Του Παντελή Βαλασόπουλου
Στη Γερμανία αυτές τις ημέρες συμβαίνει αυτό που ο Σόιμπλε και η Μέρκελ δεν ήθελαν με τίποτα να συμβεί. Τα γερμανικά ΜΜΕ έχουν αρχίσει να θέτουν ως βασικό θέμα τους το μέλλον της Ελλάδας και βασικά το πόσο βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος. Μετά τα δημοσιεύματα της «Μπιλντ» και της «Βελτ», δηλαδή των συντηρητικών εφημερίδων της Γερμανίας που μιλούν ακόμη και για αποπομπή της χώρας μας από την ευρωζώνη, ήρθε χθες η σειρά της «Ζιντοϊτσετσάιτουνγκ», της κλασικής δηλαδή κεντροδεξιάς γερμανικής εφημερίδας, η οποία ουσιαστικά υιοθετεί όσα αποκαλύφθηκαν στην απόρρητη έκθεση της Ντόιτσε Μπανγκ για νέα οικονομική βοήθεια οπότε και νέο μνημόνιο για τη χώρα μας από την επόμενη χρονιά.
Η «Ζιντοϊτσετσάιτουνγκ»
Τι λέει η -συνήθως καλά ενημερωμένη- εφημερίδα του Μονάχου; Οτι το θέμα νέας βοήθειας προς την Ελλάδα θα μπει και πάλι στην ατζέντα των Ευρωπαίων λίγο μετά τις γερμανικές εκλογές. Επίσης σημειώνει ότι στην Ελλάδα οι αριθμοί ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλοί, το χρέος της χώρας πολύ υψηλό και οι στόχοι που έχουν τεθεί από την τρόικα πολύ φιλόδοξοι.
Στην ίδια ανάλυση υποστηρίζεται ότι επειδή το νέο κούρεμα χρέους είναι μια ιδιαίτερη διαφιλονικούμενη διαδικασία είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέα δανειακή βοήθεια ή νέα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και πολύ σημαντική μείωση των επιτοκίων.
Στην εφημερίδα του Μονάχου μιλάει και ο Γιοργκ Κρέμερ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Κόμερτσμπανγκ, δηλαδή της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας. Οπως όλα δείχνουν ειδικοί όπως ο Κρέμερ έχουν κάνει ήδη σχετικούς λογαριασμούς για τα ελληνικά χρέη.
Οπως είπε ο ίδιος, «πιστεύω ότι τα έτη 2013 και 2014 το ελληνικό χρηματοδοτικό κενό θα είναι στα 4,4 δισ. ευρώ. Αυτό πιστεύουν και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι επενδυτές. Οσο για τον χρόνο κάλυψής του, νομίζω ότι θα είναι 6 με 12 μήνες μετά τις γερμανικές εκλογές».
Την ίδια ώρα ο στενός συνεργάτης της Ανγκελα Μέρκελ και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Βόλκερ Κάουντερ ξεκαθαρίζει σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να «ξεχάσουν οποιαδήποτε συζήτηση για κούρεμα» καθώς όπως υποστηρίζει θα «άνοιγε η όρεξη» και για άλλες χώρες και σχηματιζόταν ολόκληρη ουρά από ενδιαφερόμενους. Μάλιστα έστειλε και μήνυμα προς την Ουάσινγκτον λέγοντας ότι η ενδεχόμενη υιοθέτηση της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής θα πυροδοτούσε τον πληθωρισμό στην Ευρώπη.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου