Του Στέλιου Κούλογλου
Όλο και περισσότερο, ο κύριος Σαμαράς συμπεριφέρεται σαν αντιπολίτευση. Την Δευτέρα πήγε στο προεδρικό μέγαρο, υποτίθεται για να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις διεθνείς εξελίξεις. Και μόλις βγήκε, έκανε δηλώσεις... εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ!
Αυτό δεν έχει ξαναγίνει μετά από συναντήσεις τέτοιου επιπέδου, δηλαδή μεταξύ προέδρου και πρωθυπουργού. Προηγουμένως, μόλις έμαθε ότι ο κ.Τσίπρας ζήτησε συνάντηση με τον κ. Παπούλια μετά από αυτόν(ο κ. Σαμαράς ήταν να συναντήσει τον πρόεδρο το πρωί της Δευτέρας) άλλαξε την ώρα του ραντεβού του για το απόγευμα. Αυτό έγινε προφανώς για να έχει τον τελευταίο λόγο στις δηλώσεις, αλλά σε μια δημοκρατία δεν είναι όλα τα πράγματα επικοινωνιακές εντυπώσεις. Δηλαδή αν ανέβαλε και ο Α.Τσίπρας το ραντεβού του με τον Κ. Παπούλια για το βράδυ της Δευτέρας ή την Τρίτη το πρωί, θα πηγαίναμε γαϊτανάκι μέχρι τα Χριστούγεννα;
Ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο κ. Σαμαράς συμπεριφέρεται ως ανεύθυνη αντιπολίτευση. Τη μια ο ίδιος, την άλλη ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, έκαναν πριν από λίγο καιρό δηλώσεις ότι, αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, θα πολιορκήσει ο κόσμος τις τράπεζες για να πάρει τις καταθέσεις του. Ύστερα από λίγες μέρες, μόλις ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα βγει στις αγορές για να δανειστεί, το Χρηματιστήριο κατέρρευσε και τα επιτόκια δανεισμού της χώρας εκτινάχτηκαν. Δεν ήταν αναμενόμενο, από την στιγμή που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ νικητή και με μεγάλη διαφορά; θα δάνειζε κανείς μια χώρα όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός της προβλέπει ότι θα καταστραφεί οικονομικά, πιθανότατα σε 3-4 μήνες; Κανένας από το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν έμαθε από τα παθήματα του Γ. Παπανδρέου το 2009-10, που έβγαινε και ελεεινολογούσε την "διεφθαρμένη Ελλάδα" κι ύστερα κανείς δεν του έδινε δανεικά;
Ακόμη χειρότερα, ο πρωθυπουργός δεν θέλει να παίξει με τους κανόνες του παιχνιδιού. Κάποια στιγμή είναι υποχρεωμένη να παραδώσει την εξουσία ακόμη και η καλύτερη κυβέρνηση του κόσμου, πόσο μάλλον η σημερινή. Αλλά ο πρωθυπουργός λέει στους δικούς του ότι "δεν θα κάτσει να χάσει από τον Τσίπρα". Έτσι ξεκίνησε η προσπάθεια να απαλλαγούμε δήθεν από το μνημόνιο και να βγούμε στις αγορές, που κατέληξε στο οικονομικό μίνι κραχ. Αναρίθμητες είναι πλέον οι δηλώσεις κάθε είδους διεθνών αξιωματούχων, που λένε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση για τα επόμενα χρόνια. Αλλά το Μέγαρο Μαξίμου με το μόνο που ασχολείται είναι να δώσει άλλο όνομα στο νέο μνημόνιο που σχεδιάζει να υπογράψει.
Στην προσπάθεια να αποδεχθούν και οι εταίροι το τέχνασμα, χάνονται και τα τελευταία όπλα που διαθέτει η χώρα. Αντί να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της οικονομίας, τα 11 δις που "περίσσεψαν" και βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πάνε στην "προληπτική γραμμή χρηματοδότησης", της νέας συμφωνίας. Στην πρόσφατη συνάντηση του με τον κ. Σόιμπλε, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πρόσφερε και τα 6 και πλέον δις που κέρδισαν κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα, ποσό το οποίο μπορούσε να επιστραφεί στην Ελλάδα.
Η εθνική προσπάθεια δεν επικεντρώνεται στο πραγματικό πρόβλημα της χώρας, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Έτσι, και ενώ οι δανειστές είχαν υποσχεθεί ότι θα επανεξετάσουν το θέμα, αν η ελληνική οικονομία παρήγε πρωτογενές πλεόνασμα, τώρα έχουμε δηλώσεις Ευρωπαίων που λένε ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Δηλαδή σκάστε και κολυμπάτε μέχρι το 2040, που λέει και ο κ. Χαρδούβελης.
Η εθνική προσπάθεια δεν επικεντρώνεται στο πραγματικό πρόβλημα της χώρας, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Έτσι, και ενώ οι δανειστές είχαν υποσχεθεί ότι θα επανεξετάσουν το θέμα, αν η ελληνική οικονομία παρήγε πρωτογενές πλεόνασμα, τώρα έχουμε δηλώσεις Ευρωπαίων που λένε ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Δηλαδή σκάστε και κολυμπάτε μέχρι το 2040, που λέει και ο κ. Χαρδούβελης.
Αν έπαιρνε υπόψιν τα συμφέροντα της παράταξης του, ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να κάνει εκλογές το συντομότερο δυνατό, ώστε η εκλογική ήττα της ΝΔ να μην μετατραπεί με τον χρόνο σε εκλογική πανωλεθρία. Αλλά λόγω της πρωθυπουργικής εμμονής οδηγούμαστε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και στην άγρα 180 βουλευτών, που θα βλάψει και την οικονομία και τα πολιτικά ήθη. Χωρίς φθηνούς αντιπερισπασμούς ή χρησιμοποίηση των εθνικών θεμάτων, το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα της ήττας και της ομαλής παράδοσης της εξουσίας.
* Αναδημοσίευση από την νέα εφημερίδα "Πολιτική και Οικονομική Αγορά" που κυκλοφόρησε σήμερα
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου