Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Τα Ελληνικά «νησιά Κέιμαν» και οι απώλειες των 12 δις

Με θέμα «τα Ελληνικά «νησιά Κέιμαν» και οι απώλειες των 12 δις. ευρώ που καταγράφει η έκθεση του Γ.Γ Διαφάνειας, δεν συγκινούν τον Σαμαρά», καταθέτει ερώτηση, ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, προς τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά, το Υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ταυτόχρονα την κοινοποιεί προς τον Γ.Γ. του  ΣΔΟΕ, τους Οικονομικούς Εισαγγελείς και τους Οικονομικούς Επιθεωρητές.
Στην επιστολή αναφέρει όλες τις αποκαλύψεις που έκανε το e-reportaz σχετικά με τα χρυσά ευρήματα που προκύπτουν από το «σαφάρι» των ελεγκτικών μηχανισμών για τις υπεράκτιες εταιρίες που «ξεφύτρωσαν», κυρίως τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας.
Τι προκύπτει από τους ελέγχους
Από τον φορολογικό έλεγχο ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη έχουν καταλογισθεί πρόστιμα τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ σε offshore εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Μια περίεργη διάταξη όμως στο άρθρο 33 του Νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων προωθεί την επαναφορά της φορολογικής ασυλίας για τις offshore εταιρίες προβλέποντας μάλιστα την αναδρομική ισχύ της από το 2010! Εάν συμβεί κάτι τέτοιο -πιθανότατα- το ελληνικό Δημόσιο θα αναγκασθεί να διαγράψει τα πρόστιμα αλλά και να επιστρέψει τα χρήματα του έχει εισπράξει!
Εκτός από τον φορολογικό παράδεισο του Κρανιδίου με τις 187 υπεράκτιες εταιρίες, ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας στη Λαμία αλλά και στην Αττική.
Όμως το ενδιαφέρον των ελεγκτικών μηχανισμών επικεντρώνεται στο Κρανίδι, τον παράδεισο των offshore, όπου διαπιστώθηκαν πλήθος βεβαιωμένων παραβάσεων, με πρόστιμα που υπερβαίνουν μέχρι σήμερα τα 15.000.000 ευρώ.
Τα χαμένα δις
Μέχρι σήμερα τα δισεκατομμύρια ευρώ που «διαφεύγουν» από τα δημόσια ταμεία, έχουν αποτελέσει –πολλάκις- αντικείμενο πολιτικής σύγκρουσης και προστριβής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Από μέρους της αντιπολίτευσης κατηγορείται το Οικονομικό επιτελείο αλλά και οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί για αδράνεια αλλά και «κάλυψη» η οποία παρέχεται στα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις offshore.
Από τα στοιχεία που προσκόμισε –το περασμένο καλοκαίρι- στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Μαυραγάνης προέκυψε ότι οι offshore εταιρίες με ακίνητα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 6.575. Αναφερόμενος στις υπεράκτιες εταιρίες του εξωτερικού επεσήμανε ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε 102, εκ των οποίων οι 88 ελέγχονται από το ΣΔΟΕ Αττικής και 14 το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας.
Πάντως η “μαύρη αλήθεια” για τα υπέρογκα ποσά τα οποία δεν καταλήγουν στα κρατικά ταμεία εξαιτίας του colpo grosso των offshore καταγράφονται και στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων που δημοσίευσε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Σούρλας. Σε αυτή αναφέρεται ότι με το άνοιγμα δέκα φακέλων, όπως των offshore, των πλαστών και εικονικών τιμολογίων, του λαθρεμπορίου καυσίμων, “αποδείχθηκε ότι οι απώλειες για την εθνική οικονομία ξεπερνούσαν τα 12 δισ. ευρώ το χρόνο” καθώς και ότι “εάν είχαν παταχθεί εγκαίρως αυτά τα κυκλώματα, ούτε η χώρα μας θα είχε αυτό το χρέος, ούτε θα χρειάζονταν περικοπές μισθών και συντάξεων”.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν
Ο βουλευτής και γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος, κλείνει την επιστολή του απευθύνοντας τα εξής ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς:
• Είναι αλήθεια ότι με τους ρυθμούς που εκτελείτε τους φορολογικούς έλεγχους θα χρειαστεί να περάσουν 5,5 αιώνες για να περαιωθούν όλες οι υπεράκτιες εταιρείες;
• Τελικά εσείς που ευαγγελίζεστε την ισονομία, την εφαρμογή της τάξης και τη φορολογική δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα, θα τολμήσετε να φορολογήσετε όλους τους Έλληνες όπως ορίζει το Σύνταγμα ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα ή θα φτιάχνετε νησίδες παρανομίας με ‘’ναυτιλιακές εξωχώριες’’ και offshore εργατών;
• Τα διαφυγόντα ποσά από τα ταμεία, ποιος θα τα μαζέψει όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι αποδεκατισμένοι και κακοπληρωμένοι;
• Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, κτυπάει τα καμπανάκια εδώ και καιρό, δεν ακούτε τίποτα εσείς εκεί στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών;
• Το Άρθρο 33 θα το επαναφέρεται όπως ήταν –και πότε- παρ όλες τις στρεβλώσεις που επιφέρει στα υπολογισθέντα πρόστιμα προς είσπραξη;
Δείτε εδώ όλο το άρθρο «τα ελληνικά νησιά Κέιμαν» που αποτέλεσε αυτολεξεί την επιστολή – ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *