Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Νόμος είναι το δίκιο του Τραπεζίτη!


Του Γιάννη Παντελάκη
Έως τώρα, σε μια πτωχευτική διαδικασία ή έναν πλειστηριασμό, οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης που πτώχευε, το δημόσιο και τ' ασφαλιστικά ταμεία, είχαν προτεραιότητα. Προηγούντο δηλαδή έναντι των υπόλοιπων πιστωτών. Αυτό, δεν είναι απλά δίκαιο, είναι αυτονόητο ιδιαίτερα για τις ημέρες που διανύουμε, όπου χιλιάδες επιχειρήσεις αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους, το δημόσιο και τ' ασφαλιστικά ταμεία. Οι υπόλοιποι πιστωτές, όπως οι Τράπεζες, ακολουθούσαν, έπαιρναν δηλαδή ό,τι περίσσευε από μια εκπληστηριαζόμενη περιουσία.
Αυτό το αυτονόητο, η... καλή μας κυβέρνηση αποφάσισε να το αλλάξει. Για την ακρίβεια, αποφάσισε σ' αυτές τις περιπτώσεις, να προηγούνται οι τράπεζες έναντι όλων των υπόλοιπων πιστωτών! Τι σημαίνει αυτό; Να το περιγράψουμε μ' ένα παράδειγμα, προσωπική γνώση του οποίου έχει ο υπογράφων αυτό το σημείωμα. Δυο αδελφές που κατείχαν την επιχείρηση που εξέδιδε την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» (Μάνια Τεγοπούλου και Λένα Μακρή), οδήγησαν την επιχείρηση σε πτώχευση. Οι δυο πρώην ιδιοκτήτριες δεν είχαν την παραμικρή επίπτωση από αυτό. Ζουν ανάμεσά μας, ανέμελες, άθικτες και χωρίς καμία νομική επίπτωση. Οι -περισσότεροι από 850- εργαζόμενοι προσπαθούν, χρόνια τώρα, μέσα από πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες, να διεκδικήσουν κάποια έστω από τα χρήματα που τους οφείλουν. Και η αλήθεια είναι πως είχαν κάποιες ελπίδες έως τώρα. Η διαδικασία της πτώχευσης έχει ξεκινήσει πρόσφατα, η επιχείρηση έχει περιουσιακά στοιχεία, άρα από την πώλησή τους θα ικανοποιούντο και οι ίδιοι και το δημόσιο και τ' ασφαλιστικά ταμεία. Έστω σε κάποιον βαθμό.
Οι ελπίδες αυτές, τείνουν να χαθούν. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε τη φαεινή ιδέα ν' αλλάξει τον «κώδικα πολιτικής δικονομίας» και ουσιαστικά ν' αλλάξει και τις προτεραιότητες στις πτωχεύσεις και τους πλειστηριασμούς. Προφανώς θεωρεί πως οι Τράπεζες έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον. Και από τους εργαζόμενους και από το δημόσιο και από τ’ ασφαλιστικά ταμεία. Οι «πολύπαθες τράπεζες υποφέρουν», εικάζω πως σκέφτηκε ο υπουργός. Και έφερε τις τράπεζες σε προνομιακή θέση έναντι όλων των άλλων πιστωτών.
Η σχετική αλλαγή του κώδικα κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή. Ήδη οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, αντιδρώντας και σ' αυτή την απαράδεκτη ρύθμιση, έχουν κηρύξει τριήμερη αποχή. Αναμένεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αλλά αναμένεται και κάτι άλλο. Ν' αποδείξει η κυβέρνηση πως δεν νομοθετεί κατ' επιταγή των αγαπημένων της τραπεζιτών. Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία μνημονιακή υποχρέωση που να την οδηγεί σε μια τέτοια επιλογή. Το μόνο που υπάρχει στην προκειμένη περίπτωση για την κυβέρνηση, είναι «το δίκιο του Τραπεζίτη»! Το οποίο μάλιστα η κυβέρνηση, θεωρεί ισχυρότερο και από εκείνο των εργαζομένων και από εκείνο του δημοσίου και από εκείνο των πολύπαθων ασφαλιστικών ταμείων. Γνωρίζω πως λέξεις όπως «ντροπή» είναι τόσο χρησιμοποιημένες που έχουν χάσει και την αξία τους. Δεν βρίσκω ωστόσο καταλληλότερη για να περιγράψω αυτή τη ρύθμιση...
Υ.Γ.: Ναι, τη συγκεκριμένη είδηση δεν θα τη συναντήσετε σε πολλά μέσα ενημέρωσης. Έχουν, πολλά από αυτά, μεγάλα δάνεια σε Τράπεζες, ας μην τα παρεξηγούμε...
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *