Του Βίκτωρα Νέτα
Με εντολή της Τραπέζης της Ελλάδος, την οποία προφανώς ενέκρινε ή και υπαγόρευσε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, όλες οι τράπεζες κυριολεκτικά φακελώνουν τους καταθέτες τους, που διατηρούν κάθε είδους λογαριασμούς. Το φακέλωμα γίνεται με στοιχεία που υποχρεώνεται να προσκομίσει στην τράπεζα ο καταθέτης-πελάτης της. Αν δεν τα προσκομίσει, σταματάει η συναλλαγή και δεν μπορεί ο πελάτης να κάνει ανάληψη χρημάτων από τον λογαριασμό του. Επίσης δεν μπορεί κανείς να ανοίξει λογαριασμό, δηλαδή να καταθέσει χρήματα, αν δεν προσκομίσει όλα τα στοιχεία που είναι: α) εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας, β) βεβαίωση μισθοδοσίας ή άλλων αποδοχών αν είναι εργαζόμενος μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας, βεβαίωση σύνταξης αν είναι συνταξιούχος, γ) λογαριασμός της ηλεκτρικής σύνδεσης (ΔΕΗ) ή της τηλεφωνικής (ΟΤΕ) της κατοικίας του, δ) δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.
Τα ίδια στοιχεία θα πρέπει να προσκομίσουν και οι συνδικαιούχοι του τραπεζικού λογαριασμού. Η τράπεζα, όπως αναφέρεται στους όρους συνεργασίας, «τηρεί αντίγραφα -δηλαδή φωτοτυπίες- των προσκομιζομένων σε αυτή νομιμοποιητικών εγγράφων του πελάτη και δικαιούται να αρνηθεί την παροχή των υπηρεσιών της σε περίπτωση που δεν έχουν προσκομισθεί εν όλω ή εν μέρει τα ως άνω αναφερόμενα έγγραφα».
Οπως είναι φανερό, στα στοιχεία που ζητούνται περιλαμβάνονται και δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, οπότε τίθεται το ερώτημα αν είναι νόμιμο ή παράνομο το φακέλωμα από τις τράπεζες. Το σοβαρό αυτό πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με ένα τέχνασμα: η «νομιμοποίηση» γίνεται με ειδική δήλωση του πελάτη, η οποία περιλαμβάνεται στην αίτησή του προς την τράπεζα για το άνοιγμα λογαριασμού. Σε ξεχωριστή παράγραφο της αίτησης μετά την καταχώριση των προσωπικών στοιχείων (όνομα, επώνυμο, ΑΦΜ, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης κ.λπ.), των στοιχείων κατοικίας, των επαγγελματικών στοιχείων κ.λπ. αναφέροντας τα εξής: «Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ενημέρωση-συγκατάθεση. Εφ’ όσον δεν σημειώνεται η αρνητική επιλογή στο τέλος του κειμένου, συναινώ στη χρησιμοποίηση από την τράπεζα ή και τρίτους, που ενεργούν κατ’ εντολήν και για λογαριασμό της, των προσωπικών μου δεδομένων, που αναφέρονται στην αίτηση με σκοπό την προώθηση τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, ακόμη και μετά τη λύση της συμβάσεως».
Γιατί, όμως, γίνεται αυτό το εξαντλητικό φακέλωμα όλων των καταθετών, που άλλοτε δεν γινόταν; Στους όρους «Διενέργειας τραπεζικών συναλλαγών», στο κεφάλαιο «Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η τράπεζα ενημερώνει τον πελάτη ότι επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα που τον αφορούν, τα οποία περιήλθαν ή θα περιέλθουν σε γνώση της [...] με σκοπό [...] την προάσπιση των δικαιωμάτων της τράπεζας, καθώς και την πρόληψη, αποτροπή και καταστολή παρανόμων πράξεων».
Προκύπτουν από όλα αυτά ορισμένα αφελή ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν από τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, από την κυβέρνηση και από τον Συνήγορο του Πολίτη: Μπορούν οι τράπεζες ελεύθερα να επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και να φακελώνουν τους πολίτες με τρόπο απαράδεκτο; Οπως δηλώνουν, το κάνουν «για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους». Μήπως πριν από το φακέλωμα δεν προασπίζονταν και δεν εξασφάλιζαν τα συμφέροντά τους; Τα διασφάλιζαν και με το παραπάνω ζητώντας εγγυήσεις από τους δανειολήπτες. Για τις επισφαλείς απαιτήσεις δική τους, υπηρεσιακή είναι η ευθύνη, και όχι τυχόν κενά της νομοθεσίας, η οποία κυρίως προστατεύει τις τράπεζες.
Ως δεύτερος λόγος για το φακέλωμα προβάλλεται η πρόληψη, αποτροπή και καταστολή παρανόμων πράξεων. Αναρωτιέται κανείς: Ποιος αφελής θα πήγαινε να καταθέσει στην όποια τράπεζα ανοιχτά και φανερά χρήματα παρανόμων πράξεων, όταν υπάρχουν τρόποι στη «διεθνή αγορά» για το ξέπλυμα του «μαύρου» και «βρόμικου» χρήματος; Μήπως οι ληστές των τραπεζών ή και οι μεγάλοι φοροφυγάδες, οι καταχραστές και οι φοροκλέφτες είναι καταθέτες και θα ανακαλυφθούν με το φακέλωμα; Το μέτρο του φακελώματος ταλαιπωρεί και εξοργίζει τους έντιμους πολίτες χωρίς να πετυχαίνει τον σκοπό για «την πρόληψη, την αποτροπή και την καταστολή παρανόμων πράξεων».
Με το φακέλωμα παγιδεύτηκαν χιλιάδες Βορειοηπειρώτες, Αλβανοί και άλλοι μετανάστες, που κατέθεταν τις οικονομίες τους στις τράπεζες και τώρα δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους, γιατί δεν έχουν όλα τα στοιχεία. Αντί οι κυβερνώντες να ξετινάξουν τη λίστα Λαγκάρντ και παρόμοιες λίστες, ψάχνουν ψύλλους στα άχυρα!
victornetas@gmail.com
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου