Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Πόσο χυδαίος μπορεί να γίνει ο Γιακουμάτος;


γράφει ο Niko Ago
Πριν λίγα χρόνια, η εκπομπή «Ελληνοφρένεια», «διαβόητη» για τις φάρσες σε πολιτικούς, ασχολήθηκε με τον Γεράσιμο Γιακουμάτο. Με πρόφαση λοιπόν την παρουσία του σε εκδήλωση του Πέτρου Τατούλη, «γαλάζιου αντάρτη», ο εκ των συντελεστών της εκπομπής, μιλώντας ως συνεργάτης του Λευτέρη Ζαγορίτη, Γραμματέα τότε της ΝΔ, «κάνει παρατήρηση» στον Μάκη, όπως το αποκαλούν οι φίλοι του, και τον «απειλεί» με κάποια μέτρα. Ανάμεσα στα πολλά που του είπε ο Γιακουμάτος, χωρίς να ξέρει ότι πρόκειται για φάρσα, ήταν και το ερώτημα: «Τι θα μου κάνεις ρε, θα μου κλ@σεις τα αρχ@@δια;» Σε συνεργάτη του ΓΓ του κόμματος, υποτίθεται.
Ο Μάκης, όμως, όπως συχνά υπερηφανεύεται, δεν κρύβει τα λόγια του. Ό,τι σκέφτεται το λέει ανοιχτά. Κάτι τέτοιο έκανε και χθες, Τρίτη 25 Νοεμβρίου, απέναντι στον συνάδελφό μας Γιώργο Οικονομέα. Όταν λοιπόν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν επιμένει στη χθεσινή φράση του για τους τροϊκανούς, «Να πάνε στο διάολο να τελειώσουμε», εκείνος, απάντησε: «Ό,τι είπα, είπα. Ούτε το μαζεύω, ούτε το παίρνω πίσω. Εσύ, άμα τον παίρνεις πίσω είναι άλλο θέμα!». Στις αντιδράσεις Οικονομέα και Δημήτρη Καμπουράκη, που του επισήμαναν τη χυδαιότητα, υπεραμύνθηκε με κάτι εξίσου αγοραίο. «Στο σχολείο», είπε, «η δασκάλα μου έλεγε: "Κύριε Γιακουμάτο, σταμάτα να μιλάς!". Κι εγώ της απαντούσα: "Κυρία μου, δεν μιλάω εγώ, ο πισινός μου μιλάει"». Και, φαντάζομαι, η δασκάλα «το βούλωνε» μπροστά στην ευφράδεια του μαθητή της. Που προβλέποντας ότι μια μέρα θα γίνει υπουργός, του απευθυνόταν από τότε με το «κύριε Γιακουμάτο». Σήμερα, πάντως, η δασκάλα του, μπορεί να είναι η μόνη που δεν θα αηδιάζει με όσα λέει κατά καιρούς ο Μάκης. Εξ απαλών ονύχων έδειχνε αυτό που θα γινόταν, όπως ο ίδιος παραδέχεται.

Ο πολιτικός λόγος στην Ελλάδα ακολουθεί πιστά τον γενικό κοινωνικό κατήφορο. Ο Γιακουμάτος, για να μην τον αδικούμε, δεν είναι ο μόνος, που με εκείνα που λέει, θα είχε σίγουρη θέση σε κάποια επιθεώρηση του Στάθη Ψάλτη. Όχι για το χιούμορ αλλά για τα γνωστά σεξιστικά υπονοούμενα που ξεστομίζουν οι χαρακτήρες. Συγγνώμη Στάθη. Στην ίδια «σχολή», ανήκουν και άλλοι συνάδελφοί του. Πολλοί. Ο Ντινόπουλος, είναι η πιο φρέσκια περίπτωση. Και το ερώτημα που προκύπτει, δεν είναι αυτό που λέμε στον τίτλο, πόσο δηλαδή χυδαίος μπορεί να γίνει ο Γιακουμάτος. Μπορεί και ακόμα περισσότερο. Το ερώτημα είναι, πόση χυδαιότητα αντέχουμε; Δείχνει ότι αντέχουμε πολλή. Και για να κορέσουν της αντοχές μας, υπάρχουν ακόμα και υπουργοί. Και τους αποδεχόμαστε. Στην τελική, όσους επιλέγουμε να μας εκπροσωπούν, τους αξίζουμε.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *