Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Οι κυβερνήσεις φεύγουνε μα τα μνημόνια μένουν...












Συντάκτης: 



Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες στην Ελλάδα στέλνει το Βερολίνο, λίγες ώρες μετά τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, τονίζοντας πως πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της χώρας από την τρόικα προτού γίνουν οποιεσδήποτε άλλες συζητήσεις, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι όσα απαιτούνται τώρα από την ελληνική κυβέρνηση, θα ζητηθούν και στο μέλλον από όποιες τυχόν άλλες πολιτικές δυνάμεις αναλάβουν τα ηνία της χώρας.
Οπως δήλωσε σε σχετικές ερωτήσεις που της υποβλήθηκαν η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Μαριάνε Κοτέ, «το Eurogroup έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να βοηθήσει και στη συνέχεια την Ελλάδα. Τώρα όμως το θέμα είναι να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση. Αυτή είναι και η προϋπόθεση για όλες τις περαιτέρω συζητήσεις. (…) Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ της τρόικας και της Ελλάδας και όχι μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας. Οταν η αξιολόγηση αυτή ολοκληρωθεί, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα ασχοληθούν και με το ποια θα είναι η συνέχεια. Ο στόχος δεν έχει μεταβληθεί, το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί όπως έχει συμφωνηθεί».
Αυτή είναι η επίσημη στάση της γερμανικής πρωτεύουσας μέχρι και χθες το απόγευμα. Ωστόσο, ανεπίσημα, διπλωματικές πηγές στο Βερολίνο υποστηρίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει σκληρή στάση, στηρίζοντας την τρόικα και το ΔΝΤ ως προϋπόθεση για να συνεχίσει να στηρίζει και την Ελλάδα στο μέλλον. Το Βερολίνο, λένε, δεν θα πει «όχι» σε παράταση του προγράμματος, ενώ συνεχίζει να πιστεύει ότι μια μελλοντική συμφωνία για ενισχυμένη επιτήρηση της Ελλάδας –και μετά τη λήξη του προγράμματος– θα βοηθήσει τη χώρα για μια ομαλή έξοδο στις αγορές, δίχως αναταράξεις. Ετσι, στη γερμανική πρωτεύουσα δείχνουν αποφασισμένοι να τηρήσουν σκληρή στάση, δίχως υποχωρήσεις, ανεξάρτητα από το εάν αυτό προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ή όχι.
Και αυτό, γιατί πιστεύουν ότι καμία από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας δεν θα διακινδυνεύσει να χαθούν οι μέχρι τώρα θυσίες του ελληνικού λαού. Δηλαδή, ξεκαθαρίζουν ότι όσα απαιτούνται τώρα από τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, θα απαιτηθούν –χωρίς παρεκκλίσεις– και στο μέλλον από οποιεσδήποτε άλλες τυχόν πολιτικές δυνάμεις αναλάβουν τα ηνία της χώρας.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *