μια καλή επιλογή για τον Βαγγέλη Μ, κάτοικο της περιοχής, ο οποίος ως δημότης δεν πληρώνει είσοδο. «Ως τετραμελής οικογένεια δίνουμε 4 ευρώ για τις δύο ξαπλώστρες που παίρνουμε, με το κόστος να κυμαίνεται στα 15 ευρώ, αν υπολογίσουμε τα αναψυκτικά, τους καφέδες και κάτι να τσιμπήσουμε. Θεωρούμαστε οι τυχεροί της υποθέσης. Τι να πουν και οι οικογένειες που δίνουν πάνω από 30 ευρώ για ένα απλό μπάνιο;» σημειώνει, χαρακτηρίζοντας τον τιμοκατάλογο εκτός πραγματικότητας. «Δυστυχώς όμως αν θέλεις να κάνεις μπάνιο σαν άνθρωπος στην Αθήνα, πρέπει να πληρώσεις», προσθέτει. Η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ τις καθημερινές και 6 ευρώ τα σαββατοκύριακα και τις αργίες, περιλαμβάνοντας ξαπλώστρα.
Ο ομογενής από την Αυστραλία Κυριάκος Ευθυμίου,από την πλευρά του, είναι αναγκασμένος να πληρώνει είσοδο, γεγονός απαράδεκτο, όπως υπογραμμίζει. «Είναι κάτι που με ξενίζει. Στην Αυστραλία απαγορεύεται να υπάρχουν κλειστές παραλίες. Αν τολμούσαν να το εφαρμόσουν εκεί, θα γινόταν επανάσταση. Δε ξέρω γιατί υπάρχει αυτό το φαινόμενο στην Ελλάδα», μας λέει. Παρ' όλα αυτά είναι διατεθειμένος να πληρώσει το «χαράτσι», εφόσον απολαμβάνει τις βουτιές του σε μια οργανωμένη πλαζ. «Η Ελλάδα είναι όμορφη μόνο αν έχεις λεφτά», σημειώνει με νόημα. Αυτής της άποψης φαίνεται να είναι οι υπεύθυνοι της παραλίας του Αστέρα Βουλιαγμένης, με είσοδο 13 ευρώ τις καθημερινές και 23 ευρώ για τα σαββατοκύριακα και τις αργίες, προσφέροντας βουτιές για λίγους και εκλεκτούς. Στα 8 και 16 ευρώ αντίστοιχα είναι ο τιμοκατάλογος μιας βουτιάς στο Grand Beach Resort Lagonissi (40ό χλμ. Λ. Αθηνών - Σουνίου), ενώ η είσοδος στην Ακτή Βάρκιζας (Yabanaki) κοστίζει 5 και 6 ευρώ.
Πετσέτα - ψάθα απευθείας στην αμμουδιά
Στον αντίποδα βρίσκονται οι ελεύθερες παραλίες της πρωτεύουσας, στις οποίες εφαρμόζεται το δίπτυχο πετσέτα - ψάθα απευθείας στην αμμουδιά ή στα βότσαλα δίχως ξαπλώστρα. Από τα λιμανάκια Βουλιαγμένης έως το Σούνιο, από τον Κάλαμο ώς τον Ωρωπό, την Αρτέμιδα, τη Νέα Μάκρη, τη Ραφήνα και το Ζούμπερι, τον Μαραθώνα, το Πόρτο Ράφτη, την Κακιά Θάλασσα στην Κερατέα, το Πόρτο Γερμενό και την Ψάθα προς τα δυτικά. Το μοναδικό κόστος είναι η βενζίνη και οι τυχόν καφέδες, αναψυκτικά και φαγητό που θα πάρουν οι λουόμενοι.
Μια καλή επιλογή για μπάνιο στην Αττική αποτελεί η παραλία της Εδέμ στο Φάληρο, για τονΒασίλη Τυπάρδο, ο οποίος την προτίμησε λόγω της δωρεάν εισόδου, αλλά και της προσβασιμότητάς της. «Το κόστος για να έρθω από το Παγκράτι είναι μηδαμινό, ούτε 10 χλμ. δεν απέχει από το σπίτι μου. Η ελεύθερη είσοδος, αλλά και το γεγονός ότι δεν σου επιβάλλει κανείς να πάρεις ξαπλώστρα, αποτελούν ένα μεγάλο δέλεαρ. Σίγουρα θα ξαναέρθω», υπογραμμίζει στην «Α». Γι' αυτούς πάντως που θα προτιμήσουν να πάρουν ξαπλώστρα, αυτή θα κοστίσει 5,5 ευρώ, για τις καθημερινές, ενώ το σαββατοκύριακο και τις αργίες θα σκαρφαλώσει στα 7 ευρώ, κόστος απαγορευτικό για την πλειοψηφία, όπως υπογραμμίζει ο κ. Τυπάρδος. Το μοναδικό «αγκάθι» για τη συγκεκριμένη παραλία, προσθέτει, είναι η καθαριότητα της παραλίας και του νερού της, αλλά και οι κλοπές, οι οποίες «αποτελούν μια πληγή. Μπάνιο μπορείς να κάνεις μόνο με παρέα και αυτό μάλιστα με βάρδιες», εξηγεί.
Ο Δημοσθένης Παπαϊωάνου, από την πλευρά του, επέλεξε τη γειτονική πλαζ Αλίμου, η οποία τον κέρδισε λόγω της ελεύθερης εισόδου της. «Είναι μια φτηνή και δωρεάν λύση για τους Αθηναίους, με την τοποθεσία να βολεύει αφάνταστα. Από την Ηλιούπολη ήρθα με τη μηχανή μέσα σε 10 λεπτά. Μπορεί να είμαι νησιώτης ωστόσο απόλαυσα το μπάνιο μου», σημείωσε στην «Α».
Οι βουτιές είναι ανέξοδες, εκτός αν ο λουόμενος... πεινάσει ή διψάσει, οπότε θα πρέπει να πληρώσει το ανάλογο αντίτιμο. Τα αναψυκτικά και οι καφέδες κυμαίνονται από 1,5 ευρώ έως 3,5 ευρώ, ενώ αν κάποιος θέλει κάτι να τσιμπήσει, το συνολικό κόστος μπορεί να πλησιάσει και τα 10 ευρώ.
Θαλάσσια μπάνια γύρω από την Αθήνα
Μια ανάσα δροσιάς αποτελεί και το πρόγραμμα με θαλάσια μπάνια γύρω από την Αθήνα, που προσφέρουν αρκετά τουριστικά γραφεία, εξυπηρετώντας κυρίως οικογένειες και ηλικιωμένους. Το κόστος των περίπου 14 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια ώστε να απολαύσει σε κάποια ήσυχη παραλία της Αθήνας τα μακροβούτια της δεν φαντάζει τόσο απαγορευτικό, ωστόσο «ο κόσμος πλέον σκέφτεται μέχρι και το τελευταίο ευρώ που θα διαθέσει», όπως λέει στην «Α» η Βάσια Βερούση, υπεύθυνη του τμήματος οργανωμένων εκδρομών του πρακτορείου Touristas Travel. Το γραφείο πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια για θαλάσσια μπάνια στη λίμνη Βουλιαγμένης, στην Αγία Μαρίνα και στο Λαγονήσι, εξυπηρετώντας πολίτες από Μοσχάτο, Καλλιθέα, Ταύρο και Πετράλωνα. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, ο κόσμος τα τελευταία χρόνια είναι σταθερός, καθώς έχουν συγκεκριμένο πελατολόγιο, το οποίο προσπαθούν να διατηρήσουν με διάφορες προσφορές. «Το κόστος είναι 4 ευρώ για ενήλικες και 3 ευρώ για παιδιά. Αν όμως κάποιος πελάτης κλείσει 10 θαλάσσια μπάνια, τότε το κόστος πέφτει στα 3 ευρώ», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι αρκετές οικογένειες και ηλικιωμένοι, που δεν έχουν τη δυνατότητα διακοπών, επιλέγουν το πρόγραμμα των θαλάσσιων μπάνιων.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου