Σε αποκαλύψεις σχετικά με τη γερμανική δικαστική έρευνα για την υπόθεση προμήθειας των170 Leopard 2 προχωρά το Γερμανικό περιοδικό der Spiegel.
Στη διαδικτυακή του έκδοση αναφέρει ότι με το θέμα έχει ασχοληθεί πριν από μια δεκαετία καιη εισαγγελία του Μονάχου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα λόγω άρνησης της Αθήνας να συνεργαστεί!
Στη διαδικτυακή του έκδοση αναφέρει ότι με το θέμα έχει ασχοληθεί πριν από μια δεκαετία καιη εισαγγελία του Μονάχου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα λόγω άρνησης της Αθήνας να συνεργαστεί!
«Η Εισαγγελία του Μονάχου διενεργεί προκαταρκτική έρευνα σε σχέση με πιθανή δωροδοκία στην υπόθεση προμήθειας των 170 Leopard 2 στην Ελλάδα το 2000» γράφει ο αρθρογράφος της. «Αφορμή η ομολογία του πρώην ανώτατου στελέχους στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας, Αντώνιου Κάντα, ότι έδωσε 600.000 ευρώ στον έλληνα επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο, ο οποίος από τη δεκαετία του 80 συνεργάζεται στενά με την εξοπλιστική εταιρεία Krauss – Maffei Wegmann (KMW)».
Μάλιστα, σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται ότι «οι ανακριτές από το Μόναχο εδώ και χρόνια βρίσκονται πίσω από τα ίχνη της εταιρείας για τις δωσοληψίες με την Ελλάδα. Μάλιστα στις 8 Νοεμβρίου του 2004 ο τότε επικεφαλής της εισαγγελίας ΄Αουγκουστ Στερν απέστειλε στην Ελλάδα αίτημα δικαστικής συνδρομής, υπ. αριθμόν 562 AR 67291/04. Μεταξύ άλλων με το ερώτημα εάν υπάρχουν στοιχεία για τυχόν πληρωμές από την εταιρεία Krauss – Maffei Wegmann. Η Αθήνα τότε αρνήθηκε να δεχθεί τη δικαστική συνδρομή», αναφέρει χαρακτηριστικά!
Η έρευνα
Ως γνωστόν στην Ελλάδα ο φάκελος των Leopard 2 έχει ξανανοίξει μέσω έρευνας που διενεργούν οι εισαγγελείς κυρία Πόπη Παπανδρέου και κ. Αντώνης Ελευθεριάνος.
Η υπόθεση της προμήθειας των αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2 (αντιπρόσωπος Θωμάς Λιακουνάκος) είχε ερευνηθεί στο παρελθόν από τον νυν Οικονομικό Εισαγγελέα, κ. Παναγιώτη Αθανασίου (2003-2005), ο οποίος όμως είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν προέκυψε από την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης το αδίκημα της «απιστίας». Ο εισαγγελέας ωστόσο στο πόρισμά του επισήμανε ότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις τέλεσης πράξεων δωροδοκίας.
Αυτές ακριβώς τις ενδείξεις έχουν θέσει στο…μικροσκόπιο τους οι δυο εισαγγελείς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στις περίπου 500.000 σελίδες που αριθμεί η δικογραφία, ήδη έχουν εντοπίσει τις κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να κινηθούν προκειμένου να ακολουθήσουν τα μονοπάτια μιας προμήθειας «μαμούθ» που εκτιμάται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.
Ο «σκυλοκαβγάς» για την προμήθεια
Η μίζα των 60 εκατ. αποκαλύφθηκε χάρη σε μια δικαστική διένεξη των αντισυμβαλλόμενων η οποία αποκάλυψε όλο το παρασκήνιο. H εταιρία International Bartetand Offset Service Corporatio(IBOS) που είχε ως διαχειρίστρια την εταιρεία Transat Maritime στο Μονακό, σύμφωνα με την επίμαχη 7σέλιδη συμφωνία «είναι υπεύθυνη για την υποστήριξη της γερμανικής KMW, αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στην EvanstoGroup Ltd, με έδρα στις βρετανικές Παρθένους Νήσους, «προμήθεια της τάξεως του 3% της καθαρής αξίας των προϊόντων (60,6 εκατ. ευρώ), που θα παραδώσει η KMW.
Αυτό χαρακτηρίστηκε από δημοσιεύματα ως κόλπο για να μην αφήσει… ίχνη η υπέρογκη προμήθεια και οι αποδέκτες της. Η Evanston Ltd, ωστόσο, δεν έλαβε ποτέ τα χρήματα με αποτέλεσμα να προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο το 2003 διεκδικώντας αυτά τα χρήματα με αποτέλεσμα να αποκαλυφτεί και η σύμβαση και η προμήθεια. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, οι δυο εισαγγελείς απευθύνουν τα πρώτα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τα κράτη-έδρες των δυο εταιριών. Για την ιστορία η διαμάχη των δύο υπεράκτιων εταιριών για το 3% της προμήθειας έκλεισε εξωδικαστικά με άγνωστο, όμως, τρόπο.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου