Φορολογική ασυλία για τις εξωχώριες εταιρίες περνάει στα "ψιλά" του "καυτού" νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Το Δημόσιο επιστρέφει αναδρομικά πρόστιμα και φόρους. Απαλλάσσονται από τη φορολογία στα ακίνητα οι ιδιοκτήτες off-shore εταιριών. Αντιδράσεις και από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Στο επίμαχο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων κατατίθεται τροπολογία-σκάνδαλο που επαναφέρει τις εξωχώριες εταιρίες σε καθεστώς φορολογικής ασυλίας υποχρεώνοντας το δημόσιο να διαγράψει ή να επιστρέψει – σε περίπτωση που είχε ήδη εισπράξει – φόρους και πρόστιμα, που είχαν επιβληθεί στις εταιρίες αυτές, αφού η ισχύς της συγκεκριμένης ρύθμισης ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2010, καθιστώντας όλους τους φορολογικούς ελέγχους, που έγιναν την τελευταία τριετία, ουσιαστικά άκυρους.
Η ρύθμιση δεν αφορά μόνο εξωχώριες εταιρίες – στην κυριότητα των οποίων βρίσκονται χιλιάδες ακίνητα – αλλά και άλλες εταιρίες και φυσικά πρόσωπα, μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, που εκμισθώνουν κτήρια τους σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις και πλέον απαλλάσσονται από κάθε φορολογική υποχρέωση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του capital.gr και του δημοσιογράφου Σπύρου Δημητρέλη, απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων που ανήκουν σε αλλοδαπές εταιρείες που εδρεύουν σε τρίτες χώρες, οι φορολογούμενοι που έχουν γνωστοποιήσει το όνομά τους και τα στοιχεία τους στις φορολογικές αρχές. Αυτό προβλέπεται σε διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και ανμένεται να έρθει προς ψήφιση το Σάββατο στην Ολομέλεια της Βουλής.
Επιπρόσθετα, η διάταξη ορίζει ότι απαλλάσσονται από το φόρο οι εταιρείες που έχουν την καταστατική τους έδρα σε χώρες εκτός ΕΕ και έχουν στην κατοχή τους ακίνητα στην ελληνική επικράτεια εφόσον έχουν ονομαστικοποιηθεί η μετοχές τους.
Υπάρχει ρητή πρόβλεψη στη διάταξη ότι στην απαλλαγή δεν εμπίπτουν εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα στην Ελλάδα και η καταστατική τους έδρα βρίσκεται σε μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη, δηλαδή στις χώρες offshore (π.χ. νήσοι Κέιμαν, βρετανικές παρθένες νήσοι κλπ).
Η απαλλαγή από την φορολόγηση ισχύει αναδρομικά από το 2010.
Η επίμαχη διάταξη που περνάει στα “ψιλά” του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων έχει προκαλέσει την αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του κλάδου των εφοριακών με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΔΟΥ κ. Χαράλαμπου Νικολακόπουλου, ο οποίος κάνει λόγο για δώρο 90 εκατ. ευρώ σε φοροφυγάδες.
Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι η απαλλαγή γίνεται καθώς οι φορολογικές αρχές θα γνωρίζουν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη της off-shore στην οποία ανήκει το ακίνητο και ότι ο φόρος 15% είχε επιβληθεί ακριβώς ως τιμωρία για να δηλωθούν τα ονόματα των ιδιοκτητών.
Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός φόρος επί των ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες είναι ετήσιος και υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Είχε θεσπιστεί το 2003 και είχε δοθεί «παράθυρο» σε όσους είχαν ακίνητα σε off-shore να τον γλυτώσουν μεταβιβάζοντας τα σχετικά ακίνητα στο όνομά τους.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου