Μητσοτάκης και Μιχελάκης αναζητούν τους φορείς που θα καταργηθούν για να ξεκινήσουν οι 11.000 απολύσεις που έχουν υποσχεθεί στην τρόικα
Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Με το βλέμμα στραμμένο στο 2014 προχωρά η κυβέρνηση τον σχεδιασμό της για τη μείωση των δομών του Δημοσίου και του προσωπικού τους. Με καταργήσεις μικρών οργανισμών και την απόλυση ενός μικρού αριθμού δημόσιων υπαλλήλων, η κυβέρνηση κλείνει το «έργο» της για φέτος και προετοιμάζεται να φέρει εις πέρας τη «μνημονιακή υποχρέωση» που αφορά την απαράδεκτη συμπλήρωση του αριθμού των 11.000 απολύσεων μέσα στο ερχόμενο έτος.
«Λουκέτο» σε οργανισμούς
Τις επόμενες ημέρες φτάνει στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της οποίας θα καταργηθούν δώδεκα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ). Η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει σε ποιους οργανισμούς θα βάλει «λουκέτο». Υπενθυμίζεται πως ένας εξ αυτών θα είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), η κατάργηση του οποίου συνδέεται με τις απολύσεις 126 εργαζομένων.
Οι υπόλοιποι φορείς που βαίνουν προς άμεση κατάργηση θα είναι μικρότερου μεγέθους και υπολογίζεται να σημάνουν την απόλυση 70 έως 80 υπαλλήλων. Δεδομένη είναι η κατάργηση οργανισμών που καταγράφονταν σε λίστες τύπου «Πάγκαλου» ή «Σταμάτη», όπως το Εθνικό Ιδρυμα Μελετών «Θ. Κολοκοτρώνης, ο Γέρος του Μοριά», φορέας ο οποίος δεν απασχολεί υπαλλήλους και ο «Οργανισμός Κωπαΐδας», του οποίου ο μονοψήφιος αριθμός υπαλλήλων θα οδηγηθεί στη διαθεσιμότητα. Πρόκειται για «συμβολικού χαρακτήρα» καταργήσεις φορέων, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να ενισχύσει την άποψη ότι απομακρύνει από τον δημόσιο τομέα οργανισμούς που δεν έχουν ουσιαστικό έργο. Κίνηση η οποία, ταυτόχρονα, επιχειρεί να κατευνάσει την κοινή γνώμη, ενόψει μάλιστα και του νέου «κύματος» απολύσεων.
Με την έναρξη του ερχόμενου έτους θα επισπευστεί, υπό τον τίτλο της «αξιολόγησης», η διαδικασία αναζήτησης «πλεονάζοντος» προσωπικού από τους φορείς της «περιφέρειας» του Δημοσίου. Στο «στόχαστρο» μπαίνουν ΝΠΙΔ και επιχειρήσεις από τον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μιλώντας στον κυριακάτικο Τύπο, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, τόνισε πως «οι μεταρρυθμίσεις στις δομές του Δημοσίου, ανάμεσα στις οποίες οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις, θα προχωρήσουν σε κάθε περίπτωση» και ανέφερε πως η διαδικασία της αξιολόγησης δημοτικών επιχειρήσεων έχει μπει στο τελικό στάδιο.
Τα δημοτικά ραδιόφωνα
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, από τις 748 δημοτικές επιχειρήσεις, μέχρι τώρα έχουν καταθέσει πλήρη οικονομικά στοιχεία 521 εξ αυτών. «Λουκέτο» αναμένεται σε όσες δεν προσκομίσουν στοιχεία, καθώς και σε όσες εμφανίζουν επί τρία συναπτά έτη οικονομικές ζημίες, όπως άλλωστε ορίζει και ο «Καλλικράτης».
Αναφορικά με τα δημοτικά ραδιόφωνα, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει επισημάνει πως πρόκειται για επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και για την «τύχη» τους θα αποφασίσουν οι αρμόδιοι δήμαρχοι. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως από τη διαδικασία «αξιολόγησης» δομών και προσωπικού απειλούνται με κατάργηση ειδικότητες υπηρεσιών καθαριότητας ή φύλαξης, καθώς μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν από τον ιδιωτικό τομέα.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου