Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Κάγκελα παντού!


Σιδηρόφρακτη η μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης και υπό τον ασφυκτικό κλοιό των ΜΑΤ, αντί να προκαλέσει χαμόγελα και υπερηφάνεια στους γονείς που είχαν πάει να καμαρώσουν τα παιδιά τους, δημιούργησε αγανάκτηση, εκνευρισμό και αρνητικά σχόλια.
Μεταξύ των… αγανακτισμένων, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που «τα 'χωσαν» όταν κατέβηκαν από την «αποστειρωμένη» εξέδρα των επισήμων.
«Τι αίσχος είναι αυτό; Έλεος. Εδώ ήρθαμε να δούμε τα παιδιά μας», φώναζε μια γυναίκα που κρατούσε αγκαλιά ένα μικρό κοριτσάκι με μια χάρτινη ελληνική σημαιούλα στο χέρι.

parelasi-thessaloniki-3

Λίγο πριν από την Αριστοτέλους ένας κύριος προσπαθούσε να πείσει του αστυνομικούς να του επιτρέψουν τη διέλευση από την οδό Ερμού, για να δει τον γιο και τον ανιψιό του που παρελαύνουν. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τα παρακάλια, δεν τα κατάφερε και αναγκάστηκε να περπατήσει τρέχοντας για να κάνει τον γύρο και να προλάβει.
Τα περιστατικά που προκάλεσαν τα ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας ήταν πολλά. Πολλές ήταν και οι αντιδράσεις και τα σχόλια. Από απλά μουρμουρητά έως ύβρεις και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την εξουσία, τους κυβερνώντες, την αστυνομία…

parelasi-thessaloniki-2
Και πίσω από όλα αυτά, ένα μεγάλο «γιατί;». Γιατί χρειάζονται τα ΜΑΤ και τα κάγκελα, ο κλοιός στην εξέδρα των επισήμων; Αφού, ακόμη κι οι ίδιοι το καταλάβαιναν, όπως φάνηκε στη συνέχεια με τις δηλώσεις τους.
«Τόσο κατά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου όσο και κατά τη μαθητική παρέλαση τα μέτρα ήταν υπερβολικά και απαράδεκτα. Τα μέτρα αυτά δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε με την ουσία του τριημέρου. Οφείλουν όλοι να σεβαστούν το γεγονός ότι οι Θεσσαλονικείς πρέπει ανεμπόδιστα να συμμετέχουν και να εορτάσουν την τριπλή εορτή της Θεσσαλονίκης», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, που ζήτησε να μην ξανατοποθετηθούν κάγκελα κατά μήκος της οδού Τσιμισκή: «Ή να σταματήσουν οι παρελάσεις ή να φύγουν τα κάγκελα. Αλλιώς δεν έχει νόημα να παρελαύνουν τα παιδιά για τα πέντε άτομα που βρίσκονται στην εξέδρα».

parelasi
Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. «Εγώ ιδεολογικά είμαι εναντίον, έτσι κι αλλιώς. Ένα πράγμα που με ενόχλησε ιδιαίτερα είναι τα κάγκελα. Γιατί τις κάνουμε τις παρελάσεις; Για να τις βλέπουμε μεταξύ μας; Γίνονται που γίνονται, αν δεν τις βλέπει ο κόσμος, τι νόημα έχει;», τόνισε.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο ΥΜΑΘ Γιώργος Ορφανός που εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μαθητιώσα νεολαία της Θεσσαλονίκης, αλλά απέφυγε να σχολιάσει ότι έγινε κάτω από δρακόντεια αστυνομικά μέτρα.


Νίκος Φωτόπουλοςefsyn.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *