H εσωκομματική ηρεμία στη ΝΔ, ακόμη περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ, είναι επιφανειακή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα και για τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης έχει ονοματεπώνυμο: Ο Αντώνης Σαμαράς έχει λόγους να ανησυχεί για τη στάση του Κ. Καραμανλή και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει λόγους να αναρωτιέται πού το πάει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ειδικότερα:
Ο Κ. Καραμανλής έχει δηλώσει -μέσω διαρροών και μέσω Ν. Κακλαμάνη- ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος για την προεδρία της δημοκρατίας, ενώ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος τον έχει χαρακτηρίσει "εθνικό κεφάλαιο", που σημαίνει ότι θα έδινε στους βουλευτές του "γραμμή" υπέρ του "ναι" εφόσον ήταν ο πρώην πρωθυπουργός υποψήφιος για την ΠτΔ. Παρά τις εντάσεις που θα προκαλούσε μια τέτοια εξέλιξη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, είναι προφανές ότι για το Μέγαρο Μαξίμου θα ήταν μια σημαντική δυνατότητα αν μπορούσε να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο.
Την ίδια ώρα, από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού έχουν διακινηθεί πληροφορίες κατά τις οποίες δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Αν αυτό συμβεί θα πρόκειται για έμπρακτη αποστασιοποίηση με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, από τη στιγμή που ο Κ. Καραμανλής δεν δείχνει καμία διάθεση πολιτικής αποστρατείας. Κόσμος πάει και έρχεται στο γραφείο του, ο ίδιος εκδηλώνει στους συνομιλητές του το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις αλλά και την αγωνία του για την πορεία της κεντροαριστεράς. Πρόσωπα ταυτισμένα μαζί του όπως ο Ευ. Αντώναρος ασκούν συχνά πυκνά κριτική στην κυβέρνηση μέσω των social media, ενώ η επιστροφή του Θ. Ρουσόπουλου στη ΝΔ, στην επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση, ήταν ασφαλώς μια κίνηση καλής θέλησης, ένα άνοιγμα, από την πλευρά του πρωθυπουργικού επιτελείου. Αρκεί αυτό για να αποκατασταθεί μια ουσιαστική σχέση μεταξύ του σημερινού και του πρώην προέδρου της ΝΔ; Η ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ προς την διακυβέρνηση Καραμανλή, το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται εκτός του στόχαστρου της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι κάτι που δεν γίνεται παρά να ενοχλεί το Μέγαρο Μαξίμου. Πόσο μάλλον όταν στο πρόσφατο παρελθόν ο Κ. Καραμανλής, πάλι μέσω διαρροής, είχε πει πως "τον Τσίπρα, τον πάει".
Ο Γ. Παπανδρέου από την πλευρά του δεν ακολουθεί την οδό των διαρροών, αλλά των δημόσιων παρεμβάσεων. Η τελευταία ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης, την Παρασκευή, ήταν μια σαφής ένδειξη ότι θέλει να επανέλθει στο προσκήνιο. Αφησε σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, χωρίς όμως να μιλήσει γι αυτό με έναν ξεκάθαρο τρόπο. Στην πραγματικότητα δείχνει να εξετάζει αυτή την ιδέα και να θέλει να μετρήσει τις δυνάμεις του, χωρίς να έχει σαφές σχέδιο. Παρόλο που στην ομιλία του έκανε κριτική και προς την κυβέρνηση και προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, από την Χαριλάου Τρικούπη δεν έγινε απολύτως κανένα σχόλιο.
Αμηχανία ή προσπάθεια να μην προκληθεί εσωκομματική ένταση; Ο,τι και αν υπάρχει πίσω από αυτή τη σιωπή, γεγονός είναι ότι το μέτωπο μεταξύ βενιζελικών-παπανδρεϊκών παραμένει θερμό και ακόμη δεν έχουν λυθεί τα βασικά, με πρώτο απ όλα αν θα συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος είχε διαφωνήσει με το εγχείρημα της Ελιάς και επομένως δεν προκύπει πως θα στηρίξει ένα ανάλογο πείραμα για δημιουργία συμμαχικού σχήματος. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει, και παρόλο που κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι μπορεί να μεταφερθεί από την Αχαία στην Περιφέρεια Αττικής, δεν έγινε ούτε επιβεβαίωση ούτε διάψευση από το περιβάλλον του.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου