Μειώνεται ο αριθμός Δημοτικών Συμβούλων
Στις τομές που πρόκειται να επέλθουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απαρίθμησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε ομιλία του στην ημερίδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αφού επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να μειώσει τον αριθμών των Δήμων, ελεύθερων και κατεχόμενων, προχώρησε και κάλεσε τους συνέδρους να προχωρήσουν από μόνοι τους στις τομές που απαιτούνται έτσι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει αυτόνομη και να λειτουργεί πρωτίστως υπέρ των Δημοτών.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε συγκεκριμένα πως:
1. Θα πρέπει να θεσπιστούν τα εργαλεία και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για εθελοντικές συνενώσεις,
2. να γίνει η προώθηση νομοθετικών τροποποιήσεων στους υφιστάμενους νόμους περί Δήμων και περί Κοινοτήτων που να ρυθμίζουν τη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών,
3. πρέπει να προχωρήσει το θέμα της μείωσης του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων,
4. η εισαγωγή περιορισμού στις θητείες των αιρετών αξιωματούχων,
5. η διαφοροποίηση του τρόπου εκλογής των Δημάρχων,
6. η ενοποίηση οργανισμών όπως τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και Αποχέτευσης,
7. η ενοποίηση των τακτικών και αναπτυξιακών προϋπολογισμών των Δήμων και η υποβολή τους με ορίζοντα 3ετίας.
Ο κ. Νεοφύτου στην ομιλία του αναφέρθηκε και στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Κύπρος οι οποίες «έχουν επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση των τοπικών αρχών» και σε συνδυασμό με τη δυσχερή οικονομικά θέση του κεντρικού κράτους, έθεσαν σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τη βιωσιμότητα τους.
Ωστόσο σημείωσε «η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο, σε συνδυασμό και αρμονία με την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του κράτους και του δημοσίου τομέα, να πετύχουμε την αναβάθμιση του θεσμού μέσα από την τριπλή αποκέντρωση των εξουσιών και αρμοδιοτήτων, των οικονομικών πόρων και του προσωπικού και να καταστούν οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικές κυβερνήσεις».
Οι τομές που απαιτούνται, ανέφερε πρέπει «να εστιάζονται στην αποκέντρωση, το λειτουργικό εκσυγχρονισμό, τη σαφήνεια ρόλων, αρμοδιοτήτων και ευθυνών, στη βελτίωση της λογοδοσίας και του ελέγχου, ακόμη και την πολιτική ευθύνη των αιρετών. Αν» συνέχισε απευθυνόμενος στους συνέδρους «προκειμένου να πετύχετε το στόχο της βιωσιμότητας και του εκσυγχρονισμού, απαιτούνται θυσίες, υποχωρήσεις, συναινέσεις ή και συνενώσεις, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να αναλάβετε ακόμη και ανατρεπτικές πρωτοβουλίες, να σταθείτε απέναντι στο λαϊκισμό και τις ψευδαισθήσεις που έφεραν την οικονομία μας, την κοινωνία αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι εδώ».
Α. Γαλανός: Καμία ένσταση για συμπλεγματοποίηση
Ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Αλέξης Γαλανός δήλωσε σήμερα ότι η μείωση κατά 12% της χορηγίας προς τους Δήμους από την Kυβέρνηση, σημαίνει ότι ορισμένοι Δήμοι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.
Σε δηλώσεις στην Αγία Νάπα στο περιθώριο ημερίδας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γαλανός είπε πως η μείωση της χορηγίας της Kυβέρνησης προς τους Δήμους είναι της τάξης του 11,99% κάτι που όπως είπε χαρακτηριστικά «θυμίζει λίγο σούπερ μάρκετ».
Πρόσθεσε ότι «εάν αυτό το σχεδόν 12% προστεθεί στο 33% που απεκόπη από τη χορηγία των Δήμων τα τελευταία 2-3 χρόνια, τότε μιλούμε για 45% μείωση κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι Δήμοι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Δεν ξέρω αν θα προλάβουν να γίνουν μεταρρυθμίσεις και ποιοι Δήμοι θα υπάρχουν» είπε και πρόσθεσε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετήθηκε κάθετα ότι δεν πρόκειται να μειωθεί ο αριθμός των Δήμων. Όμως με την περικοπή που γίνεται τώρα στη χορηγία των Δήμων θα γίνει κάτι το διαφορετικό και ένα θέμα που μας απασχολεί».
Ο κ. Γαλανός χαιρέτησε την πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ για διεξαγωγή ημερίδας αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην οποία συζητείται μεταξύ άλλων η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Χάρτας και ποιες εξουσίες θα μεταφερθούν από το κεντρικό κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση.
«Αν υπάρχει περιττό λίπος τότε να κόψουμε αλλά ταυτόχρονα θέλουμε οι Δήμοι να έχουν και μυς γιατί κόβοντας λίπος χωρίς μυς δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε το ρόλο μας» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «είναι εμφανές πως στους πολύ δύσκολους καιρούς πρέπει να γίνουν και πρέπει να συνδυαστούν που είναι η αποκέντρωση και περισσότερη δημοκρατία στη βάση».
Αναφερόμενος στην εισήγηση που γίνεται από διάφορους Δήμους για εθελούσια συμπλεγματοποίηση Δήμων και όχι μόνο υπηρεσιών, είπε πως «αν αυτό επιθυμούν κάποιοι Δήμοι και έχουν κίνητρα, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς μπορούμε να φέρουμε ένσταση. Η συμπλεγματοποίηση, που είναι το βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης με την αύξηση των εξουσιών θα δώσει μια νέα εικόνα και νέα ώθηση στο θέμα» είπε.
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα υπάρξουν απολύσεις από ορισμένους Δήμους ο κ. Γαλανός διερωτήθηκε «τι θα κάνει ένας Δήμος εάν δεν μπορεί να λειτουργήσει. Προβλέπω ότι πιθανότητα να υπάρξουν και πιθανόν να πρέπει να υπάρξουν κάποιες εθελοντικές αφυπηρετήσεις για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Κάποια από αυτά τα πράγματα για αποζημιώσεις και εθελοντικές αφυπηρετήσεις και δεν είναι κάτι που θα μπορέσουμε να το αποκλείσουμε εάν θέλουμε η κυπριακή οικονομία και κοινωνία να προχωρήσουν μπροστά» κατέληξε.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου