Του Μάκη Ανδρονόπουλου
Η επισημοποίηση του δημοσιονομικού φιάσκου μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να παραμένει στο ιλιγγιώδες ύψος του 12,2% του ΑΕΠ το 2013 βάσει των αναθεωρημένων εκτιμήσεων της Eurostat, αποτελεί το Βατερλό των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη χώρα από τους δανειστές και τις κυβερνήσεις που εκτελούσαν τις εντολές τους. Δηλαδή, μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής λιτότητας το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι τετραπλάσιο του ορίου 3% του ΑΕΠ που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική κρίση στην Ελλάδα άρχισε όταν η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή παραδέχθηκε ότι το έλλειμμα ήταν στο 6,5% και παρασκηνιακά παραδεχόταν πως ήταν στο 8%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος το υπολόγιζε στο 12,% (δηλαδή, όσο και τώρα), άσχετα αν ο φιλόδοξος Γ. Παπακωνσταντίνου έκρινε πως έπρεπε να του φορτώσει κι άλλα άπλυτα και το πήγε στο 25%...
Η δημοσιονομική αποτυχία των μνημονίων είναι εκκωφαντική και έρχεται να κάτσει δίπλα στην ήδη γνωστή αποτυχία της πολιτικής του χρέους, που έκλεισε το 2013 στο 174,9% του ΑΕΠ έναντι του 120% που ήταν πριν τα μνημόνια και παρά το «κούρεμα» του PSI.
Η διπλή αποτυχία των πολιτικών που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια οφείλονται στην ύποπτη πλέον εμμονή των δανειστών σε ατελέσφορες πολιτικές. Οι δανειστές είναι πλέον πολιτικά εκτεθειμένοι έναντι του ελληνικού λαού και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δυστυχώς, η παραπάνω δραματική δημοσιονομική εξέλιξη συνεχίζεται και φέτος, με επιταχυνόμενη πλέον τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το κράτος, που ξεπέρασαν τα 70 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 9,683 δισ. ευρώ αφορούν το 9μηνο του 2014) και στα οποία αν προστεθούν και οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία φθάνουμε στα 90 δισ. ευρώ. Το ζήτημα πλέον δεν είναι οι 100 δόσεις, αλλά η ανατροπή ενός άδικου και έντονα ταξικού φορολογικού συστήματος που αποσαθρώνει την κοινωνική συνοχή.
Παράλληλα, η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού παραμένει προβληματική σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μήνου, όχι τόσο λόγω της υστέρησης των φορολογικών εσόδων κατά 567 εκατ. ευρώ, όσο γιατί σημειώνεται υπερσυγκράτηση των δαπανών, με δραματικές συνέπειες στη λειτουργία της παιδείας, των νοσοκομείων κ.ο.κ. Το γεγονός ότι στο τελευταίο 3μηνο του έτους συσσωρεύονται μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις (τρεις δόσεις ΕΝΦΙΑ, τελευταία δόση φόρου εισοδήματος και τέλη κυκλοφορίας για το 2014) προμηνύει δύσκολο δημοσιονομικό φινάλε για το 2014.
Η δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας απεικονίζεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπου τα συστημικά μέσα προβάλουν το πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ (+1,68%) που παρουσίασε τον Αύγουστο και 2,1 δισ. στο 8μηνο. Το εμπορικό έλλειμμα είναι αυξημένο στα 12,3 δισ. ευρώ έναντι του 8μήνου του 2013 που ήταν 11,3 δισ. Επίσης, στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαιακών μεταβιβάσεων ανήλθε σε 1,9 δισ. ευρώ, έναντι 2,8 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 4,6 δισ. ευρώ το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014, έναντι 6,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Δηλαδή έχουμε υποχώρηση των θετικών μεγεθών που υποκρύπτουν τις παθογένειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Παρά την δραστική συρρίκνωση του μισθολογικού κόστους, η ελληνική ανταγωνιστικότητα συνεχίζει να χειροτερεύει. Κάτι που δεν φαίνεται να θορυβεί ούτε τους δανειστές, ούτε την κυβέρνηση. Γιατί άραγε;
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου