γράφει ο Μιχάλης Λαγάνης
Όλοι βλέπουν και ακούν, πολλοί γνωρίζουν, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί οι οποίοι τολμούν να μιλήσουν. Και όταν το κάνουν πέφτουν θύματα μαφιόζικων επιθέσεων με εμπρησμούς αυτοκινήτων, ξυλοδαρμούς και απειλές για τη σωματική ακεραιότητα τόσο τη δική τους όσο και των συγγενών τους.
Η πραγματικότητα στη νυχτερινή ζωή στο Μικρολίμανο δεν είναι φαντεζί με πάρτι, μεθύσια και καλή ζωή- τουλάχιστον όχι για όλους. Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι συμμορίες δίνουν μάχη για τον έλεγχο της νύχτας.
«Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, οπότε και ο τότε Δήμαρχος Πειραιά Στέλιος Λογοθέτης ξεκίνησε να μοιράζει αλόγιστα άδειες λειτουργίας αναψυκτηρίων σε κάθε ενδιαφερόμενο, η Ακτή Δηλαβέρη άρχισε αργά αλλά σταθερά να μετατρέπεται στη νέα Τρούμπα του Πειραιά», μου λέει ηλικιωμένος κάτοικος της περιοχής που ζήτησε να μη δημοσιεύσω τα στοιχεία του διότι όπως ισχυρίζεται έχει πέσει και ο ίδιος θύμα εκβιασμού από ανθρώπους της νύχτας. Ναρκωτικά, πορνεία και ποτά-μπόμπες έγιναν καθημερινότητα για τους κατοίκους, και τους θαμώνες των νυχτερινών κέντρων. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα απ΄ όλα είναι η εκκωφαντική μουσική από τα κλαμπ κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ειδικά το καλοκαίρι η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Όσες φορές μάλιστα επιχειρήσαμε να καλέσουμε την αστυνομία αντιμετωπίσαμε την προκλητική αδιαφορία των διωκτικών αρχών, αφού είτε δεν υπήρχε διαθέσιμο περιπολικό, είτε οι αστυνομικοί έμεναν στις απλές συστάσεις προς τους υπευθύνους των καταστημάτων»υποστηρίζει κάτοικος της περιοχής. «Υπήρξαν ακόμα και περιπτώσεις ξυλοδαρμών ή εμπρησμών Ι.Χ. σε βάρος εκείνων οι οποίοι είχαν το θάρρος να καταγγείλουν στην αστυνομία κάποιους καταστηματάρχες της περιοχής. Αυτό είχε ως συνέπεια όλοι να ξέρουν, αλλά κανείς πλέον να μη μιλά» .
Οι έρευνες της αστυνομίας στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής σχετικά με τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Αρβέρ Μπάκο, του φερόμενου ως δράστη των πυροβολισμών το περασμένο Σάββατο, απέδωσαν τη Τετάρτη 26/11, όταν και συνελήφθη σε κρησφύγετο στο Γουδή. Σύμφωνα με τα στοιχεία των προηγούμενων ημερών, ο επικίνδυνος φυγάς κοιμήθηκε τις δύο τελευταίες νύχτες πριν από το δολοφονικό του αμόκ σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ακριβώς απέναντι από το κέντρο διασκέδασης στο οποίο επιτέθηκε. Όμως και η αστυνομία έκανε μία σειρά λάνθασμένων χειρισμών με πρώτο και κυριότερο σφάλμα, σύμφωναμε την άποψη έμπειρων εν ενεργεία αξιωματικών, τη «διαρροή» προς τα ΜΜΕ της ταυτότητας του δράστη.
«Λίγες ώρες μετά την πρωτοφανή επίθεση στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, πηγές της ΕΛ.ΑΣ διέρρεαν δεξιά και αριστερά πως γνώριζαν την ταυτότητα του πιστολέρο. Όμως, με αυτό τον τρόπο ήταν σαν να λένε στον καταζητούμενο πως "ξέρουμε ποιος είσαι και που μένεις", δίνοντας του έτσι τον απαραίτητο χρόνο ώστε να μπορέσει να βρει ασφαλές κρησφύγετο», αναφέρουν κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. Συμπληρώνουν πως «από τη στιγμή που γνώριζαν ποιος είναι έπρεπε να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση εισαγγελικής εντολής για τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας και των στοιχείων της ταυτότητάςτου τόσο στον έντυπο όσο και τον ηλεκτρονικό τύπο». Έσπευσαν μάλιστα να δικαιολογήσουν την «κωλυσιεργία» που παρατηρήθηκε ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, στο νόμο Ρουπακιώτη περίτης «προστασίας των προσωπικών δεδομένων» .
Μόνο που ο ίδιος ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, φρόντισε να «αδειάσει» τις διωκτικές και δικαστικές αρχές, υποστηρίζοντας ότι: «Η μη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας αφορά μόνο καταδικασθέντες ή συλληφθέντες και ΔΕΝ αφορά καταζητούμενους! Σε περίπτωση συλλήψεων- και μόνο τότε η ειδική διάταξη δίνει στον συλληφθέντα τη δυνατότητα εντός δύο ημερών να κάνει προσφυγή στον εισαγγελέα ότι δεν μπορεί να βγάλει την φωτογραφία του».
Ό,τι αφορά στο προφίλ του δράστη όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι διωκτικές αρχές είναι πως τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου ο πιστολέρο δεν έδρασε μόνος, αλλά είχε τη βοήθεια τουλάχιστον δύο ακόμα συνεργών, οι οποίοι φρόντισαν να τον φυγαδεύουν αμέσως μετά την αιματηρή επίθεση στο κλαμπ.
Από τις έως τώρα έρευνες προκύπτει πως οι διωκτικές αρχές μάλλον είχαν υποτιμήσει τη θέση του Αρβέρ Μπάκο στην ιεραρχία της αλβανικής μαφίας, αφού στην αρχή θέλησαν να τον παρουσιάσουν ως χαμηλόβαθμο στέλεχος. Εικάζεται όμως ότι κατά τη διάρκεια της επταετούς φυλάκισής του για ληστείες και διαρρήξεις, απέκτησε διασυνδέσεις και αναβαθμίστηκε επεκτείνοντας τη δράση του στις περιοχές του Μεταξουργείου και του Άγιου Παντελεήμονα.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου