Του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου
Με μια λίστα που περιέχει δήθεν τις …«αλήθειες» του κυβερνητικού έργου περιφέρεται ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς, την οποία παρουσιάζει σε κάθε δημόσια εμφάνιση του, ισχυριζόμενος ότι εμπεριέχει τις «προϋποθέσεις» για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Οι «αλήθειες» του πρωθυπουργού, δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από μια χονδροειδή αντιστροφή της πραγματικότητας, με στόχο την δημιουργία κάλπικων προσδοκιών στον ελληνικό λαό.
– «Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο Μνημόνιο, δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα αναγκαστικού δανεισμού».
Η πρώτη «αλήθεια» του Αν. Σαμαρά, ξέφτισε εν τη γένεση της. Οι δανειστές της τρόικας ήδη ανακοίνωσαν το όνομα του νέου μνημονίου, το οποίο μετά τη μεταβάπτιση του, θα φέρει τον τίτλο: «Προληπτική πιστωτική γραμμή». Σε πλήρη συμφωνία ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ ξεκαθαρίσανε ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας δεν ολοκληρώνονται με την εκπνοή του ισχύοντος «μνημονίου», αφού η χώρα θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης που θα συνοδεύεται από καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και ελέγχων. Η «προληπτική πιστωτική γραμμή» από τον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM της ΕΕ, θα αποτελέσει τη νέα συμφωνία αναγκαστικού δανεισμού – που παρά τις πρωθυπουργικές κορώνες – θα περιέχει και νέα σκληρά μέτρα. Οι μνημονιακές πολιτικές, θα συνεχιστούν από την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και μάλιστα θα δεσμεύουν και τις επόμενες ελληνικές κυβερνήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το νέο δάνειο – γιατί για τέτοιο πρόκειται – θα δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να ελέγχει απόλυτα της χώρα, αφού πιθανή παραβίαση των όρων που θα τεθούν θα επιτρέπει την διακοπή της χρηματοδότησης. Με άλλα λόγια οι έλεγχοι για την καταβολή των δόσεων θα συνεχιστούν επί μακρόν…
– «Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η ανάκαμψη άρχισε. Και η ανεργία πέφτει σταθερά τους τελευταίους πέντε μήνες. Η οικονομία γύρισε προς τα πάνω».
Η δεύτερη «αλήθεια» του πρωθυπουργού, είναι τόσο «πλασματική» όσο και τα στοιχεία που κατά καιρούς δίνουν στην δημοσιότητα οι διάφοροι φορείς που καταγράφουν τα ποσοστά ανεργίας και τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός «θριαμβολογούσε» τον Σεπτέμβριο, επειδή η ανεργία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε στο ποσοστό του 26,6% στο β” τρίμηνο του 2014 από 27,8% που ήταν το α” τρίμηνο του χρόνου. Η συγκεκριμένη μείωση της τάξης του 1,2% είναι ακριβώς η αύξηση που καταγράφηκε σε θέσεις εργασίας που αφορούν αποκλειστικά τον τουρισμό (αύξηση 1,2% των απασχολούμενων στον τριτογενή τομέα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ). Πρόκειται για θέσεις εργασίας με ημερομηνία λήξης, αφού η «τουριστική σεζόν» λήγει επίσημα τον Οκτώβριο και οι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο τομέα, αναμένεται να μπουν κατά μεγάλο ποσοστό στα ταμεία της ανεργία από τις αρχές Νοεμβρίου. Πίσω λοιπόν από τα ευχολόγια του πρωθυπουργού, υπάρχει μια τραγική πραγματικότητα που καταγράφει 1.280.101 «επίσημα» ανέργους, χωρίς σε αυτούς να υπολογίζονται οι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό αλλά και όσοι δεν καταγράφονται πουθενά.
Οσο για την «ανάκαμψη» που υπόσχεται ο πρωθυπουργός για το 2014, αυτή εδράζεται σε εκτιμήσεις της Κομισιόν. Σύμφωνα με αυτά η Ελλάδα το 2014 θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης στο 0,6% το 2014 και στο 2,9% το 2015. Εμείς απλώς να θυμίσουμε ότι στο δεύτερο μνημόνιο η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση εκτιμούσαν ότι το 2013 η Ελλάδα θα είχε (0% ανάπτυξη) και τελικά καταγράφηκε ύφεση της τάξης του 3,7%! Με την οικονομία της Ευρωζώνης να κλυδωνίζεται εκ” νέου (η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1,9% τον Αύγουστο. Στην Ελλάδα η μείωση ήταν 6%) είναι πολύ πιθανόν οι εκτιμήσεις να πάνε για ακόμα μια φορά …περίπατο. Σε κάθε περίπτωση η «ανάπτυξη» που υπόσχεται ο πρωθυπουργός, δεν αφορά τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού, αφού η οποία άνοδος της – αν τελικά υπάρξει – θα βασίζεται στην μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης από τα αφεντικά.
– «Βγήκαμε στις αγορές και τώρα δανειζόμαστε σε λογικά επιτόκια. Και οι αγορές υποδέχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο τα νέα Ελληνικά ομόλογα».
Η τρίτη «αλήθεια» του Αν. Σαμαρά …απεβίωσε, σχεδόν με την εκφώνηση της. Τα δεκαετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έχουν πλέον απόδοση της τάξης του 8,94%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2012, όταν ανέλαβε πρωθυπουργός. Η άνοδος τον περιβόητων «σπρεντς» (επιτόκια δανεισμού), περίπου στο 9% καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη την έξοδο της ελληνικής κυβέρνησης στις αγορές. Οι καπιταλιστικές αγορές σε πλήρη συνεργασία με την τρόικα, επιδιώκουν την παραμονή της χώρας σε καθεστώς μνημονίου, αφού κύριος στόχος τους είναι να ξεζουμίσουν τον ελληνικό λαό, με την αρωγή της κυβέρνησης Σαμαρά, για να εισπράξουν τα ληστρικά τοκοχρεολύσια που προκύπτουν από το δημόσιο χρέος που κρατούν στα χέρια τους.
– «Το χρέος μας σταμάτησε να αυξάνεται ονομαστικά. Κι άρχισε ήδη να μειώνεται ονομαστικά. Καθώς θα προχωράμε στο δρόμο της Ανάπτυξης, θα αρχίσει να μειώνεται και ως ποσοστό του ΑΕΠ».
Η τέταρτη «αλήθεια» του πρωθυπουργού …σκοντάφτει στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Δελτίο Δημοσίου Χρέους που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών (www.minfin.gr) το χρέος της χώρας τον Ιούνιο του 2014 ανερχόταν στο ποσό των 322.398,63 δις ευρώ. Ήταν αυξημένο κατά περίπου 2 δις ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2014 όπου ανερχόταν στο ποσό των 320.422,89 δις ευρώ. Το χρέος λοιπόν δεν μειώθηκε ονομαστικά, εκτός αν το υπουργείο Οικονομικών έχει νέα στοιχεία τα οποία αποφεύγει να …δημοσιοποιήσει. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αυξάνεται συνεχώς ακόμα και μετά την είσοδο της χώρας σε καθεστώς μνημονίου (από το 125% του ΑΕΠ έφτασε στο 175% του ΑΕΠ), ακόμα και μετά το «κούρεμα» του που πλήρωσαν πανάκριβα τα ασφαλιστικά ταμεία και μια σειρά από οργανισμούς του δημοσίου.
Οσο για τις αναφορές του πρωθυπουργού ότι ο χρέος θα μειώνεται «ως ποσοστό του ΑΕΠ» όταν θα έρθει η ανάπτυξη, απλώς υπενθυμίζουμε ότι την περίοδο 2004 – 2006 που η ελληνική οικονομία έτρεχε με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% το χρέος αυξανόταν.
Η «αλήθεια» που δεν λέει ο πρωθυπουργός είναι το δημόσιο χρέος – παρά τις δραματικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές – αυξήθηκε γιατί τα κρατικά ταμεία ανέλαβαν τη διάσωση των τραπεζιτών και συνεχίζουν να προσφέρουν επιδοτήσεις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
– «Οι φορο-ελαφρύνσεις άρχισαν! Φορο-ελαφρύνσεις ήδη υπάρχουν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού: Μείωση του φόρου αλληλεγγύης κατά 30%. Μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, επίσης. (…) Οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα αυξηθούν στις 72 με 100».
Εδώ η …«αλήθεια» του πρωθυπουργού θυμίζει τη λογική του Χότζα. Αφού πρώτα αύξησαν μέσω του φόρου το πετρέλαιο θέρμανσης από το 60 λεπτά το λίτρο στο 1,3 ευρώ το λίτρο(!), σήμερα έρχονται δήθεν να το …μειώσουν κατά 30%, με την τελική τιμή να είναι και πάλι απαγορευτική για την συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών που αναμένεται να παγώσουν και το φετινό Χειμώνα.
Η δε ανακοίνωση της μείωσης του φόρου αλληλεγγύης, αποτελεί από μόνη της ένα μεγάλο ψέμα, αφού η κυβέρνηση αρχικά είχε υποσχεθεί να τον καταργήσει και τελικά επέκτεινε την εφαρμογή του για δυο επιπλέον χρόνια με …έκπτωση 30%.
Οσο για την …διευκόλυνση των δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αυτή προέρχεται αφού πρώτα οι κυβερνήσεις των μνημονίων αύξησαν κατακόρυφα τους φόρους και τις εισφορές των ασφαλισμένων, οδηγώντας στη χρεωκοπία εκατομμύρια νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες.
– «Μόλις ολοκληρωθούν και τα τελευταία “τεστ αντοχής” των τραπεζών (…) οι Ελληνικές τράπεζες, πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, θα αρχίσουν να δίνουν επιτέλους περισσότερη ρευστότητα».
Σε αυτή την αναφορά του πρωθυπουργού υπάρχει μια «αλήθεια» και ένα «ψέμα». Η «αλήθεια» έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι πράγματι οι Ελληνικές τράπεζες «διασώθηκαν» και ανακεφαλοποίηθηκαν, αφού πρώτα από τα κρατικά ταμεία βγήκαν είτε με τη μορφή ρευστού, είτε κρατικών εγγυήσεων περίπου 211,5 δις ευρώ (βλέπε ημεροδρόμος 29 Αυγούστου 2014 «τα κέρδη τους η φτώχεια μας»)! Χρήματα που φορτώθηκαν στην πλάτη του ελληνικού λαού και μέρος των οποίων πέρασε απευθείας στο δημόσιο χρέος. Το «ψέμα» συνίσταται στην αναφορά του πρωθυπουργού ότι θα υπάρξει περισσότερη ρευστότητα στην οικονομία, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί αφού στον σχεδιασμό των ελληνικών τραπεζών δεν υπάρχει στόχος για την αύξηση της παροχής δανείων προς τα ελληνικά νοικοκυριά. Το αντίθετο μάλιστα, εντός του 2015 ετοιμάζουν επιδρομή κατασχέσεων προκειμένου να αρπάξουν τα σπίτια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, προκειμένου να ενισχύσουν τα χαρτοφυλάκια τους.
– «Η Ελλάδα για πρώτη φορά στον Προϋπολογισμό του 2015, θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα. Δεν θα καλύπτουμε, δηλαδή, μόνο τα έξοδά μας, αλλά θα καλύπτουμε και τους τόκους! Και έτσι δεν θα προστίθεται νέο χρέος σε βάρος των μελλοντικών γενιών. Καθόλου πια!».
Η …«αλήθεια» του πρωθυπουργού έχει να κάνει με τις γνωστές μαθηματικές αλχημείες των εκάστοτε κυβερνήσεων, με τις οποίες προσπαθούν να εμφανίσουν ότι δήθεν οι «θυσίες» του λαού πιάνουν τόπο. Η αλήθεια είναι ότι η επίτευξη μηδενικού δημοσιονομικού ελλείματος, αν τελικά «ευοδωθεί» μέσα στο 2015 θα προέλθει από νέες περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις. Ο λαός θα ματώσει για ακόμα μια φορά προκειμένου να πληρωθούν οι τόκοι των δανειστών. Το χρέος θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα με την κυβέρνηση Σαμαρά – όπως προβλέπει η έκθεση του ΔΝΤ – να πρέπει να αναζητήσει επιπλέον 27,5 δις ευρώ για να καλύψει την πληρωμή των κρατικών ομολόγων που λήγουν την διετία 2015 – 2016. Με άλλα λόγια στο υπάρχον χρέος θα προστεθεί και νέο, με τις αγορές να ζητούν επιτόκιο 9% και την ΕΕ ως εναλλακτική λύση να απαιτεί νέο μνημόνιο για να δανείσει τη χώρα.
Είναι φανερό ότι οι «αλήθειες» του Αν. Σαμαρά είναι τόσο …αληθινές, όσο και οι προεκλογικές υποσχέσεις του το 2012, όταν πριν γίνει πρωθυπουργός δεσμευόταν ότι δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα και η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου