Ως γνωστό, στις χρηματιστηριακές αγορές οι πληροφορίες είναι χρήμα και γι’ αυτό απαγαρεύεται ρητά η χρήση εσωτερικής πληροφόρησης για την αγοραπωλησία μετοχών. Δεν πρόκειται για κάτι, μόνο, ηθικά και δεοντολογικά απαράδεκτο αλλά και πέρα για πέρα παράνομο.
Εξαιτίας της ειδικής θέσης της BlackRock στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η κατοχή εσωτερικής πληροφόρησης από αυτήν είναι δεδομένη και έτσι το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να επιτρέπεται είναι μία θυγατρική της να εμπλακεί σε οποιαδήποτε αγοραπωλησία ελληνικών μετοχών, πόσο μάλλον τραπεζών, τις οποίες η μητρική της ελέγχει θεσμικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία από τις υπηρεσίες δεδομένων των Financial Times τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στα πλαίσια αυτού του άρθρου, η BlackRock Advisors UK Ltd όχι μόνο έχει εμπλακεί σε αγοραπωλησία μετοχών ελληνικών τραπεζών αλλά και πούλησε στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2014 1,7 εκ μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της οποίας η τιμή, έκτοτε, κατέρρευσε.
Το ελάχιστο που μπορούσε να πράξει η ελληνική κυβέρνηση ήταν να προβεί σε μία συμφωνία που να δεσμεύει τη BlackRock, ότι η τελευταία δε θα χρησιμοποιούσε την εσωτερική της πληροφόρηση για την αγοραπωλησία ελληνικών μετοχών.
Εκτός και αν αυτό είναι κάτι το οποίο η κυβέρνηση επιθυμούσε και επικρότησε, στην προσπάθεια της να υποστηρίξει το χάρτινο ‘success story’ της, δείχνοντας πως ξένοι επενδυτές ‘εμπιστεύονται’ τις ελληνικές τράπεζες.
Γιατί η περίπτωση BlackRock είναι μόνο ενδεικτική του τρόπου που η ελληνική κυβέρνηση κάνει business με διεθνείς κερδοσκόπους και είναι πολύ πρόσφατες οι μνήμες από τις ‘εξόδους’ της στις αγορές όπου επέτρεψε ακόμη και σε άκρως κερδοσκοπικές επενδυτικές εταιρίες, όπως τα hedge funds, να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.
Ϊσως πρέπει να εξεταστεί αν είναι αυτά τα ίδια hedge funds που το τελευταίο διάστημα έχουν ξεπουλήσει τα ελληνικά ομόλογα εκτοξεύοντας το κόστος δανεισμού της χώρας στα ύψη και επανασφραγίζοντας τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.
Ίσως πρέπει να εξεταστεί και αν η BlackRock συμπεριλαμβάνεται στις εταιρίες που αγόρασαν ελληνικά ομόλογα χαμηλά και τα πούλησαν υψηλότερα.
Σε κάθε περίπτωση κάποιος πρέπει να ανοίξει στη Βουλή το φάκελο BlackRock και άλλων κερδοσκοπικών εταιριών που έχουν γίνει τμήμα της οικονομικής ζωής της χώρας και να ζητήσει απ’ την κυβέρνηση απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων:
α) Γιατί επετράπη σε μία εταιρία με θεσμικό ρόλο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να προβαίνει, είτε άμεσα είτε μέσω θυγατρικών της, σε αγοραπωλησίες μετοχών ελληνικών τραπεζών;
β) Εμπίπτει ή όχι η BlackRock στη νομοθεσία περί εσωτερικής πληροφόρησης και αν ναι γιατί δεν ξεκινά σχετικός έλεγχος;
γ) Σε ποιες τιμές αγόρασε η BlacKRock μετοχές;
δ) Γιατί πούλησε 1,7 εκ μετοχές της Εθνικής Τράπεζας στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2014;
ε) Πέραν τον μετοχών ενεπλάκη η BlackRock και σε αγοραπωλησία ελληνικών ομολόγων;
ζ) Μέσα στα πλαίσια των χρηματοοικονομικών της υπηρεσιών , συμβούλευσε η BlackRock και άλλες εταιρίες για την αγοραπωλησία ελληνικών μετοχών ή ομολόγων και αν ναι ποιων;
η) Ποια hedge funds αγόρασαν ελληνικά ομόλογα στις πρόσφατες εξόδους της κυβέρνησης στις αγορές και ποια από αυτά τα πούλησαν πρόσφατα ανεβάζοντας τις αποδόσεις τους στα ύψη;
Πάνος Παναγιώτου
Διευθυντής Ελληνικής Κοιντότητας Τεχνικών Αναλυτών
www.ekta.gr
Διευθυντής Ελληνικής Κοιντότητας Τεχνικών Αναλυτών
www.ekta.gr
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου