Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Γιατί το παιδί μου γράφει με το αριστερό;

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Φιντέλ Κάστρο, η Τζούλια Ρόμπερτς, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Μπιλ Γκέιτς; Είναι ή ήταν όλοι τους αριστερόχειρες. Το 10% με 12% του πληθυσμού της Γης είναι αριστερόχειρες, ενώ εκτιμάται ότι οι γυναίκες έχουν 4% περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι από ό,τι οι άνδρες. 
Στο παρελθόν, η ιδιότητα αυτή θεωρήθηκε μεταξύ άλλων ενδεικτική του στίγματος του Σατανά, της νεύρωσης, ακόμα και της εγκληματικότητας, αλλά έχει θεωρηθεί και σημάδι δημιουργικότητας. Θεωρίες θέλουν τους αριστερόχειρες να πεθαίνουν έως και 9 έτη νωρίτερα από τους δεξιόχειρες. Ωστόσο, έρευνες εντόπισαν σχέση μεταξύ τραύματος κατά την εγκυμοσύνη ή κατά τη διάρκεια της γέννας με αυξημένες πιθανότητες το παιδί να είναι αριστερόχειρας. Σύμφωνα με τεστ που πραγματοποίησαν στο Πανεπιστήμιο St. Lawrence, υπάρχουν περισσότεροι αριστερόχειρες με IQ άνω του 140 συγκριτικά με τους δεξιόχειρες. Επίσης οι μητέρες που είναι άνω των 40 ετών τη στιγμή της γέννας έχουν 128% περισσότερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο αριστερόχειρα παιδιά από ό,τι μια γυναίκα στα 20 της. Επιπλέον, έρευνες υποστήριζαν ότι οι αριστερόχειρες έχουν περισσότερες πιθανότητες, μεταξύ άλλων, να γίνουν αλκοολικοί και δυσλεκτικοί, αλλά και να παρουσιάσουν τη νόσο του Crohn. Το 20% των ανθρώπων με σχιζοφρένεια χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι. Ωστόσο, εμφανίζουν ταλέντο στην αντίληψη του χώρου, τα μαθηματικά και την αρχιτεκτονική. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στη μήτρα αυξάνουν τις πιθανότητες το μωρό να γίνει αριστερόχειρας.
Παράλληλα, τα πρόωρα μωρά είναι πιο πιθανόν να είναι αριστερόχειρες και πιστεύεται ότι ωριμάζουν σεξουαλικά πιο αργά από τους δεξιόχειρες.
Οπως αναφέρει το «Περιοδικό Νευρικών και Ψυχικών Νοσημάτων», οι εγκέφαλοι των αριστερόχειρων επεξεργάζονται τα αισθήματα διαφορετικά από τους δεξιόχειρες και είναι πιο δεκτικοί σε αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός.
http://www.enet.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *